Macron, a birodalmi örökös

2019. november 11. 22:43
Nadia Pantel
Süddeutsche Zeitung
Macron már nem egyenrangú félként lép fel és nem csak ötletgazdaként, hanem vezetőként tekint magára.

„Tavaly, az első világháború végének századik évfordulóján Macron egy egyhetes emlékezeti turnéra indult, ami nem csak a múltról, hanem róla, az elnökről is szólt, aki történelmet akart írni. Nem volt egy szerény túra. Annak a régies emlékezetpolitikának volt a szöges ellentéte, amit Franciaországban gyakran folytatnak. Nemzeti büszkeség, soviniszta gesztusok: ezek mind hiányoztak. Ez nem volt egyértelmű. Zokon is vették a tábornokok és a tisztek a megkarcsúsított katonai parádét. 

Egy évvel később első ránézésre Macron valami másnak tűnik. Már nem egyenrangú félként lép fel, sokkal inkább úgy, mint egy birodalom örököse. »Franciaország szereti magukat« – mondta korábban a Bundestag képviselőinek. Mindeközben Macron szeretete ma már inkább a szülői szeretetre hasonlít: »Szeretlek, ezért vegyél fel egy sapkát« – vagy növeld meg a hadikiadásaidat. Macron külpolitikája az elmúlt hónapokban érzéketlen (a NATO »agyhalott«), megbízhatatlan (az EU-csatlakozás megtagadása Albániától és Észak-Macedóniától) és visszás (az EP-nek mindenképpen az ő jelöltjét kell megszavaznia) volt. De egyvalami nem, és ez lényeges: antieurópai. 

Két évig nézte Macron, hogy Németország nem vette fel a sapkát, mert a frizurájával volt elfoglalva. Eltávolodik az USA a transzatlanti partnerségtől? Oké, nehéz ügy. De mi van, ha Horst Seehofer szétrobbantja a nagykoalíciót?

Ha annak rendjét és módját tekintjük, ahogy Macron akutálisan a külpolitikai terveit kommunikálja, van okunk mérgelődni. Egy nemrég készült interjúban úgy elemezte a világ geopolitikai helyzetét, mintha ő volna az egyetlen, aki átlátná azt. Ez fárasztóvá teszi az együttműködést. De az ugyanakkor nagyon egyszerű is, mert Macron konzisztens és egyértelmű. Az európaiak összeolvadását akarja a katonai, a pénzügyi és a szociálpolitikai szinten. És nem csak ötletgazdaként, hanem vezetőként tekint magára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés