Haptákban a város

2019. november 12. 9:23

Batka Zoltán
Népszava
Szerencsére ez most csak egy éjszaka volt mesés Keletből. Azonban simán lehet belőle még ezer is, ha Orbánon múlik.

„Kapott egy kis ízelítőt Budapest népe, hogy milyen az igazi, virtigli keleti önkényuralom természete: a mesés, turistacsalogató világé, ahol ugyanakkor az uralkodók apró emberi hitványságai, jellemrezdülései a baksisra és szolgaságra épülő diktatúra gépezetében pillanatok alatt változnak ezrek, tízezrek életét megnyomorító valósággá. Ez köszönt be a fővárosba is egy estére, amikor  ezrek álldogáltak másfél órán át kordonok mögött, várva, hogy elvonuljon az Erdogan-konvoj.

Az ok banálisan hétköznapi volt. Mármint az Ankarában vagy éppen Rijádban az hétköznapinak számítana, hogy két despota kicsit még elcseverészget. Ahogy jelek szerint Orbán és Erdogan tehették, legalábbis többször, jókorákat csúszott a látogatás menetrendje. Dacára, hogy Orbán tökéletesen tisztában lehetett azzal, hogy az olyan kockázatos személy, mint Erdogan látogatásának rendkívül szigorú biztonsági menetrendje van, másodperc pontosan belőve minden érkezés és minden távozás. Ilyenkor a rendőrségnek az adott időpontban zárnia kell a konvoj útját, egy molekulát sem engedhet át. Ha ilyenkor valaki visszafordul az ajtófélfától sztorizgatni, onnantól slusszpoénként már az utcán ácsorgó ezrekkel viccelődik. Az emberi gyarlóság pedig onnantól vált egy órára léleknyomorító rendszerré, hogy a jelek szerint magyar részről sem akadt egyetlen főmufti – protokollos, nemzetbiztonságis, terrorelhárító –, aki Orbán fülébe merte volna súgni, hogy »főnök, bocs, de idő van, indulni kell«. Nyilván tudták, hogy felesleges, a vezér fütyül rájuk is. Másfelől Orbánt a kipcsak eredeten túl más is összeköti Erdogannal, ilyen például a selyemzsinór, amit idehaza is bármikor, bárki tálcán kaphat a vezérnek tett bármilyen megjegyzésért. Ennyiben rendszereik egylényegűek: krízishelyzetben csak a kussolás és a vigyázzban állás nyújt némi létbiztonságot.

Szerencsére ez most csak egy éjszaka volt mesés Keletből. Azonban simán lehet belőle még ezer is, ha Orbánon múlik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... krízishelyzetben csak a kussolás és a vigyázzban állás nyújt némi létbiztonságot."

Ez afféle "európai és demokratikus" krédó. Hogy aztán Moszkva vagy Brüsszel előtt kussol vagy áll vigyázzban az egyszeri haladó, az a történelmi szükségszerűség kérdése...

Nagyon.

Szó eshetne a vonuló, ordítozó tömeg összetételéről is., meg hogy kiknek volt érdeke ezeket rászervezni az Erdogan vizitre.

Minrha megint minél rosszabb, annál jobb lenne. Engem most a legutóbbi skopjei akciózásra emlékeztet. Az sem ártana, ha vki elmagyaráznú azt, h. ahol most kurdok csoportosulnak, az nem ősi kurd föld. Egyáltalában, minek, kiknek köszönhető az egész szíriai pokol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés