Videó az akcióról, amelyben meghalt az Iszlám Állam vezére

2019. október 31. 7:14
A korábban közöltekkel ellentétben többen haltak meg az akcióban, amelyben ismeretlen fegyvereseket is megöltek.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán sajtókonferencián hozta nyilvánosságra az Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője likvidálásakor készült videók egy részét. Al-Bagdadit az amerikai különleges erők vasárnapra virradóra Szíriában végrehajtott rajtaütéskor likvidálták. Pontosabban: amikor a terrorista vezér érzékelte, hogy az amerikai katonák közelednek, két gyermekével és két feleségével együtt felrobbantotta magát az épület alatti alagútban. A korábbi tájékoztatás szerint három gyerek halt meg.

A Pentagon által nyilvánosságra hozott, szürkés és elmosódott videón látható, amint az amerikai katonák lőnek az épületnél lévő terroristákra, majd az épület maga is felrobban. Az is látható, ahogy légicsapás ér ismeretlen fegyvereseket, akik az amerikai helikopterekre lőttek. A videót bemutató Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője a sajtókonferencián elmondta: a rajtaütés után az amerikaiak robbantották fel az épületegyüttest. „Úgy nézett ki, mint egy óriási gödrökkel teli autóparkoló” – fogalmazott a tábornok.

A tábornok elmondta azt is: látták, amint al-Bagdadi bemászik egy lyukba – amely, mint később kiderült, az alagút bejárata volt –, húzta maga után a két kisgyerekét és aztán felrobbantotta magát és a gyerekeket. A többi terrorista közben az épület előtt figyelte, mi történik. Az épületben még négy nő és egy férfi halt meg, valamennyien az öngyilkos merénylők által alkalmazott, robbanószerekkel megrakott mellényt viseltek.

„Egyértelművé akarom tenni, hogy a feszültség és az akció és nagy hordereje ellenére is mindent elkövettünk annak érdekében, hogy ne legyenek civil áldozatok, és hogy megvédjük a feltételezéseink szerint az épületben tartózkodó gyermekeket” – hangsúlyozta Kenneth McKenzie.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miután szétbombáztak mindent, egyre nehezebb elhinni, hogy a terroristavezér magát robbantotta fel.

Inkább az történhetett, hogy az Usa úgy döntött, egyszerűbb pár rakétával felrobbantani az egész kócerájt, mint speciális egységeket küldeni, akik közül páran esetleg ott maradnak. Persze a rakétázgatás nem egy sebészi beavatkozás, ott bizony hullanak az emberek, a vezérrel együtt a feleség, a gyerek és a személyzet is. Az önmagát robbantotta fel sztorit meg hozzáköltötték, hogy ne sérüljön a hőstörténet.

Hát nem egészen. Nézd meg a felvételeket. Nem látni, hogy valaki vagy valakik felrobbantanának bármit is. Sehol nem látni rajtaütő egységet, amint bemennek valami épületbe. Van egy videó, amin egy csapat fegyverest látni, amint megszórják őket clusterbombával vagy gépágyúval. Ezen kívül rakétákat, vagy drónokat látni becsapódni épületekbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés