Gyurcsány: Hazafias ellenzékre van szükség

2019. október 23. 13:52

A DK elnöke szerint október 23-ának sok arca van, a különböző hagyományokat pedig meg kell próbálni elfogadni.

2019. október 23. 13:52

Hazafias ellenzék létrehozására szólította fel az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló politikai erőket és civileket a  Demokratikus Koalíció elnöke szerdán, pártja fővárosi ünnepi megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ez a hazafias ellenzék természeténél fogva éppen olyan színes lesz, mint 1956. Lesznek benne baloldaliak, centristák, liberálisok, zöldek és jobboldaliak is – közölte a Nagy Imre néhai miniszterelnök szobránál tartott rendezvényen.

A hazafias ellenzéket négy dolog fogja össze, ezek közül az első, hogy Magyarország jövője az európai népek táborában van – jelentette ki. Hozzátette: azokkal lehet és kell együttműködni, akik erősebb Európát akarnak, akik úgy gondolják, hogy Európa jövőjét az egyesült nemzetek európai szövetsége jelenti. Második pontként hangsúlyozta: azt kívánják, hogy Magyarország újra jogállam legyen, ahol nem az állam ellenőrzi a népet, hanem a nép az államot. Úgy fogalmazott: ehhez a jelenlegi kormányt „a politika poklára kell küldeni”. Aki lop, aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnöző, ma a kormányon bűnözők vannak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Azokkal kell együttműködni, akik úgy gondolják, hogy az országnak tisztességes, a választókat szolgáló politikusokra van szüksége – tette hozzá. A hazafias ellenzéknek olyan országot kell építenie, ahol tiszteletben tartják mások önállóságát és szabadságát, hogy ennek a szabadságnak a bázisán teremtsenek közös, erős nemzetet – mondta negyedik pontként a DK elnöke.

Beszédében úgy fogalmazott: helye van a pátosznak, a szónak és cselekvésnek, de a pátosz ezekben a napokban hazug lenne, a szó kevés, a cselekvés meg kötelező. Meg kell próbálni közösen elfogadni 1956 különböző hagyományait – mondta Gyurcsány Ferenc.

Október 23-nak sok arca van, 1956-ban egyaránt ott van Nagy Imre és társai reformkommunista küzdelme, Pongrátz Gergely, a Corvin köz és a pesti srácok harca, ahogy a munkástanácsok mozgalma is. Ezek együtt jellemzik 1956-ot, és a DK azon dolgozik, hogy ezek a különböző irányzatok ne megosszák, hanem egyesítsék a nemzetet – jelentette ki.

A kormány külpolitikáját bírálva arról beszélt, hogy aki egyetért Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kurd népirtással, valójában egyetért az orosz megszállással és a magyar szabadság eltiprásával. Aki ezzel egyetért, ne ünnepelje október 23-át – közölte a pártelnök.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2019. november 04. 18:34
Ez egy mentelmi jog mögé menekült köztörvényes bűnöző. Csaló, szélhámos. Sok év börtön várományosa. ( Népellenes bűncselekmények miatt is perbe fogható. ) Privatizáció, az állami tulajdon eladása, a pénz nincs meg. Mindent eladott. Közművet, energiaforrást, termelést, gyárat.
kitiltott
2019. október 25. 05:50
A hazafias ellenzékre nem jellemző hogy elfogadja egy ország nélküli háttérhatalom pénzét és így elárulja a hazájában élő a világról másképp gondolkodókat és nem egy hazátlan "közös európában gondolodik hanem a nemzetében az anyanyelvében a népében és az országában.
Karvaly
2019. október 24. 09:31
Az első mondat igaz, tényleg hazafias ellenzékre van szükség. Viszont, ahonnan a böszme már megint hazudik, az a "hazafi" jelentése: olyan ember, akinek a hazája az első. Tehát nem egy külső hatalom, vagy egy másik ország - ha bármilyen érdekellentét van a haza és ezek között, akkor akinek utóbbi a fontos, azt "hazaárulónak" hívják. Hasonlóképpen az is, aki az éppen aktuális hatalom megbuktatását tervezi, vagy azt szervezi. Szóval valóban szükség lenne egy hazafias ellenzékre, csak előtt a komplett baloldalnak el kellene tűnnie a fenébe.
áfonya
2019. október 24. 08:12
Gyurcsány össze vissza hazudik hazafiasságról papol közben au európai unióért harcol .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik