Hiller: A CEU és a török iskola kérdése nem oktatási kérdés

2019. október 21. 11:27
A korábbi oktatási és kulturális miniszter szerint török belpolitikai harcok állhatnak a budapesti török iskola nyitása mögött.

Török belpolitikai küzdelmek sejlenek fel a budapesti török iskola létrehozása mögött – jelentette ki Hiller István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A korábbi oktatási és kulturális miniszter úgy fogalmazott, hogy ha Magyarországon élő török családok gyermekei török iskolában tanulhassanak az rendben van, de ha emögött politika van, az nincs rendjén.

Hiller beszélt Karácsony CEU-nak küldött leveléről is. Szerinte „borzalmas, hogy a budapesti főpolgármesternek egy magas színvonalon működő felsőoktatási intézménynek kell levelet küldeni, hogy maradjon”.

Kimondottan intelligens az a kezdet amit Karácsony Gergely az elmúlt néhány napban produkált – vélekedett a korábbi miniszter. Hiller István szerint az, hogy Karácsony díszpolgárnak javasolja Tarlóst és Demszkyt is, egy új politikai kultúra, ami nem a „ha győzök ki akarom taposni a beled” elvén működik. A műsorvezető, Krug Emília ugyan felhívta Hiller figyelmét, hogy Orbán Viktor is tett egy „gesztust”, – a korábban Tarlós és Orbán között kötött megállapodás most már Karácsonyra is érvényes – a volt oktatási miniszter szerint viszont a kettőt nem lehet összehasonlítani. Hiller István úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor ez ügyben tett kijelentését „ne tartsuk kegynek”.

Hiller a kispesti szocialista botrányokkal kapcsolatban azt mondta, „ha az bizonyosodik be, hogy ez megtörtént, akkor nem, hogy önkormányzati képviselőként, hanem a közélet egészéből távoznia kell Lackner Csabának”. Hozzátéve, hogy meg kell várni az ügyben a nyomozás és a bírósági ítélet végét. 

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még melyik múmia fog előmászni?
Kuncze? Lendvai? Kovács László?

Válaszok:
Berecskereki | 2019. október 21. 11:52

Hiller István pártja az SZDSZ-el karöltve vitte be a politikát az oktatásban 1995-ben. Az általuk kétharmados többséggel elfogadott Felsőoktatási törvény szerint sem működhetett volna az Amerikában bejegyzett CEU. Soros György kérésére azonban kivételt tettek és összemosták az Amerikában bejegyzett CEU NY a magyarországi Alapítványi Közép-európai Egyetemmel, holott ez két önálló szervezet a mai napig.
A magyarországi alapítványi egyetemnek van akkreditációja és működik. A többi külföldi magyarországi egyetemek is működnek mert teljesítették a törvényben foglaltakat.
Így Hiller úr és Karácsony főpolgármester levele is pártpolitikai színezetű Soros György érdekében.

"Még melyik múmia fog előmászni?
Kuncze? Lendvai? Kovács László?"

Jönnek, mint tavasszal az árvíz.

„ha az bizonyosodik be, hogy ez megtörtént, akkor nem, hogy önkormányzati képviselőként, hanem a közélet egészéből távoznia kell Lackner Csabának”

Ugye úgy, mint Gyurcsány Ferencnek 2006-ban amikor bevallotta "másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este".

Ezért lenne szükség, hogy ilyen és ehhez hasonló eseteben vissza lehessen törvényileg hívni a képviselőket. Vagy legalább minimumként felfüggeszteni a szavazásra való jogosultságukat.

„borzalmas, hogy a budapesti főpolgármesternek egy magas színvonalon működő felsőoktatási intézménynek kell levelet küldeni, hogy maradjon”.
..........

Hiller nevezzen meg egy olyan független minősítőt, akinél a 200, esetleg a 500 legjobb egyetem között szerepel a CEU, megelőzve a többi magyarországi egyetemet. Nincs ilyen.

Hiller úr pártjának és a velük szövetkező pártoknak értékfelfogását Gyurcsány Ferenc fogalmazta meg öszödön, amikor azt mondta: "Mindenki döntse el magában, hogy 4-500 ezer forintért csinálja a dolgot, ami kurva fontos, különösen, ha az embernek már nincsen más szakmája, csak ez, tudom én."

Ezt erősítette meg Lendvai Ildikó amikor arról beszélt az Országgyűlésben; a Fidesznek a választók szavazatira van szüksége, az ellenzéknek a választók értékeire. Vagyis az adóikra, mert a pártagoktól befolyt összeggel nem tudnák fenntartani a működésüket. Ezért ragaszkodnak a korábban elbukott politikusokhoz.

"Én a magam részéről kis minaretet is javasolnék"

A müezzin Gyurcsány Ferenc és neje lehetne felváltva.

"A Vatikán adatai szerint hét közigazgatási egység (egyházmegye és apostoli vikariátus) fogja össze az 54 plébániát és a 13 lelkipásztori központot. 6 püspök, 58 pap, 7 férfi szerzetes, 54 női szerzetes és 2 állandó diakónus végez lelkipásztori szolgálatot. Jelenleg 4 papnövendék készül a szentelésre. A világiak főként a hitoktatásban tevékenyek 68 hitoktatóval, rajtuk kívül 7 világi misszionárius dolgozik a pasztorációban.

29 oktatási-nevelési intézmény működik Törökországban, köztük óvodák, elemi és középiskolák, valamint gimnáziumok. A 3 katolikus kórház közül az egyiket az osztrák gyökerű irgalmasnővérek tartják fenn. Működik ezen kívül 2 egyházi klinika és 5 otthon öregek és fogyatékkal élők számára.

A protestánsok száma Törökországban 18 ezerre tehető, köztük főként reformátusok, evangélikusok, metodisták és baptisták vannak, de jelen van az országben az anglikán és presbiteriánus egyház is, valamint jelentős hívőszámmal a szabadegyházak is.

A török alkotmány biztosítja az állam és vallás szétválasztását, garantálja a vallásszabadságot. Recep Tayyip Erdogan államfő kormányzása alatt javult a keresztények helyzete, de mindmáig nem számítanak jogi személynek Törökországban."
https://www.magyarkurir.hu/hir..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés