Messzer került Szolnokra

2019. október 22. 12:22

A legendás vadászrepülőgép egy lengyelországi példányát kapta meg a RepTár jövő év tavaszáig.

2019. október 22. 12:22

Egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet állítottak ki a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, a Messzer becenevű repülőgépet október 23-tól jövő év március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők – jelentette be a szolnoki repülőmúzeum ügyvezető igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Kovács Ákos elmondta: a „repüléstörténeti legenda” a sikeres lengyel-magyar jó kapcsolat eredményeként, a lengyel honvédelmi minisztérium támogatásával, a Krakkói Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár együttműködésének köszönhetően került Magyarországra.

Hozzátette: a magyar pilóták a keleti fronton és honi légvédelemben harcoltak a Messzerrel, a második világháború egyik legjobb vadászgépével. A háború után nem maradt használható példány Magyarországon, csak a lezuhant gépek egy-egy darabja vagy alkatrésze került elő az elmúlt évtizedekben.

(Fotó: a Messzer indulásra készen / RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum)

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2019. október 23. 14:21
Pontosabban Junkers Ju-52/3mgl4e
Bástyaelvtárs
2019. október 22. 22:07
a náci német hadsereg remekeire, hogy feldobódik a sok nemisvagyunkminácik- közösség :)))
Akitlosz
2019. október 22. 15:25
"A háború után nem maradt használható példány Magyarországon," De maradt. Több is. A pápai repülőtér leomlott hangárjai alatt több ép - csak annyi bajuk volt, amennyit az összedőlt épület teteje okozott - német Me-109-est is találtak. De nem kellettek senkinek, beleértve a múzeumokat, ezért ócskavas lett belőlük. Ma jó sokat érnének. Ezt már egyszer leírtam, akkor egy "okos" hozzászóló, hogy nem német gépek, mert Magyarországon gyártották a Me-109-est. A magyar légierő számára persze, de a Luftwaffénak ugyan nem. Szóval ezek tényleg német gépek voltak, gyártás és használat szerint is. Ezért is nem tudtak róluk a magyarok, amíg el nem kezdték rendbe tenni a pápai repülőteret
Viribus Unitis
2019. október 22. 15:22
Licencben, ha jól tudom a kőbányai pincerendszerben is gyártották a gépeket. A német feliratok még sok helyen ott vannak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik