Papp: A magyarok szabadságvágya nem ismer félelmet

2019. október 23. 12:17

A debreceni polgármester szerint ma „az az ember nevezi magát demokratának, aki 13 évvel ezelőtt miniszterelnökként azonosítószám nélküli rendőröket vezényelt a békés tüntetők ellen”.

2019. október 23. 12:17

Debrecen polgármestere a magyarok „elpusztíthatatlan, félelmet nem ismerő szabadságvágyáról” beszélt az önkormányzat 1956-os megemlékezésén szerdán, a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Papp László (Fidesz-KDNP) az Egyetem téri '56-os emlékműnél rendezett szerdai koszorúzási ünnepségen emlékeztetett: 1956. október 23-án a debreceni egyetemi ifjúság az országban elsőként vonult az utcára, és a hatalom elleni megmozdulásra hívta a lakosságot.

A többi között függetlenséget, a szovjet katonák kivonását és a sztálinista vezetők leváltását követelték. A város polgárai, munkásai „egy emberként álltak a fiatalok mellé” – mondta. Felidézte a debreceni események legtragikusabb pillanatát, amikor 23-án délután az ávósok tüzet nyitottak a Kossuth utcában összegyűlt tömegre. Ketten életüket vesztették és többen megsérültek. Hiába dördült azonban sortűz, a forradalmat már nem tudták megállítani, az embereket nem tudták megfélemlíteni – tette hozzá a polgármester.

A november 4-i eseményekről szólva hangsúlyozta: a szovjet hadsereg támogatásával visszaállították a kommunisták uralmát a városban, de csak a felszínen tudták elfojtani a szabadságvágyat, „a mélyben a remény tovább izzott”. Papp László szerint ez a remény az 1989-1990-es rendszerváltáskor született újjá. Kiemelte: 1956 értékeit minden körülmények között meg kell óvni.

A forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban majdnem megismétlődött 1956. október 23. „És ma az az ember nevezi magát demokratának, oktat bennünket demokráciára, aki 13 évvel ezelőtt miniszterelnökként azonosítószám nélküli rendőröket vezényelt a békés tüntetők ellen” – utalt a budapesti utcai összecsapásokra és Gyurcsány Ferenc DK-elnökre.

Papp László értékelése szerint 1998-ban jött létre a városban az az összefogás, amely elindította Debrecent a fejlődés útján. A polgármester az összefogáson alapuló, a debreceniek elképzeléseire figyelő, fenntartható városfejlesztési politika folytatását ígérte, amelyet – mint hangsúlyozta – az önkormányzati választáson nagy többséggel megerősítettek a debreceni választók.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holder
2019. október 23. 17:04
És ma az az ember nevezi magát demokratának, oktat bennünket demokráciára, aki az üldözött keresztények megsegítésére helyettes államtitkárságot hoz létre, közben megfigyelői státuszt kér és kap a Türk Tanácsba, aminek a tagállamai élen járnak a keresztényüldözésben, a nagy barát Kazahsztánban 8 éve jogilag megszűntették a vallásszabadságot, több orszagban templomokat gyujtogatnak, Kirgizisztànban egy baptista templomot hívőkkel együtt.
a ló néz, a csikó lát
2019. október 23. 14:49
Orbán nem vállalja a közterületi ünnepi beszédet. Borkai bujkál a győriek elől. Nem lesz Békemenet. Boldog Karácsonyt!
a ló néz, a csikó lát
2019. október 23. 12:54
Napi politika. Gratulálunk.
Harangláb
2019. október 23. 12:45
Rákosi is demokratának nevezte magát, az utódai miért ne tehetnék?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik