A magyar kormány tovább masíroz a neoliberális úton

2019. október 23. 10:13

A kormány továbbra sem az oktatás megreformálásában érdekelt, hanem a nagyvállalatokat kiszolgáló, egy bizonyos részmunkát elvégezni képes munkások kitermelésében.

2019. október 23. 10:13
Ruff Bori
Mérce

„Később azt is kiemelte, hogy a munkaerő-tartalék 54 százaléka 6 megyében található (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Somogy, Baranya megye). Persze arról már nem esett szó, hogy ezek a megyék az ország legszegényebb megyéi, ahol nem csak nincs lehetőség jól kereső munkát találni, de az oktatás sincsen olyan szinten, hogy az ott élők megszerezhesség a számukra szükséges munkaerőpiaci készségeket. Az államtitkár mindezen folyamatok kezelésére pedig a Kormány neoliberális intézkedéseibe belesimulva újabb munkaerőpiaci reformokat adna válaszul. Munkaügyi szervezetek és a munkaadók hatékonyabb összehangolásával tervezi kezelni a fennálló problémákat. Reflektálatlanul mindazon folyamatokra, amelyek okán az ország legszegényebb részeiben élő emberek arra szorulnak rá, hogy csak valahogy, valamiből megéljenek.

Felvázolta többek között, hogy tervben vannak újabb átképzések, melyekkel a meglévő tartalék munkaerő kihelyezhető. Maga is kiemelte, hogy a versenyszférában különösen feszítő a cégek által keresett, adott képzettségű munkavállalók hiánya. Viszont a munkások ezeken az átképzéseken csak a munkafolyamatok magukra eső részét tanulják meg, sosem férnek hozzá ahhoz a tudáshoz, ami lehetővé tehetné számukra a feljebb lépést, így beszorulnak az olcsó kétkezi munkás szerepbe, amiben teljesen ki vannak szolgáltatva a Kormány és a vállalatok igényeinek. A munkaerőpiacon egyedül képtelenek megállni a helyüket, hiszen az ehhez szükséges készségeket nem kapták meg a korábbi képzéseken, hiszen az a képzést tartó cégnek nem is áll az érdekében, még véletlenül mobilitást segítene elő.

Tehát világos, hogy a kormány továbbra sem az oktatás megreformálásában érdekelt, hanem a nagyvállalatokat kiszolgáló, egy bizonyos részmunkát elvégezni képes munkások kitermelésében. Ahogyan Bodó Sándor el is mondta a cél az, hogy a meglévő munkaerő-tartalékot a lehető legkevesebb képzéssel és hatékony munkaszervezéssel ki lehessen helyezni a munkaerőpiacra. Láthatóan nem cél a hosszú távú javulás, csak az éppen felmerülő piaci igények kielégítése. Mindezen folyamatok hosszú távon nagyon veszélyesek, hiszen a csupán egy munkafolyamathoz értő munkások a folyamatosan átalakuló és technológiailag is villámgyorsan fejlődő termelésben versenyképtelenek maradnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2019. október 24. 20:20
Múlt héten felhívtam a gázszerelőnket. Azt mondta, hogy november vége felé már tud is jönni... Egyből végig is gondoltam, hogy ne inkább gázszerelőnek taníttassam a fiaimat, mint humán értelmiséginek?
balbako_
2019. október 24. 09:15
Ruff röff....
grad
2019. október 23. 20:43
Nagyon buta vagy, kislány! Nagyon! Úgy az egész élethez valószínűleg...
matykox
2019. október 23. 19:58
Ruff ide, Ruff oda: akármelyik ősöd se volt ennyire buta, mint ez a plakátról lenyalt, sok évtizedes demagóg dumákat visszaböfögő kiadás. Elképesztően irreális, a munkáról szinte semmit se tudó ember pampogása. Bár biztos hallott róla, hogy van ilyen, és meg is mutatták neki, hogy az ott a munkás ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik