Kockázatok és mellékhatások

2019. november 1. 20:59

Szalai Laura
Egyre több pénzt költenek a magyarok vényköteles gyógyszerekre, ezzel párhuzamosan évről évre nő a kidobott orvosságok mennyisége. A helyes gyógyszeralkalmazás nem az erősségünk, ezért tájékoztató kampány indult a beteg-együttműködés elősegítése érdekében.

Egy ország mozdult meg a másfél éves magyar kisfiú, Zente gyógyulása érdekében, aki egy nagyon ritka, és csak rendkívül drágán gyógyítható betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved. A számára gyógyulást ígérő, néhány hónapja bemutatott gyógyszeres terápia hétszázmillió forintba kerül, amely összeget a szülők a nyilvánosság segítségével gyűjtötték össze. Az eset is rávilágít arra, hogy milyen mértékben függhet az egészségünk egy-egy hatásosnak számító gyógyítóeljárástól. Utánajártunk annak, hogy mi jellemzi általánosságban a magyarok gyógyszerszedési szokásait és a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen beteg-együttműködési hajlandóságunkat.

ROSSZUL SZEDETT ORVOSSÁGOK

Százötvenmillió recept és több mint kétszázmillió doboz gyógyszer – ennyit váltunk ki a patikákban évente Magyarországon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kikért adatok alapján 2014-ben havonta körülbelül 9,4 milliárd forintot költöttünk el vényköteles készítményekre, 2018-ban pedig ugyanez a szám elérte a 10,6 milliárd forintot.  A tb-támogatás összege is emelkedett: öt évvel korábban még havi 24 milliárd forint jutott a receptköteles gyógyszerek támogatására, tavaly pedig már  30 milliárd. Az Emmi ugyanakkor megjegyezte, a patikai gyógyszerfogyasztás mellett kórházi körülmények között is kapnak vagy kaphatnak orvosságot a betegek, amelyet az egészségbiztosító térítési díj nélkül biztosít a rászorulóknak.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés