LMP: Egyesíteni kell a szociális és az egészségügyi bértáblát

2019. november 2. 14:27
Az LMP a szociális és az egészségügyi bértábla egyesítését követeli a kormánytól. Ungár Péter azt sem érti, miért kell Szent István szobráról vitázni.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján újra aktuálisnak nevezte szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) folytatott bértárgyalások „nem vezettek semmilyen eredményre”.

A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot – mondta.

Ungár Péter álláspontja szerint a bértábla rendezéséhez kizárólag politikai akarat szükséges. „Amennyiben igaz a Fidesz azon állítása, miszerint Európában Magyarországon van az egyik legnagyobb gazdasági növekedés, ebből kifejezetten ki lehetne fizetni, hogy ne 130 ezer forintot keressen egy gyógypedagógus vagy ennél is kevesebbet egy segédápoló” – hangsúlyozta.

Ungár Péter a szociális ágazat legnagyobb problémájának nevezte, hogy az alacsony fizetések miatt kevés „kezdő, új munkatárs jön, rettentően el van öregedve és nyugdíjközeli az állomány és még így is – a kormány bevallása szerint – 15 százalékos a betöltetlen álláshelyek aránya”.

Az LMP képviselője ezért pártja nevében azt követelte a kormánytól, hogy a szakszervezetekkel folytatott bértárgyalások során jussanak eredményre. Azt is követelte, hogy fokozatosan, évek alatt egységesítsék a szociális és egészségügyi bértáblát, továbbá azt, hogy ne legyen olyan szociális dolgozó, aki nem kapja meg a nettó 200 ezer forintos fizetést.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint már a harmadik SMA-ban (spinális izomatrófia) szenvedő kisgyermek „rendkívül drága” terápiájának finanszírozására indult gyűjtés, Ungár Péter úgy válaszolt, hogy a betegek kis száma miatt az egészségbiztosítás egésze ki tudná gazdálkodni ezek finanszírozását.

Az ellenzéki képviselőt arról is kérdezték, hogy a XIX. kerületben az LMP önkormányzati képviselői külön frakciót kívánnak alakítani az MSZP és a DK nélkül. Erre reagálva Ungár Péter cáfolta, hogy belső harc indult volna. Hozzátette: pártja a kispesti körzetekben önállóan indult, ezért a kispesti ügy felelőssége nem terheli pártját. Az ügyben nem érintett szereplőkkel merült fel a közös frakció alapítása.

Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester leállítaná az újlipótvárosi Szent István Parkban felállítandó Szent István szobor projektjét, Ungár Péter úgy reagált: „nem pontosan érti”, hogy egy ilyen kultúrpolitikai küzdelmet miért az államalapító király „konszenzusos alakja” körül kell folytatni.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Szent István szobor Karácsony és az ellenzék rosszindulatú, de politikailag nekik-önmaguknak kárt okozó manővere.

De tényleg, baromi érdekes ez.

Most volt pár hete egy országos választás, ahol a pártok - pláne hogy egy parlamenti pártról van szó! - megmérettethették volna magukat, és... - most az LMP-nél maradva - NEM tették. Gyakorlatilag nem indultak el a választáson!

Most meg úgy csinálnak, mintha párt lennének, és közleményeket adnak ki, nyilatkoznak stb. stb. (Kisebb részben ugyanez igaz a többi ellenzéki pártra is, de azok legalább a megyei közgyűlési választásokra állítottak listát...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés