Ortodox katedrális, Sepsiszentgyörgy

Egyre kevesebben vannak a románok a székelyföldi falvakban

2019. november 2. 11:49
A sepsiszentgyörgyi román kulturális központ vezetője azon kesereg, hogy fogynak a románok Székelyföldön.

Drámainak nevezte a román népesség fogyását a Kovászna és a Hargita megyei falvakban Ioan Lăcătuşu, a Kovászna és Hargita megyei Európai Tanulmányi Központ igazgatója – írja a Székelyhon.

A sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban működő Román Spiritualitás Múzeumában a napokban nyitottak meg egy kiállítást, ahol a Kovászna megyei falvakat mutatták be, az ott élő románok népviseletét, népi mesterségeit és hagyományait.

A román falunak szentelt tematikus év részeként kollokviumot is szerveztek a Kovászna megyei falvak sajátos identitásáról, ennek részeként mutatta be tanulmányát Ioan Lăcătuşu. Szerinte a térségben élő román közösség legnagyobb kihívását jelenti, hogy megoldják falvakon tetten érhető a hangsúlyos népességfogyást. Úgy véli, stratégiákra, állami támogatásra van szükség, hogy megfékezzék a migrációt, a demográfiai fogyást és a falvak elnéptelenedését. 

„Az országnak ebben a részében a legnagyobb kihívás a népességfogyás. A románok esetében kisebb a természetes szaporulat, mint a magyar nemzetiségű lakosság esetében, ehhez hozzáadódik a masszív elvándorlás is” – részletezte az igazgató. 

Kovászna megyében 1910-ben harminc faluban volt száznál több román lakos, és ezekben a falvakban ma már csak néhány román él. Az egyesülés óta eltelt száz esztendőben a székelyföldi városokban növekedett a román lakosság száma, ám közben a Kovászna és Hargita megyei falvakban drámai csökkent – fejtette ki Ioan Lăcătuşu. Szerinte ilyen körülmények között kevés az esélye annak, hogy alapintézményeket, például az iskolát fenntartsák.
 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És mindenről természetesen Orbán tehet.

Ez egy teljesen természetes jelenség. Mindamellett kívánatos is.

Lakatos János, azanyádpicsáját! (Ioan Lăcătuşu)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés