Gulyás: Az ellenzék úgy gondolja, minden megengedhető

2019. október 22. 15:29

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén történt rendzavarás, Orbán befolyása Trumpra, új szakképzési törvény és lakhatási válság – egyebek mellett ezekről is szó volt a kormányinfón. 

2019. október 22. 15:29

Rendzavarás a Parlamentben

A miniszterelnökséget vezető miniszter Hadházy Ákos hétfői Országgyűlésben előadott "performansza" kapcsán azt mondta: irigyli azt a higgadtságot, amellyel Kövér László házelnök tudta kezelni a nyílt provokációt. Hozzátette, hogy az ellenzéki képviselő akciója példátlan és szerinte ilyen európai Parlamentekben nem fordult és nem fordulhat elő. 

A minisztert arról is kérdezték, hogy mi a véleménye Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszédéről, amiben az „őszödi beszédet próbálta mentegetni”. A DK elnöke azt állította, hogy az őszödi beszédet a tisztesség és a becsületesség mondatta ki vele. Gulyás Gergely úgy reagált, hogy: „ha valakiből a tisztesség és a becsületesség hazugságot vált ki, akkor ez egy tartható álláspont. Nem hiszem, hogy a tisztesség és becsület arra vezet bárkit, hogy hazugsággal nyerjen kormányzást. Ezek kellően súlyos szavak ahhoz, hogy aki ilyeneket tett és mondott, annak távoznia kellett volna a közéletből”. A tárcavezető hozzátette, hogy szerinte ez nem egy követendő mérce és „örök rossz példa”. 

Orbán befolyásolta Trumpot?

A világsajtóban megjelent hírre, miszerint Orbán Viktor befolyásolhatta Donald Trump véleményét, vagy hozzáállását Ukrajnához, a miniszter azt mondta, hogy ez egyértelműen álhír. Úgy fogalmazott: „megtisztelő, hogy ha valaki azt hiszi, hogy Orbán Viktor befolyásolni tudná az Egyesült Államok külpolitikáját, de aki ezt komolyan gondolja, inkább ne foglalkozzon politikai újságírással”.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy Ukrajna előző vezetése nyíltan magyarellenes volt, durván megsértette a magyar kisebbség érdekeit ezért a magyar kormány minden fórumon azt sürgette, hogy Ukrajna változtasson a hozzáállásán. A miniszter elmondta, hogy örülnek, hogy az ukránok másik vezetésnek szavaztak bizalmat. 

Új szakképzési törvény

A Népszavában megjelent hírekre reagálva – miszerint a tanárok státusza közalkalmazottiból a munka törvénykönyvének hatálya alá kerülne – a miniszter azt mondta, hogy a szakképzés reformjának nem ez a lényege. A tárcavezető hozzátette, hogy a kormány támogatja a szakképzés reformját, de a cél a bérek növelése lenne, viszont amit a Népszava ír, az még messze nincs kőbe vésve. 

Lakhatási válság

Húszezer új lakás és ház épült Budapesten az idén és jövőre is tizennyolcezer új engedélyt adtak ki – mondta a miniszter a lakhatási válságot firtató újságírói kérdésre. Hozzátette, hogy ezek a számok rekordnak számítanak a rendszerváltozás óta.Gulyás Gergely szerint ez részben meg is oldja a problémát, ami szerinte azért állt elő, mert a budapesti ingatlanok értéke megnőtt. Hozzátette, hogy szerinte helyes a kormány azon politikája, hogy lakástulajdonossá igyekszik tenni az embereket. 

Az ingatlanárak robbanása miatt a legjobb forma a tulajdoni forma és ezt kell segíteni.” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely a lakhatással kapcsolatban elmondta azt is, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a legelesettebbeknek nyújtott segítséget. 

Politikai botrányok

A Borkai-ügyről és a kispesti szocialista botrányról a miniszter úgy vélekedett, hogy mindkét esetben le kell folytatni a megfelelő szerveknek a ,megfelelő eljárásokat. Gulyás Gergely osztotta Kósa Lajos véleményét az ügyben, hogy talán új választást kéne kiírni Győrben, hozzátéve, hogy a kormánynak nincs és nem is lehet álláspontja a kérdésben, mert „egy helyhatósági választás szükségességéről nem lehet kormányálláspont”.

Johann Wadephul véleménye

A CDU/CSU helyettes frakcióvezetője a napokban élesen fogalmazott a magyar kormány török offenzívával kapcsolatos álláspontja miatt. A miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy: „felelőtlen nyilatkozatok egy nagy pártban is előfordulhatnak”. Gulyás rávilágított arra, hogy a német politikus elhamarkodottan nyilatkozhatott, mert a német kormány álláspontja is egyre közelebb áll a magyar kormányéhoz a török offenzíva ügyében. 

Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta: „az két külön ügy, hogy az Unió miként minősíti a török lépést és mi az érdeke annak érdekében, hogy eltudjon kerülni 3 millió migránst Európában”. Hozzátette, hogy „nekünk ahhoz kell segítséget nyújtani, hogy ott a helyzet stabilizálódjon”.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2019. október 23. 16:19
Látom a NER társak nosztalgiáznak! Bizony szép volt az átkosban amikor a parlamenti képviselőknek csak az volt a dolga, hogy ünneplőbe öltözve megtapsolják a beszédeket és zajosan tulcitálják azokat. Na azok voltak a daliás idők! Pártunk és kormányunk igyekszik is visszahozni, azért is van az a sok megbízható pártkáder ismét hivatalba.
a ló néz, a csikó lát
2019. október 23. 15:22
https://dotoho.atlatszo.hu/2019/10/23/a-teljes-ellenzeki-osszefogas-sikere-a-visegradi-regioban-is-mintat-adhat/
syphax
2019. október 23. 14:17
"..Az ellenzék úgy gondolja, minden megengedhető"....Mármint "nekik" az ellenzéknek. Ám még azt is gondlolja: AZT, HOGY MI MEGENGENDEHETŐ ÉS MI NEM, AZT Ő ÉS CSAKIS Ő--AZ ELLENZÉK--HATÁROZHATJA MEG ÉS "CSAK Ő IRHATJA ELŐ", ERGO: DIKTÁLNI, ELŐIRNI ÉS ÖNKÉNYESKEDNi AKAR! ÉS ENNEK-MINDENNEK EKLATÁNS BIZONYITÉKA--SZERINTÜK, AZ ELLENZÉKIEK SZERINT: "A LACKNER-GAJDA ÜGY "NEM ÜGY", ELLENBEN A RORKAI "DOLOG", NO AZ PERSZE ÜGY!!! ŐK LEGALÁBBIS IGY GONDOLJÁK. Miközben kétpofával beleorditják a Világba: ők a hatalmasnagy demokraták itt, sőt a demokrácia "őrzői" és védőbástyái e honban. Miközben ezt Brüsszel és Strassbourg áhitatos képpel elhiszi nekik.
Negue
2019. október 23. 00:02
Hova parancsolja Hantaházy uram?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik