Szorosabb szövetség a vidéki Magyarországgal?

2019. október 30. 20:01

Szalai Laura
Budapesten és néhány nagyvárosban pozíciókat vesztettek, a kisebb településeken viszont tovább erősödtek a kormánypártok. A szavazóbázis megtartásában, további bővítésében nagy szerepe lehet a már futó Magyar falu programnak, amelynek mintájára a jövőben a kisvárosok támogatását tervezi a kormány.

Markáns vidék-város különbség, előbbiben a Fidesz, utóbbiban az ellenzék lett az erősebb – valóban ez lenne az idei önkormányzati választás mérlege? Bár első ránézésre a kormánypártok Budapesten fontos pozíciókat vesztettek, és a megyei jogú városokban is éppen hogy előnyben vannak, nem árt alaposabban megnézni, milyen eredmények születtek.

TÖBB SZAVAZAT, KEVESEBB POLGÁRMESTER

A Fidesz–KDNP országosan 2 017 000 szavazatot kapott, amely eredmény már önmagában azt mutatja, hogy a kormánypártok továbbra is nagyon erősek az országban. Mint arra a HVG múlt heti elemzésében rámutatott: október 13-án meghaladta a  2 milliót azok száma, akik a Fidesz megyei listáit és nagyvárosi jelöltjeit támogatták, és nem érte el az 1,7 milliót azoké, akik az ellenzéki listákat és a nagyvárosi jelöltjeiket tüntették ki bizalmukkal.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés