Felháborította Lengyelországot egy Netflix-sorozat

2019. november 11. 13:08
Varsó szerint a Treblinka Rettegett Ivánja című sorozat pontatlan térképet használt a forgatás során.

A Netflix dokumentumfilm-sorozata Ivan Demjanjuk ukrán háborús bűnösről szól, aki a németek által megszállt Lengyelország területén létrehozott Treblinka haláltábor őre volt. A sorozat első részében egy ponton feltűnik Lengyelország mai térképe, amelyen a film szerzői feltüntették néhány második világháborús náci haláltábor – köztük Auschwitz és Treblinka – helyszínét.

Mateusz Morawiecki Reed Hastingsnak, az amerikai cég vezetőjének címzett, Facebook-oldalán is közzétett levelében azt írta: nem felel meg a valóságnak, hogy a németek által megszállt Lengyelország területén, illetve az országnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részein létrehozott náci német lágereket egy mai térképen ábrázolják. A térkép megtéveszti a nézőket, mivel azt sugallja, hogy Lengyelország felelős volt a haláltáborokban elkövetett bűntettekért.

„Hazám akkor független államként nem is létezett, a táborokban lengyelek millióit is meggyilkolták” – írta a kormányfő, aki szerint a térkép „nem más, mint a történelem újraírása”. A kormányfő a térkép kijavítását kérte, illetve azt, hogy a nézőket tájékoztassák a pontatlanságokról. A filmsorozatot a lengyel külügyi tárca is kifogásolta Twitter-bejegyzésében.

A tiltakozáshoz lengyelek ezrei csatlakoztak, és egyre több médium foglalkozik vele (itt és itt). A cikkek – ahogy a tiltakozó civilek is – többek között a második világháború alatti térképekre hívják fel a Netflix figyelmét.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem piti! Ez nem az első eset, hogy náciknak akarják beállítani őket.

Bizonyára nincs semmi összefüggés aközött, hogy Lengyelország nem kíván behódolni a brüsszeli politikának és hogy a lengyelországi koncentrációs táborokat megpróbálják összemosni a lengyel állammal.

Idézet az angol nemzetközi jogász, Geoffrey Robertson QC (királyi tanácsos) Crimes Against Humanity, the Struggle for Global Justice (Emberiség elleni bűnök, küzdelem a nemzetközi igazságszolgáltatásért) című könyvéből (Penguin, 1999):
„..John Demjanjuk ügye, akit az USA kiadott Izraelnek, ahol halálra ítélték azon hamis alapon, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor Rettenetes Iván gúnynevű őre, megmutatta a potenciális igazságtalanságát egy olyan országnak, amely bosszúra éhezik. A Demjanjuk ügy tárgyalása gyalázatos volt. A televízión közvetített eljárást egy színházban tartották azzal a kifejezett szándékkal, hogy „Holokauszt nevelés”-t tartsanak. A közönségnek megengedték az érzelemnyilvánítást amikor idős túlélők léptek fel, hogy félreazonosítsák kínzójukat félévszázaddal később. A bírák megengedték a leghisztérikusabb és legelőítéletesebb médiapublicitást. A bírák figyelmen kívül hagyták a legvilágosabb bizonyítékát annak, hogy kulcsfontosságú dokumentumok (amelyeket a korrumpált Dr Armand Hammer szállított Izraelbe egyenesen a Kremlből) hamisítványok voltak, ráadásul döntésük indoklását azzal fejezték be, hogy azt emocionálisan felajánlották ’a lelkeknek, amelyek elvesztek’. Demjanjuk a siralomházban maradt néhány évig, amíg egy fellebbviteli bíróság vonakodva elismerte a friss bizonyítékokat Lengyelországból, bizonyítva az ártatlanságát.
A bírósági ügy nemcsak újabb figyelmeztetés volt a szemtanúk bizonyítékának megbízhatatlanságára, valamint a túl hosszú késedelemben rejlő igazságtalanságra, de még inkább annak a veszélyére, ha egy állam az egyetemes igazságszolgáltatást saját politikai céljaira használja. Izrael oly erősen akarta Demjanjukot elítélni, hogy három tapasztalt bírája is mellőzött felmentő bizonyítékokat és elnökölt egy olyan eljárás felett, amely botrányos, méltánytalan show-műsorrá fajult.
Ez a történet nem az egyetemes igazságszolgáltatás kritikája, hanem érvelés a nemzetközi büntető táblák használata mellett, amelyek szabadok a helyi nyomásgyakorlástól, legyenek akár politikaiak akár lélektaniak.” (222-23.old.)

Válaszok:
vizesnyolcas | 2019. november 11. 18:37

Szerintem is jogos a felháborodásuk.

Tehát a dokumentumfilm-sorozat maga is hazugság? Nem csak térképhasználat miatt?

Válaszok:
Box Hill | 2019. november 11. 19:49

Én a sorozatot nem láttam, csak a fenti MTI riportra reagáltam. A témában egyébként rengeteg a hazugság.

Így lehetséges.
Olvastam egy eu-s kutatást, amiből az derült ki, hogy egy-egy országban mennyien férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz.
Mit gondolsz, kik voltak a lista végén? Lengyelország, Szlovákia és mi.
Nincs üldözési mániám, de érdekes......

Túlreagálják a dolgot. Egy kicsit is művelt ember tudja azt, hogy Lengyelországot megszállták. A nagyobb részt a németek, a kisebbet a Szu. Az, hogy néhány fiatal nem tud erről az az oktatás hibája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés