Cioloș: Az új Bizottságnak szüksége van az EP többségére

2019. október 22. 16:18
Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban – jelentette ki Dacian Cioloș, a Megújuló Európa EP-frakció vezetője Strasbourgban.

Dacian Cioloș, a korábbi liberális, ma Renew Europe/Megújuló Európa nevű EP-frakció román elnöke sajtótájékoztatót tartott Strasbourgban. Helyszíni tudósításunk.

Az új Bizottság elfogadásához három új jelöltet meg kell még hallgatni – emlékeztetett Cioloș, aki szerint az optimista céldátum, hogy december 1-gyel felálljon a Von der Leyen-bizottság. Cioloș szerint a Bizottságnak szüksége lesz arra, hogy az Európai Parlamentben is többségi támogatás legyen mögötte. 

A Brexitről a román politikus elmondta: inkább egy megállapodással, mintsem no-deallel történő brit kilépést támogatnának. A labda viszont most a brit partnereknél van most, várják, hogyan dönt London. Cioloș szerint a Brexit bonyolult dolog, ezért nagyon fontos, hogy a brit polgárok is tisztában legyenek minden lehetséges kimenetel valódi tartalmával, jelentésével.

Az Európai Tanács munkájával kapcsolatban az új uniós költségvetés ügyét emelte ki: szerinte a finn elnökség költségvetési javaslata messze van az Európai Parlament álláspontjától, az EP ugyanis erős költségvetést akar, és emellett áll a jövőben is. A Tanács új zöld és digitalizációs agendát szeretne, ezt támogatják. 

Az EU bővítéséről Cioloș azt mondta: vita zajlott az Európai Tanácsban Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásairól. Ciolos szerint a Juncker-bizottság sokat foglalkozott az EU bővítésével és az új Bizottságnak is fontos témája lesz ez. „Világos kilátásokat kell adnunk azoknak, akik az ajtó előtt várakoznak” – fogalmazott Cioloș, ezzel gyakorlatilag szembe menve a pártcsaládját összehozó Emmanuel Macron francia elnökkel. „Miután a saját dolgainkat rendbe tettük, foglalkoznunk kell azokkal, akik az európai álomhoz csatlakoznának” – folytatta Cioloș. Ezekről az ügyekről további viták várhatók majd, tette hozzá.

A Juncker-bizottságra visszatekintve Cioloș arról beszélt: Junckerék megnyitották az utat a bizottságok politikai tevékenysége felé, aminek ő örül, mert ez azt jelenti, hogy a Bizottság felelősséget kezd viselni az európai polgárok felé is. Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban. Cioloș ezt várja a Von der Leyen-bizottság működése kapcsán is: a Bizottság csak az EP többségi támogatásával tud felállni és aztán működni. Erről beszéltek Von der Leyen és a három legnagyobb frakció (Néppárt, Szocialisták, Renew Europe/Megújuló Európa - liberálisok) vezetésének találkozóján is. 

Sajtókérdésre válaszolva elmondta: ők nem játszanak politikai játszmákat, de nem feltétel nélkül támogatják Ursula von der Leyent. Két másik frakcióval együtt szeretnének többséget biztosítani Von der Leyen bizottságának, de ehhez mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie. Minél szélesebbe a pro-európai többség az EP-ben, annál jobb mindenkinek Cioloș szerint. 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsányi trükkök

"Magyar privatizáció - így hordták szét az ajkai alumíniumipart

"...kilenc szerződésben követhető végig, hogyan privatizálták, építették le 1995 és 97 között az ajkai Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt-t. Csak a névértéket és a kifizetett összeget nézve a legnagyobb "fogást" az Inotai Alumínium Kft érte el, amely az Ajkai Alumíniumipari Kft. 90 százalékos, 1,591 milliárd forintos üzletrészéhez 10, azaz tíz millióért jutott hozzá. Hungalu, Altus, MAL, MOTIM - privatizációs szerződések a 90-es évekből."
https://mfor.hu/cikkek/vallala..

Ilyenekre mondta egyszer egy valaki: Hülye volt aki nem lopott.

Nekem nem kell bemutatni ezeket az urakat, mert ismerem őket, mint a rosszpénzt.
Ha regényt írnék róla, az lenne a címe, Az összecsórt fontok.
Lehetne még az is; A lóvá tett ország. Ezt azonban már Körösi Imre lefoglalta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés