Nemzetleépítés

2019. október 31. 0:38

Joób Kristóf
Elégedetlenek az eddig elért eredményekkel, ezért a politikán kívüli területeken próbálkoznak a nemzetállami keretek felszámolásának hívei. A fiatalok megfelelő „nevelésével” és a civil szféra „átprogramozásával” gyengítenék a nemzeti öntudatot.

Akár érdekes kortünetnek is nevezhetnénk az európai nemzetek túlzott öntudatát és maradiságát kárhoztató, az idén megjelent tanulmánykötetet, ha nem szerepelnének benne sötét emlékeket ébresztő célkitűzések és megoldási javaslatok. Ettore Recchi és Adrian Favell Everyday Europe: Social Transnationalism in an Unsettled Continent című könyve szerint az európai transznacionális kapcsolatok fejlődését eddig leginkább a nemzetállamok akadályozták. A két szerző az integráció drasztikus továbbvitelében szinte vallásosan hívő európai egyetemi elit tipikus képviselői közé tartozik. Recchi a párizsi Sciences Po szociológiaprofesszora, Favell pedig a University of Leeds oktatója.

„Az oktatás nélkül a tagállamok nem tudják megerősíteni nemzeti meggyőződésüket az úgynevezett európai identitással szemben”

 A szerzők úgy látják, hogy az elmúlt tíz évben Európa egyre inkább eltávolodott a politikai unió megteremtésétől, ami egyebek között a nemzetállamok számlájára írható. Az uniós alkotmány elbukása, a 2008-as világválság európai hatása, illetve a 2016-os brexitnépszavazás eredménye ugyanis hosszú távon megakasztotta a további integrációs folyamatokat, a populista erők előretörésével pedig állandósulni látszik egy mindenkit érintő pesszimista közhangulat.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés

Ajánljuk még a témában