Máris veszélyben Ázsia évszázada?

I. évfolyam 6. szám | Meta - 50 könyv a jövőről
2019. október 27. 19:08

Böszörményi Nagy Gergely
A nyugati ember Marco Polo óta számolt Ázsia felemelkedésével. A közmegegyezés szerint most elérkezett – de mi van, ha e korszak rövidebb lesz a vártnál? Ha az elmúlt évtizedek lenyűgöző növekedése mellett alábecsüljük a jövő geopolitikai kockázatait?

Egy chicagói történész szerint nem biztos, hogy Ázsia képes lesz beváltani a súlyának és befolyásának további növekedéséhez fűzött várakozásokat. Michael Auslin a szeles közép-nyugati metropolisz egyik külvárosában nevelkedett, hogy angoltanárként, majd kutató történészként hosszú éveket töltsön Japánban. Auslin ma a kaliforniai Hoover Intézetnek, az Egyesült Államok talán legtekintélyesebb konzervatív agytrösztjének a munkatársa (itt töltötte pályafutása utolsó szakaszát honfitársunk, Teller Ede is).

The End of the Asian Century (az ázsiai évszázad vége) című, tabudöntögető könyvének kiindulópontja, hogy a nemzetközi ügyekre szakosodott elemzők az előző két évtizedet a távoli Kelet bámulatos gazdasági mutatóinak bűvkörében töltötték, alábecsülve a térséget fenyegető geopolitikai kockázatokat a helyi feszültségektől az időzített bombának is beillő demográfiai trendekig.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés