Putyin és Erdogan megállapodott a kurd milíciának a török határtól való visszavonulásáról

2019. október 22. 20:16
A török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg egységei.

Ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból – beleértve Tel Rifaatot és Manbídzs városát is – a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának – állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország újabb 150 órával meghosszabbítja a tűzszünetet a kurdok evakuálásához. A török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg egységei.

Szíriában a határtól 10 kilométerre orosz és török egységek közösen fognak járőrözni.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyelőre azt kéne látnod, hogy mind Putyin, mind Erdogan leszarja, amit a külpolitikailag jelentéktelen, de önmagát örökké fényező EU mond. Annál is inkább, mert Merkel Erdoganra bízta, jönnek-e milliók Európa felé, vagy nem jönnek?

Amit Orbánék mondtak, az egy vélemény: talán jobb, ha Erdogan Szíria felé szabadul meg a náluk lévő migránsoktól, mintha Európa felé küldené őket.

Minden országban vannak létminimum alatt élők, a nagyobb országokban milliók is lehetnek. Az oroszoknál viszont az a helyzet, hogy ők még a sztálini diktatúra alatt is megvédték az országukat a németektől. Azokat pedig, akik felszabadítóként próbáltak a németekre tekinteni, megölték.

Putyin sikere abban rejlik, hogy Európa kétszer támadt Oroszországra, a nyugati világ mindig ellenségként nézett rájuk, ezért nem nagyon kell ellenség képet keresni, csak a történelemre kell hivatkozni. Az orosz ember vallásos és nacionalista, az ő mentalitásukat a nyugat soha nem fogja megérteni. Nem fognak olyan vezetőt elfogadni, aki Oroszországot kiadja a nyugatnak.

Jelcin megpróbálta beengedni a nyugati tőkét, a nálunk ismert privatizációs módon, Putyin ennek drasztikus módon elejét vette, erre volt jó Hodorkovszkij példája. Mégis, mit kellett volna tenni Putyinnak? Hodorkovszkijt pedig egy ideig sajnálták, és ma már senki nem beszél róla.

Hogy változik a világ! - Korábban a (szovjet)oroszok terjesztették a káoszt szerte a Földön. Most meg az oroszok számolják fel azt a káoszt Szíriában, amelyet az USA (Obama) és szövetségesei teremtettek.

Sok minden nem tetszik a világban, de a kurdokat Amerika tette szövetségessé. Aztán kivonultak Szíriából, átengedve a terepet az oroszoknak és a törököknek. Ők pedig nem ígértek semmit a kurdoknak. Akiket én is sajnálok, hiszen nagy szerepük volt az ISIS felszámolásában, de most jön be az a zsarolási potenciál, amit Erdogan Merkeltől kapott: ő dönti el, melyik irányba távoznak a Törökországban felgyűlt migránsok. Nekünk pedig el kell döntenünk, hogy a kurdok érdekét nézzük, vagy a sajátunkat. Annál is inkább, mert ha Erdogan Európa irányába nyit utat a migránsoknak, akkor mi a frontvonalba kerülünk, a nyugatiak és az NGO-k pedig azon fognak élvezkedni, hogyan bánunk azokkal, akiknek itt nincs semmi keresni valójuk.

Tehát, elnézést a kurdoktól, de mi csak a saját érdekeinket nézhetjük. A nyugatról pedig annyit, amit talán a kurdok tudnak, , de ha nem, akkor tudják meg, 1956-ban a nyugat ugyanúgy magunkra hagyott minket, mint most őket. Tudták, hogy nem kapjuk meg a várt segítséget, de a Szabad Európa, az Amerika Hangja oktatást tartott, hogyan kell városban tankok ellen harcolni, mert nekik érdekük volt, hogy a szovjet brutalitás minél nagyobb legyen. Hogy aztán erre hivatkozva szónokolhassanak az ENSZ-ben.

Nem hinném, hogy erről pont neked kéne értekezést írnod. De az elárulom, hogy az érdekek és elvek sokszor nem férnek össze, és akkor dönteni kell. Ha pedig hagyjuk elveszni az érdekeket, akkor egyszer csak nem marad aki vallja az elveket.

Most, ha jól látom, Európában ez a cél, félre tenni az éppen aktuális érdekek szerint hangoztatott keresztény elveket. Amelyek nem tartalmazzák a saját sorsunk rontását.

13-án országos szinten nem volt vereség, csak visszabillent valami a 2006-ban Gyurcsánynak köszönhetően túlzottan felborult egyensúlyból. Amit az MSZP akkor, 2006 őszén alakíthatott volna másképpen is, ha megszabadulnak a koloncként rajtuk lógó liberálisoktól. Erről ennyit.

Az említett térség stabilitása, mint általában a stabilitás bárhol a világban persze, hogy fontos. De 2015 májusában, amikor Orbán az idézetteket mondta, a nyugat már régen felborította a stabilitást, és közvetve létrehozta a bevándorlási nyomást. Hogy ezt az elveik, vagy az érdekeik diktálták, azt rád bízom.

Az önkormányzati választás, és a 2015-ből idézett mondatok között jobb híján teremthetsz kínkeserves összefüggést, de nem sok értelme van. Mint annak sincs értelme, hogy jobb híján örökké mások elveibe kapaszkodj. Nekünk a nyugat 1956-ban egy életre megmutatta, mennyit érnek az elvek, ha nem egyeznek az érdekekkel. Ebben a témában először ott keresgélj, ha már ők a kedvenceid. Mint ahogyan már leírtam, most ugyanezt játsszák el a kurdokkal.

Én értem, te is érted, csak te azt élvezed, hogy vég nélkül kötözködsz. Örülj az eredménynek, az ellenzék egyelőre nem 2022-es választást nyerte meg.

A politikában nincs olyan, hogy egy vélemény évek múltán is megáll. Hülyeség lenne az, hogy a világ változik, másfelé fordul, de én kötöm magam egy évekkel ezelőtti ezelőtti állásponthoz. Mondhatsz, amit akarsz, te is így működsz, az emberek pedig nem a kurdok mellett demonstrálva szavaztak, ekkora marhaságot nem kéne mondanod. Bismarck mondta, hogy csak az ökör következetes.

Ezzel leírtam, amit akartam, nem fogok vég nélkül rágni egy gumicsontot.

A köcsei cingár gecit majd híjják.
Viszont neked geci már X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés