Odébb tolnak egy erózió fenyegette világítótornyot Dániában

2019. október 22. 13:11

Az áthelyezési művelet 10 méter/óra tervezett sebességgel zajlik, így akár 10 órán át is eltarthat.

2019. október 22. 13:11

Odébb tolnak kedden Dániában egy 120 éves világítótornyot, mert az a veszély fenyegeti, hogy az erózió miatt összedől. Az Északi-tenger partján emelkedő, 23 méter magas Rubjerg Knude világítótornyot, amely Dánia egyik fő turistalátványossága, síneken mozgó gördülőalkalmatosságra helyezték, hogy nagyon alacsony sebességgel 70-80 méterrel odébb, biztonságos helyre tolják.

Amikor 1900-ban megkezdte működését az ország északnyugati partvidékén, a torony még 200 méterre volt a tengerparttól, a homokos part folyamatos eróziója miatt azonban napjainkban már hat méterre megközelítette a víz. Az 1000 tonnás építmény áttelepítése sokba kerül, de Arne Boelt hjoerringi polgármester szerint nincs más választásuk, mert különben le kellene bontani a tengerbe omlás veszélye miatt.

Lea Wermelin dán környezetvédelmi miniszter nemzeti kincsnek nevezte az évente 250 ezer látogatót vonzó világítótornyot, amelynek megmentéséhez 5 millió koronával (220 millió forint) járul hozzá a tárcája. A használaton kívüli világítótorony már 1968-ban beszüntette hajózást segítő tevékenységét. Rövid ideig múzeumként működött, egyebek közt az erózióval, a futóhomokkal vívott küzdelmet mutatta be.

Az ingatag homokdűnén emelkedő építmény végül múzeumként is megszűnt létezni, mivel a futóhomok maga alá temetett két szomszédos épületet. Az áthelyezési művelet 10 méter/óra tervezett sebességgel zajlik, így akár 10 órán át is eltarthat. Az első fél órában 1,4 métert tett meg a guruló világítótorony.

A művelet sikere számos tényezőtől, köztük elsősorban az időjárástól függ, de a hjoerringi polgármester szerint megéri vállalni a kockázatot. A toronytól nem messze 2008-ban lebontottak egy román stílusú templomot, amelyet ugyancsak az a veszély fenyegetett, hogy beleomlik a tengerbe. Az 1250-ben épült Maarup templomban forgatták az első Oscar-díjas dán film, a Babette lakomája (1987) több jelenetét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. október 22. 14:44
Ha ilyen gyorsan omlik a part, akkor vihetnék messzebb is.
cutcopy
2019. október 22. 13:19
Itt lehet élőben követni: https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article7841943.ece
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik