Küzdeni méltó módon

2019. október 22. 07:55

Kapaszkodók nélkül elveszettek vagyunk de még elveszettebb az, aki szerint nincs is rájuk szükség.

2019. október 22. 07:55
Kincses Krisztina
Vasarnap.hu

„Lehet ugyan hinni a haladásban, csakhogy az mindenkinek mást jelent. Azt vallom, hogy azoknak a dolgoknak van jövője, amelyek erős talapzaton állnak, az az ember erős, akinek jelleme, elvei, erkölcsei és hite van, épp ezért gondolom úgy, hogy amit a Budapestet »visszafoglalók« képviselnek nem más, mint a Nyugat átgondolatlan, feltétel nélküli hajszolása, amivel egy szempillantás alatt elveszíthetjük és szétverhetjük azt, amit olyan nehezen felépítettünk. Nem is beszélve arról, hogy úgy tűnik, a magyar lakosság egy része valóban kezdi elfelejteni, mitől kellett megszabadulnunk a kétezres évek végén.

Az igazság az, hogy az utóbbi majdnem tíz évben nemigen volt a jobboldal olyan pozícióban, mint amibe most Budapesten kerültünk: kisebbségként kell megvédenünk értékeinket és elveinket a többségi, általunk károsnak vélt szemléletmódok ellen. Kicsit olyan ez, mint mikor imával és együttérzéssel gondolunk azokra a keresztény társainkra, akiket hitükért üldöznek, sok esetben mártírhalált halnak, mégis néha feltesszük magunknak az őszinte kérdést: ha én lennék ilyen helyzetben, mennyire tudnék kiállni Jézus mellett, érte életemet is adni? Tudunk-e harcolni akkor, amikor megtörténik, amitől féltünk? Tudunk-e nemet mondani arra, akire mindenki más igent mond? Tudunk-e erősek lenni akkor, amikor egyszerűbb és biztonságosabb lenne gyengének lenni? 

Meg tudjuk-e védeni keresztény kultúránkat, a kereszténydemokráciát, amikor a (közel)múlt botrányai, politikusok megkérdőjelezhető tettei, életvitele és szavai által az egész jobboldalról alkotnak képet az »Orbán-rendszert« leváltani akarók és – ami még szomorúbb – maguk a jobboldaliak? Abban reménykedem, hogy akinek kell, az most a mérlegelést és a helyes konklúzió levonását választja a méltatlan gyűlöletkeltés és ingerkedő, sokszor acsarkodó mondatok formájában felbuzgó elkeseredett támadássorozatok indítása helyett. Márpedig sajnos ebből is akad bőven.

Őszintén remélem, hogy meglátva a szivárvány-mozgalmak egyértelműen előrevetíthető budapesti térnyerését, lesz elég bátorságunk méltó módon küzdeni és kiállni a magunk értékei mellett, rámutatva arra, miért károsak, normalitást mellőzők és Istennek nem tetszők a társadalom torkán lenyomni kívánt ideológiák. Kapaszkodók nélkül elveszettek vagyunk. De még elveszettebb az, aki szerint nincs is rájuk szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2019. október 22. 14:46
"Meg tudjuk-e védeni keresztény kultúránkat, a kereszténydemokráciát," Milyen kereszténydemokráciát, kedves Krisztina? Amelyben szabad az abortusz, a házasságon kívüli szex, ahol bíróság elé idézik azokat a szegényeket, akik nem akarnak hajléktalan-szállókon élni? Azonkívül milyen "keresztény kultúránk"-ról beszél? A társadalom nagy része nem keresztény, ezért aztán az általa fogyasztott kultúra sem keresztény kultúra. Ha az európai magaskultúrára gondol, nem hinném, hogy a Szépművészeti Múzeumból kidobnák a vallásos témájú festményeket, mint ahogy Bach Máté-passióját, kantátáit, Mozart és Verdi Requiemjét, az európai zenetörténet miséit sem tiltja be senki, tovább fogják játszani. A keresztényektől sem veszi el senki a (művészileg eléggé gyenguska) gitáros templomi zenét, stb. Az viszont igaz, hogy a színházakban, mozikban előadott darabok túlnyomó többsége nem keresztény, a jobboldali tévékben adott kulturális programok között is rengeteg a világi tartalmú, de ez nem új jelenség. Szóval, kedves Krisztina, először végig kellene gondolni a dolgokat, eldönteni, hogy mit is ért keresztény kultúra alatt, és ezt miként és kiktől akarja megvédeni. "Ős patkány terjeszt kórt miköztünk A meg nem gondolt gondolat."
brabant89
2019. október 22. 14:32
"Őszintén remélem, hogy meglátva a szivárvány-mozgalmak egyértelműen előrevetíthető budapesti térnyerését, lesz elég bátorságunk méltó módon küzdeni és kiállni a magunk értékei mellett, rámutatva arra, miért károsak, normalitást mellőzők és Istennek nem tetszők a társadalom torkán lenyomni kívánt ideológiák." Magyarországon már 1961 óta nem büntetik a "természet elleni fajtalanságot", tíz éve pedig már a házassággal gyakorlatilag azonos jogokkal járó "bejegyzett élettársi kapcsolat"-ra léphetnek egymással azonos nemű emberek. Nem értem, mitől fél annyira Kincses Krisztina. Mint ahogy eddig sem volt kötelező "buzulni", ezután sem lesz az. Gondolom az a baja, hogy a vallása bűnnek tartja a homoszexualitást, a szekuláris társadalom viszont ezt (nyilván felnőttek között) normálisnak tartja, és az egynemű párok kapcsolatát ugyanúgy védendőnek tartja, mint a házasságot. A homoszexualitással kapcsolatban tehát nagyon erőteljesen megmutatkozik a keresztény vallás és a modern nyugati szekuláris társadalom értékei közötti különbség. És ezen a területen is kisebbségben vannak a keresztények a társadalomban. Az Újszövetségből idézhetnénk számos passzust, amely azt mutatja, hogy Jézus nem volt nagy barátja a gazdagoknak, a harácsolásnak. Az ilyen jobboldali keresztényeknek, mint Kincses Krisztina az viszont már nem jut az eszükbe, hogy a kapitalizmus pénzközpontúsága ugyanúgy szembenáll a kereszténységgel, mint a (heteroszexuális) házasságon kívüli szexuális kapcsolatok. Kincses Krisztina csak imádkozzon sokat, Isten biztos meghallgatja. :))))
kereszteszent
2019. október 22. 14:14
Kiváló írás, gyönyörű szerző. :-)
zakar zoltán béla
2019. október 22. 13:37
Tiszta, értelmes írás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik