Zentai csaták

2019. november 12. 19:06

Szinte nincs olyan magyar család, amelyet ne kötne valamilyen szál ahhoz a nemzetgyilkossági kísérlethez, amit Trianonnak nevezünk.

2019. november 12. 19:06
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Szinte nincs olyan magyar család, amelyet idestova száz esztendeje ne kötne valamilyen ismert vagy titokzatos szál ahhoz a nemzetgyilkossági kísérlethez, amit Trianonnak nevezünk. Az elszakított területek valamelyike, légyen az Erdély vagy Délvidék, Kárpátalja vagy Felvidék, a Drávaszög vagy a Mura-vidék, netán az idegesítően »sógoroknak« becézett osztrákokhoz került Vár- vagy Őrvidék – mind-mind egy-egy kapcsolódási pont, gyakran a múlt izgató homályába vesző ösvény, az idegek, ösztönök mélyébe égett kötelék. Olyan kollektív vérségi, érzelmi bilincs, amiből nincs szabadulás. És ne is legyen.

Családunknak Délvidék, a Tisza-mente jutott. Erről szegény jó édesapám éppúgy nem tehetett, ahogy a szülei sem arról, hogy a históriai sorsszerűség eljuttatta őket odáig, hogy a vészterhes 1919-es esztendőt követően, valamikor a hasonlóképpen sorsfordító 1920-as év elején úgy döntsenek, Magyarkanizsáról fölszekereznek vagy húsz kilométerre északnak, Szeged városába. Azért, hogy az útban levő kisded érkezzen magyar világba. Amikor a hatvanas évek elején sorjázni kezdtek a különleges emberek nálunk Rókuson, akik mindig a karácsony esték örömteli, áradó és megnyugtató bőségét hozták magukkal, rágógumit és rizses csokit, rumpuncsot és képregényeket, később mindenféle tiltott könyvet meg folyóiratot, barátságosak voltak és önzetlenek, nyíltszívűek és ízes zárt é-kkel teli nyelvjárást beszélők. Ma már tudom: a kocka akkor végérvényesen el lett vetve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2019. november 13. 08:21
Magyar az, akinek fáj Trianon. A Momentum a hazaárulók pártja.
Petkó Zsigmond
2019. november 12. 19:58
Zenta a(z egyik) szívem csücske. És ez egy elég jó írás, csak ajánlani tudom.
Leskelődő
2019. november 12. 19:55
Jó írás, érdemes végigolvasni.
3M..
2019. november 12. 19:45
Ezek a területek elveszettnek tekinthetőek. Főleg akkor, amikor Magyarország leköszönő miniszterelnöke a Kisantanttal parolázik, velük koccint és ők a legfőbb támaszai. Ennek megváltoztatására 2022-ben lesz lehetőség. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik