Aggódnak Bukarestben a moldovai kormány megbuktatása miatt

2019. november 12. 17:29
Jelezték: Bukarest további együttműködési hajlandósága azon múlik, hogy európai elkötelezettségű kormány alakul-e Chisinauban.

A bukaresti vezetők aggodalmuknak adtak hangot az Európa-barát moldovai kormány megbuktatása miatt kedden, és jelezték, hogy Bukarest további együttműködési hajlandósága azon múlik, hogy európai elkötelezettségű kormány alakul-e Chisinauban.

Románia támogatása, beleértve a pénzügyi támogatást is, attól függ, hogy folytatódnak-e a demokrácia fejlődését célzó reformok Moldovában – szögezte le Klaus Iohannis román államfő, arra reagálva, hogy alig öt hónappal beiktatása után kedden megbukott a Maia Sandu vezette moldovai kormány a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson.

Iohannis felidézte, hogy Bukarest minden diplomáciai csatornán a chisinaui kormány igazságügyi reformjának támogatására kérte a moldovai politikai erőket, és Maia Sandu kormánya jelentős előrelépéseket tett az Európai Unióhoz történő közeledés terén, erősítette az igazságszolgáltatás függetlenségét, fellépett a korrupció ellen, és gazdasági, társadalmi reformokkal javította állampolgárai biztonságát és jólétét.

Iohannis szerint ellentétes a moldovai polgárok érdekeivel az, hogy az igazságügyi reform egy meghatározó mozzanatát – a főügyész kinevezésének kormányfői hatáskörbe utalását – a Moldovai Szocialista Párt meghiúsította azzal, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványát támogatva megbuktatta koalíciós partnere, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző Most (ACUM) pártszövetség miniszterelnökét.

Ludovic Orban, a múlt héten hivatalba lépett bukaresti jobbközép kormány miniszterelnöke is aggodalmát fejezte ki a chisinaui politikai válság miatt, amely szerinte megkérdőjelezi Moldova európai közeledését. A román miniszterelnök leszögezte: ha nem alakul olyan kormány Chisinauban, amelyben garanciát látnak a demokratikus reformok folytatására, Bukarest együttműködési hajlandósága „nagyon alacsony lesz”.

Bukarest júniusban csak vonakodva, két nappal az EU, az Egyesült Államok és Oroszország után ismerte el Maia Sandu kormányát, mert már akkor kétségei voltak afelől, hogy mennyire sikerül a Sandu-féle ACUM pártszövetségnek az Európai Unióhoz közelítenie Moldovát, ha Igor Dodon jelenlegi elnök volt pártjával, az Oroszországgal szorosabb kapcsolatra törekvő Szocialista Párttal lép koalícióra.

(MTI)
 

hbl \ kkp \ kvs

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tartanak Moldova és Moldva közeledésétől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés