„Nem most jöttünk le a falvédőről!”

2019. november 1. 22:17

Őry Krisztina
A legrosszabb kommunista időket idéző koncepciós eljárás – mondja Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a Trócsányi-ügyről, ugyanakkor fenntartja, Ursula von der Leyen megválasztása az uniós politika új korszakát hozhatja. Az Európai Néppárt alelnökét a Fidesz és a pártcsalád viszonyáról is kérdeztük.

Soha ekkora tétje nem volt még európai parlamenti választásnak – mondta májusban. Mennyire elégedett az eredménnyel?

Küzdelmes hónapok után vagyunk, és az a bizalom, amelyet a magyar választóktól kaptunk, erősítette a pozíciónkat az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban egyaránt. Bebizonyosodott, hogy oda kell figyelni arra, amit mondunk. Meglehetősen ellenséges ugyan a légkör, még mindig a bevándorláspárti többség dominál, de nem tudnak megkerülni minket. Ettől sajnos nem javul a parlamenti hangulat és a munka, a viták még élesebbek. Jól mutatta ezt az Európai Bizottság új elnökének megválasztása is: az utolsó percig nem lehetett megjósolni a parlamenti szavazás eredményét.

Hogy érték el, hogy Ursula von der Leyen legyen a befutó?

Először az Európai Tanácsban kellett megnyerni a csatát, és ezt zseniálisan vitte keresztül a magyar miniszterelnök. Utána a parlamentben kellett a szükséges számú szavazatot hozni, és az is sikerült. Nem kispályás játék volt, ami jól mutatja, mekkora súlya van Orbán Viktornak az európai porondon – bármit mondjanak is rólunk az itthoni és a nemzetközi kárálók.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés