A magyar politika új valósága

2019. október 22. 7:29

Tóth Olivér István
Mérce
Ha csak Budapestet és a megyei jogú városokat nézzük, az ellenzék több szavazatot kapott, mint a Fidesz.

„A választás másik nagy tanulsága, hogy nyilvánvalóvá vált annak az ára, hogy a Fidesz az elmúlt 9 évben lecserélte a szavazói bázisát. 

Míg 2010-ben még az elsősorban vidéki, polgári »középosztály« (bármit értsünk is ezen) pártjaként jutott hatalomra, mára a támogatottsága a középiskolát végzett, városokban élő, közepes vagy magasabb jövedelműek körében összeomlott.
Ha csak Budapestet és a megyei jogú városokat nézzük, az ellenzék több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Azaz mára a Fidesz támogatóit azok adják, akik valamilyen módon az államtól függnek: akár valamilyen NER-közeli biznisz haszonélvezőiként, akár a közmunkaprogramon és egyéb juttatásokon keresztül. Mivel nyilvánvalóan ebben a rétegben kisebbségben vannak azok, akik a közpénzzel kitömött offshore cégükből egy bulika előtt fel tudnak venni 150 millió forint osztalékot, ez azt a paradox helyzetet eredményezi, hogy a rendszer fő támaszát azok alkotják, akiket a legjobban sújt. 

Hiszen akik most vasárnap kiszavazták a Fideszt, képesek átmenekülni a magánegészségügybe, ha baj van, el tudják vinni a gyereküket a valamivel még jobb alapítványi vagy egyházi iskolába, míg azoknak, akik a Fideszt a megyei közgyűlésekben többségéhez juttatták, a rendszer csak a változatlan nyomort tudja felajánlani.

Ami nem világos, hogy ezek a választók azért szavaztak a Fideszre, mert a kormánypropaganda sikeresen hitette el velük, hogy az ellenzék arab terroristát akar telepíteni az otthonukba, vagy azért, mert a Fidesznek a pártállami időket idéző nyomásgyakorlása a kistelepüléseken sokkal jobban működött, vagyis ahol összesen pár száz szavazat esik, sokkal kevésbé mertek a választók a kormánypárt ellen szavazni.

Amennyiben az utóbbi, és az ellenzék meg tudja mutatni, hogy képes megvédeni a szavazókat a helyi párttitkár bosszújától, a vidéki Magyarország sem feltétlenül veszett el az ellenzék számára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akik nyertek több szavazatot kaptak? :)

állításai vagy hamisak, vagy spekulatívak.

Ha az egyénekre leadott szavazatokat összesítjük, akkor a szavazatok többszöröződnek és így nem a valós adatokat kapjuk a pártok támogatására. Ezért a listás - megyei lista - szavazásra leadott szavazatokat kell nézni. Ennek alapján, mivel a megyei önkormányzatokat a FIDESZ/KDNP nyerte. Másként fogalmazva, ha országgyűlési választásra vetítjük, akkor a választást a FIDESZ/KDNP nyerné meg.
Ennek figyelembevételével Tóth Olivér István állítása hamis.

Mivel a szavazólapokra nincs rá írva, hogy aki szavazott milyen végzettségű, milyen vagyoni helyzetű, az ezzel kapcsolatos állítás spekulatív. Így lehet igaz, de hamis is. Ezen túl az ilyen állítás diszkriminatív.

A miniszterelnök azt mondta: sokáig gondolkodott arról, hogy a Jobbik politikai forrásvidéke hol található a magyar politikában, és mindig óvatos volt azzal, hogy kisnyilasnak tekintse őket. Ugyanakkor mostantól mindenfajta fenntartás nélkül fogja őket kisnyilasnak nevezni, mert a kisnyilas onnan ismerszik meg, hogy ha az érdeke úgy kívánja, összeáll a kommunistákkal. Gratulálok."

Akkor most a Mérce a kisnyilasok szócsöve?

"Hiszen akik most vasárnap kiszavazták a Fideszt, képesek átmenekülni a magánegészségügybe, ha baj van, el tudják vinni a gyereküket a valamivel még jobb alapítványi vagy egyházi iskolába..."

Mi következik ebből?

Az úgynevezett "bal"oldal bázisát a jól menő vállalkozók, a felső tizedekbe tartozó gazdasági elit alkotják. Mármint a szerző elemzése szerint. A nagytőke, hogy a mostani demokraták által régebben szitokszóként használt marxista kifejezést használjam.

Tehát a "diktatúrában" és a "rezsimben" létezik egy markáns gazdasági elit, amely a "diktatúra" és a "rezsim" ellen szavazhat. Létezik egy olyan financiális erőforrás, amely képes lehet "nemlétező", ám "független" és "mértékadó" sajtót, nyilvánosságot fenntartani. És a "rezsim és diktatúra" ezt a szavazóbázist nem helyezi nagy fekete autókba, és nem telepíti ki internálótáborokba.

Mellesleg az általam ismert vidéki Fidesz szavazókat kivétel nélkül többdiplomás emberek...

Mondjuk olyan, aki emlékszik az "európai demokratikus" időkre. Amikor hazudtak reggel, délben meg este, és elkúrták, de nem kicsit...

Aki emlékszik arra, hogy 20-án már elfogyott a fizetése. Akinek rémlik, hogy mekkora volt a munkanélküliség, az eladósodás meg a kitettség, akinek felsejlik az IMF, Világbank "segítsége", amit azok kértek, akik "nem értettek hozzá".

Aki emlékszik arra, mi történt az oktatásban a Fodor-Magyar-Hiller féle aranyidőkben. Hogyan züllesztették le a színvonalat (20% a kettes érettségin...), hogyan szedtek ki mindent a NAT-ból, ami magyar.

Esetleg olyan, aki emlékszik a "privatizációnak" nevezett, becézett ipari méretű rablásra.

Vagy olyan, akinek felsejlenek a bezárt iskolák, kiskórházak, vasúti szárnyvonalak.

Netán olyan, aki még nem felejtette el a segélyalapú szociálpolitika, vagy a megélhetési bűnözés fogalmai által okozott károkat.

Vagy olyan, aki emlékszik a merjünk kicsik lenni szervilizmusára a nemzetközi színtéren.

Ilyesmik.

És nem óhajtja, hogy ugyanezek a "szakértők" ismét elvégezhessék áldásos tevékenységüket.

De veheted bárhol, bármely ellenzéki választókerületet, ott is ugyanez a helyzet. Marha.

A nem szavazókat nem kell hozzáadni?

Ne dumálj te szerencsétlen, te nem lelkesedtél Orbánnak a Nagy Imre temetésen elmondott beszédén. Te legszívesebben lelőtted volna, vagy elvitetted volna a rendőrökkel, de akkor már nem voltatok hozzá elég bátrak, mert Gorbacsov levette a kezét rólatok.

A szövegedből, a mondataid szerkezetélből ordít, melyik oldalon álltál 1989. június 16-án.

Budapesten lehet követelni, de a vidék nem Budapest követelése szerint működik. Ezt majd 2022-ben fogod megtapasztalni, mert a kormányzás nem csak budapesti ügy.

Amúgy nem értem, hol látod az eufóriát? A választás után egyelőre egy gyűlés volt, azt is a kormánypártiak tartották. Miről álmodozol?

Nyugodj meg az általad megálmodott tömeg legfeljebb egy újabb békemenet lesz, annyi embert ti soha nem fogtok utcára vinni. Tavaly decemberben minden parlamenti, meg tévészékházbeli bohóckodás dacára sem jött össze az általatok vágyott nagy tüntetés. Ami volt, az meg szokás szerint lelohadt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés