Weber Strasbourgban: Mikor ítéli el Európa Törökországot?

2019. október 22. 9:38
A Brexitet sajnálja, Törökországot elítéli, Albánia és Észak-Macedónia uniós elutasítását történelmi hibának nevezi, az új uniós költségvetés megkurtítását pedig elfogadhatatlannak tartja mind Juncker, mind Tusk és Weber. Tudósításunk az Európai Parlament strasbourgi üléséről!

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk felszólalásával kezdődött az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. Helyszíni tudósításunk.

Tusk: Juncker igazi európai

Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő lengyel elnöke felszólalásában arról beszélt: ez az utolsó felszólalása ebben a pozícióban. Elmondta: a Tanács elítélte az egyoldalú török akciót Szíria területén, mert senkit sem vakít el a tűzszünet. A humanitárius jogok betartását követelte.

A Brexit kapcsán a Tanács üdvözölte az újabb tárgyalásokat. A konzultáció eredménye jelentős mértékben attól függ, hogy a brit parlament miként dönt. Boris Johnson miniszterelnöknek Tusk elmondta: a megállapodás nélküli kilépés soha nem lehet a EU döntése.

Az EU meg akarta nyitni Észak-Macedóniával és Albániával a csatlakozási tárgyalásokat, ez nem történt meg az Európai Tanács egyhangú döntésének hiányában. Tusk ez hibának tartja.

Tusk kifejezte nagyrabecsülését Jean-Claude Juncker felé. Nehéz öt év van mögöttük, voltak politikai nézeteltéréseik, de igazi európainak tartja ettől még Junckert. Egyúttal köszönetet mondott az európaiaknak az együttműködésért az elmúlt öt évért. Mindig voltak viták, de a célok azonosak: meg akarták védeni az EU-t és Európát.

Juncker: Mindig sajnálni fogom a britek távozását

Jean-Claude Juncker azzal kezdte felszólalását: nagy hatással volt rá érzelmileg, amikor barátjával, Donalddal az előző héten üléseztek. Juncker szerinte az EP az európai demokrácia motorja, szíve. Sokszor kellett megvitatnia a Brexitet itt, és szomorú, hogy ezzel kell most is foglalkozni. Szerinte sok idő és energia veszett el ezzel. A cél az volt, hogy a britek szándékának tiszteletben tartásával új megállapodás szülessen. Johnsont és Mayt egyaránt meghallgatta, és Michel Barnierrel együtt folyamatosan dolgozott a megoldáson. Az új megállapodás az EP minden kívánságát tartalmazza. Mindig is sajnálni fogja a britek távozását az EU-ból, de legalább egymás szemébe nézhettek, hogy mindent megtettek, hogy a távozás rendben történjen.

Lehetetlen, hogy az EP a megállapodást ratifikálja, mielőtt a londoni parlament döntene. Először a Westminsternek kell döntenie – hangsúlyozta Juncker.

A következő hétéves uniós költségvetés kapcsán Juncker szerint idővesztegetés zajlik, haladni kell, mert különben a következő években pénzügyi problémák léphetnek fel az uniós költségvetés működésében. Nem lehet a fontos partnereket megsérteni azzal, hogy az EU intézményei nem tudnak előre jutni a költségvetéssel. Juncker szerint a bizottsági költségvetési javaslat a minimum. Európa jövőjét nem lehet a GDP 1 százalékával tervezni.

Juncker nagyon csalódott, hogy Albánia és Észak-Macedóniával nem kezdődnek a csatlakozási tárgyalások. Szerinte ez súlyos hiba, ez a két ország sokat tett az előrelépésért, az EU olyannak tűnik, mint aki nem tartja be az ígéreteit.

Weber: Történelmi hiba Albánia és Észak-Macedónia elutasítása

Manfred Weber is felszólalt. Megköszönte Donald Tusknak, hogy egyben tartotta az Európai Tanács működését és nehéz időszakokban is előre vitte a Tanács munkáját. Weber szerint az Európai Tanács olyan döntést hozott Törökország kapcsán, amivel egyetért az Európai Néppárt. A kurdok a partnereink voltak, a törökök ellenük támadtak. „Hol van Európa egyértelmű üzenete, hogy mi ezt elítéljük?” – kérdezte Weber. Szerinte amíg Törökország ennyire agresszív, addig a következményekről kell beszélni.

Az uniós költségvetés kapcsán Weber azt mondta: a finn elnökség javaslata provokáció az Európai Parlament számára, több pénzt kell hozzárendelni az uniós költségvetéshez. Az Európai Néppárt nem fog hozzájárulni az uniós költségvetés csökkentéséhez, szögezte le.

Történelmi hibát követett el az Európai Tanács Albánia és Észak-Macedónia elutasításával, folytatta Weber. Az EU nem stabilitást visz a Balkánra, hanem instabilitást Európába. Észak-Macedónia még a nevét is megváltoztatta, hogy előre lépjen, és az EU az utolsó pillanatban az orrukra zárta az ajtót. 

Weber szerint az európai pártszövetségeknek össze kell állnia, hogy perspektívát kínáljanak a balkáni országoknak.

A Brexit kapcsán arról beszélt: az európai politikusok most dőljenek hátra, igyanak egy kávét vagy inkább teát, amíg London dönteni tud a kérdésről. „Várunk Londonra”, szögezte le Weber. Az Európai Parlament az utolsó intézmény lesz, ami döntést hoz a Brexit-folyamatban. „A Brexit egy negatív történet, de van esély arra, hogy a barátság az EU és Nagy-Britannia között megmaradjon”.

Verhofstadt: Ne legyen migránsbotrány Nagy-Britanniában

Guy Verhofstadt belga liberális EP-képviselő, aki immár nem az európai liberálisok vezetője, arról beszélt strasbourgi felszólalásában: továbbra foglalkozni kell a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak megvédésével, és a felmerülő problémákat meg kell oldani, mielőtt az EP végül hozzájárul a Brexithez. „Ne legyenek az uniós állampolgárok egy újabb migránsbotrány alanyai Nagy-Britanniában” – szögezte le rövid hozzászólásában Verhofstadt.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az egész összeurópai agyrém kezd hasonlítani az enszre. Mindenről van valami trendi
vélemény, soha nem hoznak jó döntést a kompromisszumok miatt, és amiben mégis döntöttek,
azt nem hajtják végre.

Mikor ítéli el Európa azokat, akik úgy húzogatták a homokba a határokat az első világháború győzteseiként, hogy a kurdoknak nem hagytak országot?

Juncker egy igazi európai. Európa meg igazi junckeri.

A Brexit is az isiászos EU vezetés dilettantizmusát, hanyagságát aposztrofálja.
Már régen módosítani kellett volna az Alapszabályt, egyértelműen, hogy bárki kiléphet, amelyhez nincs semmilyen tárgyalás. Amikor megtörtént a kilépés utána lehet tárgyalni, hogy esetlegesen milyen kedvezmények lehetnek és ennek mi az ára.
Nevetséges, hogy 2016 óta megy a húzd meg erezd meg és még ki tudja mikor lesz vége.

Egyébként a triumvirátus semmit sem tanult. Az EU történetében a Juncker bizottság évei voltak a leggyatrábbak, beleértve az EP-t és Donald Tusk elnökségét is. A jelenlegihez sem fűzök nagy reményeket. Szerintem az elkövetkezendő öt év ismét csak pártpolitikai harcokról, politikai ideológiáról fog szólni.

Ami a bővítést illeti. A szocialisták és liberálisok a bővítéssel attól félnek, hogy a velük szemben állók megerősödnek és ők háttérbe szorulnak. Ezért hallgatják a bővítést.
Törökországot pedig jobb ha nem piszkálják, mert ha elengedik a migránsokat Görögországnak vége és akkor odavész Németországnak a Görögországba befektetett milliárdjai. A migránspártolók pedig ne ámítsák magukat, hogy ők nem kerülnek "kés" alá a migránsok részéről, mert lehet, hogy ők lesznek az elsők.

"nem látnak 3 lépéssel előre, "
Aztán, ha el kell kezdeni a kölcsönök visszafizetését, immár a felvett dupláját, akkor azt mondják:
"Akkor ezek a változások nem volt láthatók, jobbik esetben bevallják: nem értettünk hozzá..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés