Zajlik a háború a CDU lelkéért

2019. október 26. 22:46

Greczula Levente László
Angela Merkel hosszú uralmának végére felerősödtek a német Kereszténydemokrata Unión belüli értékviták: a Merkelt követő fősodor további pragmatizmust és centrizmust, az elégedetlenebbek viszont több konzervatív üzenetet és politikát támogatnának. Kik ők, és mit akarnak?

Amikor Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében megválasztották a Kereszténydemokrata Unió élére, a párt történetének egyik legnehezebb időszakát élte. Ekkor már számítani lehetett a német gazdaság lassulására, a párt támogatottságának csökkenése szemmel látható volt.  Az egykori keletnémet tartományokban minden korábbinál több szavazatot kapott a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD), a baloldalon egyre jobb eredményeket mutattak fel a Zöldek, Bajorországban pedig komoly választási pofonba szaladt bele a Keresztényszociális Unió (CSU).

Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a merkeli bevándorláspolitikának társadalmi és politikai következményei is vannak, a német közbeszédet uraló klímakérdésben pedig nem sokat tudott mondani a CDU. És ha mindez nem lenne elég, a párton belül megerősödő két szárny a közösségi médiában ostorozta egymást; közülük a konzervatívok Friedrich Merzet, a liberálisabbak pedig Kramp-Karrenbauert támogatták a CDU elnökválasztásán.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés