Választások után

Ha nincs változás, 2022-ben lefő a kávé a kormánynak – konzervatív politológusok a választásokról

2019. október 22. 8:30

Trombitás Kristóf
Mi vezetett az önkormányzati választások nehezen megjósolható eredményéhez? Mi állhat a fővárosi ellenzék áttörésének hátterében? Hogy lép a politikába a Z generáció? Az okokat és tennivalókat kutatták jobboldali politológusok a Kossuth Klubban. Tudósításunk.

Egyéni hibák vagy rendszerszintű probléma?” címmel tartottak konferenciát a 2019-es önkormányzati választásokról, Barna János, Fricz Tamás, Galló Béla, Hoffer Barna Tivadar, Simon János és Zárug Péter Farkas részvételével. A beszélgetést mindvégig Kossuth Borbála moderálta, az előadások sorát pedig Barna János nyitotta.

Be kell ismernünk, hogy a Borkai-jelenség igenis hatott. A szavazók azt látták megvalósulva premier plánban, amit az ellenzék korábban éveken át sulykolt: én vagyok a király” – mutatott rá Barna arra, hogy a baloldali tematizálás bizony hatékony volt. 

Hoffer Barnabás Tivadar következett, aki Dunaharasztiban indult kormánypárti jelöltként, és ért el második helyezést egy helyi szervezet jelöltjével szemben. „Dunaharaszti állatorvosi ló, általában azt az eredményt produkálja a város, mint ami az országos eredmény lesz” – fejtegette. Hoffer arról is beszámolt, hogy a helyi Fidesz egyezséget kötött a regnáló, korábban MSZP-színekben induló polgármesterrel, aki mellesleg létrehozta azt a lokálpatrióta egyesületet is, amely most megnyerte a választást Dunaharasztiban.

Nehéz úgy kampányolni, ha a polgármestert nem lehet kritizálni, és tulajdonképpen az ellenfelet sem,

hiszen annak a szervezetnek a színeiben indul, amelyet a polgármester hozott létre, és akik ugyanúgy támogatják a városvezetőt, mint a Fidesz” – hívta fel Hoffer a figyelmet egy nehezen megoldható helyzetre.

Ő is kitért a Borkai-ügyre. Meglátása szerint a társadalom ma olyan állapotban van, hogy Borkai, illetve az egyéb botrányokban érintett indulók is megnyerhetik a választást. „A na és-től az állandó következmények nélküliségen át eljutottunk odáig, hogy semmi sem számít” – mutatott rá.

Galló Béla rögtön azzal nyitott, hogy ő nemzetközi kontextusba helyezné az októberi eseményeket. „Jól látható, hogy az elmúlt 1-2 évben az európai mainstream erői komoly ellentámadást indítottak az általuk populistáknak nevezett nemzeti oldal ellen. Babis ellen százezres tüntetések voltak Prágában, Szlovákiában a liberális Caputová nyerte az államfőválasztást, Strachét egészen sajátos körülmények között sikerült levenni a tábláról, Salvini bukásnak mondható, kormányból való kikerülése is illik a sorba. Nem egy nemzetközi összeesküvés okozta az eredményt, de kétségtelen tény, hogy összehangolt cselekvési terveket készítenek szerte a világon” – szögezte le.

Nem is igazán meglepetés az eredmény, ha az elmúlt 30 évet nézzük.

A politikát ugyanis az elmúlt 30 évben a gyűlölet vezette szerinte. A rendszerváltozás igazi lényege a tulajdonviszonyok radikális átalakítása volt, és ez szülte meg a máig tartó gyűlölködést; tette hozzá.

Simon János kifejezetten a protestszavazókra fókuszált. Szerinte 1994-ben és 2010-ben történt ilyen utoljára, és az ilyen választásokat a magas részvételről, illetve arról lehet megismerni, hogy azok is elmennek szavazni, akiket egyáltalán nem érdekel a politika. „A politikai erőtér megváltozott 2010-hez és 2014-hez képest. Nem létezik már a centrális erőtér, felbomlott. A közvélemény-kutatók óriási hibákat követtek el a mi oldalunkon. Sok esetben hamis képet kaptunk, elégtelen, kis mintával dolgoztak. A kezdetektől fogva megvezették a nemzeti oldal szavazóit. Karácsonyék tudták, hogy állnak, de ezt nem közölték a nyilvánossággal. A kutatóink számos kerületi polgármestert is jóval magasabbra mértek, mint kellett volna. Ugyanezt a hibát 2002-ben is elkövették. Sokakat ezzel elkényelmesítettek” – ragadta meg Simon János az egyik tanulságot. Hozzáfűzte: profi kampányt csinált az ellenzék, jól alkalmazkodtak a kétpólusú választási rendszerhez, félretették az ideológiai különbségeket. Ezzel szemben

a kormányoldal nem tudta modernizálni a kampányát, nagy volt az elbizakodottság.

Szerepet játszott a Borkai-tényező, de nem volt perdöntő szerinte.

Politikai fordulat érezhető a levegőben, amit nagyon sokat nem érzékeltek” – nyitott Fricz Tamás, majd bővebben is kitért a Borkai-ügyre. „Rendben van, lemondott a párttagságáról, de ez csak féleredmény. Nem szabad elfelejteni, hogy a pártból nem a választások előtt lépett ki, így eredményét fideszesként érte el. Borkainak le kell mondania a polgármesterségről és a győri Fidesznek az időközi választásig fel kell építenie egy új jelöltet” – szögezte le Fricz. Ő is megjegyezte, hogy itt értelmi kérdések döntöttek, hiszen számos kiváló polgármester nem tudott nyerni, aki korábban remek munkát végzett.

A brüsszeli, liberális mainstream hálózat, a Soros-hálózat levette volna kezét a jelenlegi ellenzékről, ha nem tudnak eredményeket felmutatni. Ez ugyan fordulat, de tény, hogy az európai metropoliszok jelentős részében – Madrid és Szófia kivételével - balliberális többség uralkodik. Budapesten is 20 évig liberális korszak volt, majd 2010-ben nyert Tarlós, de akkor a politikai hangulat a jobboldalnak kedvezett. 2014-ben pedig már azért volt siker, mert az ellenzék több jelöltet indított, pluszban pedig ott volt a Falus-Bokros váltás.” Fricz azt is hozzátette, hogy belépett két új generáció is a politikába, az Y és a Z generáció. Előbbi aktívan, főleg a Momentummal, utóbbi szavazópolgárként. 10-15 éven belül ők fogják megszabni a politikai hangulatot, főleg a nagyvárosokban, tette hozzá. 

A konferenciát Zárug Péter Farkas kifejezetten kemény előadása zárta. Ő rögtön kiemelte, hogy többek között a miskolci Fidesz-kampányfőnökeként feladata volt, hogy érezze ezt a bizonyos hangulatváltozást, de egyszerűen nem tapasztalt ilyesmit. Feltette viszont a kérdést, hogy miért változott meg ez a hangulat. „2022-ig bizonyos kérdéseket fel kell tenni. Mert ma még nem politikai struktúra az ellenzék újraszerveződése, de azzá válhat. És ha ezt gúnnyal kezeljük, és nem vesszük komolyan, akkor nem tudjuk megérteni. Fontos az is, hogy a választók megugrották azokat az erkölcsi kérdéseket, amelyek felmerültek az ellenzéki összeállással kapcsolatban. Mit tudunk erre válaszolni?

Mert ha elleplezzük, megspóroljuk a valódi válaszokat, akkor 2022-ben lefő a kávé.

Meg kell érteni, hogy a magyar választópolgár – mindkét oldalon - túllépett az ideologikus gondolkozáson” – erősítette meg Zárug.

Milyen párt most a Fidesz? Milyen leírást adunk a Fideszre? Mi a Fidesz kohéziója? A vitathatatlan gazdasági és társadalmi eredmények miben oldódtak fel? És egyáltalán miért oldódtak fel? A kormánypártnak át kell gondolnia a jelenlegi struktúráját és politikáját, ha ezekre választ akar kapni. És ha ezt a hangulatot helyesen fejtjük meg, akkor lehet 2022-ben győzni” – zárta előadását Zárug.

Összesen 317 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a gyűlölet motiválja a ballibet és szavazóit. A ballib média gyűlöletkeltő munkája beérett. Csak meg kell nézni a ballib médiában megjelenő hozzászólásokat. Ők nem csak a kormányt gyülölik, hanem a kormánypárti szavazókat is.

De elfogadják!!!!!!!! sőt, tetszik nekik! Én sem értem a ballib szavazókat.

Az ellenzék azon sír, hogy nincs médiája, miközben továbbra is túlsúlyban vannak.

Jól van, dolgozz meg a pénzedért, hazugsággal.
Ez volt már 2002-ben is az ellenzék szlogene, hogy egyrészt Orbán leépíti a demokráciát, másrészt hatalmas a korrupció, sőt, ha vesztésre áll, bevezeti a szükségállapotot.
Ehhez képest békés volt a hatalomátadás, Keller különmegbízott nem tudott érdemi korrupciós ügyeket felmutatni.
És utána jött az MSZP kormányzás, ami csődbe vitte a gazdaságot (egészen biztosan nem voltak korruptak, csak véletlenül így sikerült), és az utcán verték véresre a békés tüntetőket.
De csak told a szekerüket, biztos megéri.

Éppen arról van szó, hogy az ellenzéki szavazók nem léptek túl az ideologikus gondolkodáson: a semmiképpen-nem-kell-a-fidesz ésszerűtlen, mert valóságidegen ideológia tartja őket fogva. A kitűnő kormányzás, s az ellenzék ijesztően gyenge alternatívája a jelek szerint még nem elég a nagy fölényhez, ezért új módokon is meg kell szólítani a választókat. Vannak is ilyen módszerek, s ki is fogjuk aknázni azokat.

Ez így igaz, a fiatalok alapból lázadók és liberálisok, őket nagyon könnyen lehet a fennálló hatalom ellen hangolni, illetve átverni őket a liberális szólamokkal.
Nyilván őket is meg lehet szólítani, és ennek meg is lehet találni a módját, de az biztos, hogy egészen máshogy, ahogy a középkorúakat és az idősebbeket.

Megkérhetlek, hogy ne hazudozz nyilvánosan?

Ez is igaz, a meghunyászkodástól csak vérszemet kapnának. 2002 után a Fidesz vidéken építette fel magát, megkérdezte az embereket, hogy mit szeretnének. Most is ezt kellene tenni, mindenhol az országban.
És igen, azokat a pöffeszkedő helyi kiskirályokat, akik eleve az ellopható pénzek miatt indultak el pártvonalon, azoktól vagy meg kell szabadulni, vagy ha nem lehet (mert nincs elég ember, akiket a helyükre lehetne állítani) akkor nagyon erősen rájuk kell hatni, hogy vegyenek vissza, mert különben magukkal rántják a pártot is.

Mitagadás, az urizálás sokak szemét bántja. Míg külföldön nem sajtótéma egy yachton töltött hétvége (s itt nem a Borkaira gondolok), vagy egy jó kocsi, itt az örök bolsik ezzel uszítanak. AZ irigység felkorbácsolása mindig bejön. Ezt pedig tudja a Fidesz, mégis mintha provokálna. Rossz vége lesz ennek.

Karácsony már a választás előtt magyarázta, hogy milyen rossz állapotban adja át Tarlós a fővárost. Nyilván addigra már megvolt az átadás-átvétel, és át is tudta nézni az összes gazdasági adatot.
Az Index is beállt a sorba, de végül is ez a szokott módszer, mindent rá kell kenni az elődre. Ők már most ehhez alapoznak, mert tudják, hogy rengeteg pénz folyik át a fővároson, amiből fel akarják tölteni a pártkasszát - _is_.

Azt egyértelműen nem szabad hagyni, hogy a Facebook politikai véleményformálóként működjön, és pusztán szimpátia alapján tiltson ki vagy hagyjon a helyén felhasználókat.
Mivel lényegében nincs konkurenciája, közműként működik, ezért biztosítania kell a semlegességet a felhasználók felé, a cenzorok kiválasztását és működését átláthatóvá és nyilvánossá kell tenni.

Véletlenül se tedd hozzá, hogy az Uniós pénzek elköltéséhez kötődő főbb botrányok (negyven centis kilátó, kutyakozmetika, terek térkövezése) még az baloldali kormányokhoz köthető, illetve kifejezetten olyan megállapodások voltak, hogy azokat a pénzeket nem lehet pl. direktben gazdasági cégekre költeni (nyilván nem akarták a saját konkurenciájukat fejleszteni)
Na, kezdd el fenyegetni a Fideszre szavazókat, most ez baloldalon nagy divat.

De annak már négy éve! Én is fenntartom, hogy hiba volt nem az állampolgárosak közelebbről érintő témákat elővenni.

Az biztos, hogy egy komoly megújulásra lesz szükség 2022-re, akár tervezett volt a fővárosi térvesztés, akár nem.

14 is protest volt?
Momentum lenullázta magát? Nekem ez új.

Persze, már most megkezdték a nyomorkultuszt, pontosan lehet tudni, hogy ugyanott folytatnák, ahol 2010-ben abbahagyták, megfojtanák a középosztályt, és dobnának egy kis aprópénzt a szegényeknek (aminek a legnagyobb része ugyanúgy eltűnne még a kiosztási folyamat közben)
Ez a Németh Gáboros sztori mikori? Arra emlékszem, hogy pár éve lényegében ellopták a blogját, amit ő alapított.

Mennyire tipikus Popzene és Secnir, beböfögnek valami hazugságot, és eltűnnek, hadd rágódjanak a hülyeségükön.

Ezek elég kemény anyagok.

Mi van Counter, megint egy újabb nicket csináltál?

Szóval 2010 után protestből újraválasztották a kormányt. Értem.
Attól, hogy a Momentum akar lenni az új Szdsz, még nem bukott meg, sőt, szerintem futtatják fel, mert remekül kiegészíti a DK-t, más szavazóbázist céloznak meg, így mindkettő hozza a saját szimpatizánsait.

1. Talán ebben egyet lehet érteni. (Legalábbis politikai PR szempontjából.)
2. Nem értek egyet. A "Momentum" valamilyen formában mindenképp létrejött volna, akkora az ellenszenv (még most is, ne tévedjünk) az MSZP-vel és a DK-val szemben a "nemfideszes" oldalon.
3. Nem értek egyet. Voltaképpen az állításodban ott rejlik annak cáfolata. Ha ugyanis egy ilyan, senkinek a lényegi jogát, érdekét nem sértő jogszabályalkotás kapcsán is országos palávert lehetett verni, és összeborulva együttmenetelni (továbbá földön fetrengeni és ajtóknak nekimenni tb.), ez szükségszerűen megtörténik bármilyen ürüggyel. Szerintem nem kell példákat sorolni, mikből csinált "ügyet" az előző 9 évben az ellenzék: ezek bármelyike pontosan ugyanolyan alkalmas ürügy lett volna, mint a "rabszolgatörvény" (LOL).
4. Csak részben értek egyet. Szerintem annyira nem rossz a felhozatal, ahhozt képest, hogy szinte mindenhol (!!!) fideszes településvezetés volt az országban (+ kormány, minisztériumok, 134 országgyűlési képviselő, nem folytatom). Ehhez a tömeghez képest viszonylag kevesen kötöttek/kötnek ki a sitten. Nyilván jobb lenne, ha nincsenek simonkák meg mengyirolandok, de az ellenoldal szerintem sokkal rosszabb "humánpolitikával" is ért el eredményeket a mostani választáson. Képzeld már el, hogy egy Czeglédy Csaba szintű bűnözőt indítana a Fidesz... (aki ráadásul 101%-is megfelel az általad említett "kiskirály" prototípusnak), hogy most a többit ne is folytassuk, Lacknertől Gajdán át akár Botkáig (most mondom: ha Botka fideszes lenne, kb. hasonló módon lenne felépítve a "basáskodó, korrupt kiskirály" képe, mint mondjuk ahogyan Lázár esetében történt 30 km-rel odébb).
5. Nem annyira igaz, hogy most a középpontba lett volna állítása a "migránsozás". Megjelent, de nem ez volt a középpontban. 2018 áprilisában egészen biztos, hogy ez a tematizálás köztrejátszott a győzelem egyáltalán nem várt fölényében, és biztos vagyok abban, hogy a továbbiakban is lesz a témának bőven szerepe (sajnos). Az más kérdés, hogyan kell adagolni, vagy még inkább: milyen MÁS üzenetet kell megfogalmazni az erre kevésbé fogékony rétegeknek. Abban van igazság, hogy - már többedszer - a Fidesz politikai KOMMUNIKÁCIÓJA kissé leragadt.
6. Lásd 4. pont.

Mindkettőtöknek igaza van részben.
SZerintem abszolút működik a a peti74 által vázolt protestszavazás, amellett, hogy a lényegi nagy tömbök - az általad említettek szerint - viszonylag stabilak.

A fiatalokat, a 35 év alatti és a 60 év feletti bizonytalanokat, főleg nőket nyerte meg az ellenzék Budapesten október 13-án. Igen, a végén csak a Borkai üggyel kampányolva. Kósáék pocsék és elbizakodott kampányt vittek, nagy hiba volt őt választani.

Ha a kormánypárt nem képes fiatalítani, fiatalokat megszólítani akkor irány a süllyesztő.

Látom, nagyon okosnak hiszed magad, miközben egy óvodás szintjét ütheted nagyjából.
Jössz ezzel a hülyeségeddel: "Kimerítő beszélgetés két Fideszes között", hogy az általad elképzelt "fideszesek" hogyan beszélnek, miközben ebben a témában kb. te meg Secnir emlegette Sorost.
De még ha Friczre célzol, akkor is csak egyetlen rövid megjegyzés volt egy hosszú beszélgetésben.
De semmi baj, te így képzeled el a fideszest, bár ez mondjuk rólad többet árul el.
Másrészt, nyilván nem vetted észre, de itt a baloldali nickek csinálnak folyamatosan újabb és újabb neveket, ha a régit vagy letiltották, vagy már mindenki szűri, és senki sem akar rá reagálni. Elég jól lehet tudni, hogy melyik mögött ki van, vagy ők maguk mondják meg, vagy a szóhasználatukból derül ki.
De csak oszd az észt a magas lóról, jól beillesz a többi ballib közé, max hamarabb foglak szűrni, mint az átlagot - túl sok értelmeset eddig sem mondtál, szóval nem félek, hogy le fogok maradni valami korszakalkotóról.

Mindig is volt kísérlet a kibékülésre (elkötelezett baloldaliaknak adott kulturális díjak osztása jobboldali kormányok alatt), de a baloldal sohasem mutatott semmilyen hajlandóságot semmilyen együttműködésre, sőt, folyamatosan szították az ellentéteket, miközben a jobboldalt vádolták az árokásással.
Láthatóan most is vérszemet kaptak a békülékeny hangtól, szerintük ez a gyengeség jele, miközben már jó adag megalázottság összegyűlt bennük 2010 óta, és revansot akarnak (mint az a HVG-s Haskó cikkből is világosan látszik)
Sajnos ezekkel soha nem lesz kiegyezés. Esküszöm, a románoknál sokkal nagyobb az összhang a két oldal között.

Na, akkor elmagyaráznád, mi a különbség a fideszes és a politológus között?
Értem, szóval alkotsz egy valósággal még közeli kapcsolatban sem lévő sztereotip képet, egy jobboldali oldalon azzal házalsz, de a te felfogóképességed a legnagyobb a világon. Nem tudom, miért, de ez az idézet jutott az eszembe: "Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej."
Ha még ennyiből sem értetted volna meg azzal a világhíres felfogásoddal: el vagy tévedve.

Amúgy szerintem ilyen mellénnyel ne menj be vizsgázni, mert kellemetlen meglepetés fog érni :)

" hosszú farkú néger babája" - ez ki, Pákó?

Már megint össze-vissza beszélsz, semmilyen kapcsolatban az előzményekkel, legalább addig tedd le a piát, amíg ide írsz!
Ugyanis hiába kerestem vissza a hozzád írt dolgaimat, sehol nem állítottam benne olyat, hogy tudom, mi a valóság.
Nem a felrázott a jó szó, inkább elkönyveltelek a hozzád hasonló, idejáró ballib közé, aki olyat próbál mások szájába adni, amit soha nem mondtak. De ez a fajta hazudozás nálad visszatérő elem, szóval nincs min meglepődnöm.

Viszont ha már itt tartunk: "A te álomvilágod az ország felét tudja csak álomkorban tartani.", " Viszont az az érdekes, hogy a Fidesz tényszerűen veszít a népszerűségéből, akárhogyan is csűrik csavarják a szavakat. Gyengül a rendszer.", "A lényeg, hogy a Fidesz sosem ismeri be, ha hibázik, mindig talán kifogást."
Értem én, hogy rá vagy gyógyulva a Fidesz-ellenességre, de csak meg kell kérdeznem, hogy van-e valami különösebb oka annak, hogy ballib szimpatizánsként (mondhatnám, dékásként, hiszen ellenzéki összefogás van, aki Momentum, Jobbik, DK szimpatizáns, az beáll az összes többi mögé is,) szóval dékáskánt pont az egyetlen jobboldali, konzervatív oldalon kell zsinórban hazudoznod, amikor erre annyi, de annyi, (számodra) jobbnál jobb oldal van?

Az egyetlen olyan oldalon, ahol szabadon hozzá lehet szólni, igen.
Az, hogy te mit minek neveznél, már tudjuk, hogy mennyit ér.
Hogy mikor ikszellek ki, azt hadd döntsem már el én, jó? Egyelőre szórakoztat, hogy egyre mélyebbre ásod magad.

Hóóógyne. Sőt, te vagy a függetlenség mércéje. Ott áll melletted a szintén független HVG, Index és 444, az összes független újságíróikkal.
Kire is szavaztál? Csak nem valamelyik baloldali jelöltre? Akkor bizony a saját definíciód szerint dékás vagy, ehhez még a hozzászólásaidat sem kell elolvasni, pedig.

Azt hogy a jobboldali véleményeket a trágár stílus miatt szűrik ki a baloldali oldalakról.

Csak most éppenséggel mellébeszélsz. Amit mond, az lehet igaz, a stílusától függetlenül.
Viszont te direkt nem akarod megérteni.

Na, ez már eggyel jobb mese annál, hogy "eddig végig a Fideszre szavaztam, de rájöttem, hogy kicsodák valójában"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés