Harc a Nagyúrral

2019. október 21. 14:12

Haskó László
Népszava
Tisztességes (keresztény erkölcsiségű) ember hajlamos a megbocsájtásra, ennek azonban még nincs itt az ideje.

„Nem azt mondom, hogy ne örüljünk a visszanyert városi szabadságoknak, csak azt, hogy a nagy boldogság ne homályosítsa el a szemünket. Tisztességes (keresztény erkölcsiségű) ember hajlamos a megbocsájtásra. Ennek azonban még nincs itt az ideje.

Ahogyan 2002-ben is korai volt. Az »árokbetemetési« terv éppen fordított hozammal járt: a Fidesz megerősödött, és a 2006-os hugyos forradalommal átvette az ország irányítását. Ha valakinek kétségei voltak eddig a Fidesz természetét és a fideszesek erkölcsi felfogását illetően, azoknak a győri polgármester mellett működő bűnszervezet lelepleződése óta tudomásul kell venniük, hogy Orbánékkal a politikai együttműködés mind elvi, mind gyakorlati okból lehetetlen. Az elvi lehetetlenséget a Borkai-modell országos elterjedtsége igazolja. A gyakorlatit pedig az, hogy az önmagát mesebeli igazmondó juhásznak hirdető bandavezér nagyobb hazug, mint Goldoni Léliója. 

Budapest új vezetői jól teszik, ha elegánsan búcsúztatják az rossz modorú, a városnak minden eddigi elődjénél utcahosszakkal több kárt okozó kesztyűbábot. Azért tegyék, hogy el tudjon tűnni a közéletből. Azonban Orbán cselét, az együttműködési ajánlatot komolyan venni politikai öngyilkosság. Aki azt gondolja, hogy a híres Orbán-Tarlós paktum életben tartása a karácsonyi időkre a kormányfő gáláns gesztusának tekinthető, nagyobbat téved, mint aki Makón keresi a Siratófalat, és nem Jeruzsálemben. A paktum éppen hogy Budapest szabaddá válásának akadálya. 

Ugyan, ki mástól kellett és kell kivívnunk a szabadságot, mint »Magyarország kormányától«? Budapestnek nincs szüksége a kormányra, fordítva viszont nagyon is. A NER vastag pénztárcáinak több mint felét a fővárostól ellopott pénzek tömik ki. A kormány nagylelkűsége nem más, mint a rekvirált pénzek tizedének kegyes visszacsurgatása. Egyetlen turista sem Orbánra kíváncsi. Budapest pedig nem kíváncsi Erdoganra, Putyinra és a tatár kánra, meg a velük járó »biztonsági intézkedésekre«. Jól meglennénk a Várban kukorékoló felcsúti turul-kakas nélkül is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szörnyű lehet ilyen gyűlölettel élni, szánom ezt a vént.

Amikor ezek próbálják kioktatni a jónépet keresztény erkölcsről, az nekem olyan abszurd, mintha az ávósok misére terelték volna a kényszermunkatáborban az osztályellenséget.

A megbocsátás keresztényeknél nem hajlam kérdése, marhácska.
A legnagyobb keresztény felekezet tagjának például, ahhoz, hogy bűnbocsánatot nyerjen, akár triviális dolgokért is, a következő négy feltételt kell teljesíteni:
1. be kell vallani az elkövetői mivoltot,
2. meg kell bánni az elkövetett bűnt,
3. meg kell fogadni azt, hogy többet nem vétkezik és ha jóvátehető volt a dolog, akkor jóvá kell tenni (tehát a haszonélvezetet meg kell szüntetni),
4. maradéktalanul teljesíteni kell a kirótt büntetést.

Ha ezt mind teljesítette a bűnös, a kereszténységben akkor, és csakis akkor nyer megbocsátást.
Ezért marhaság az úgynevezett "keresztényi megbocsátásra" hivatkozni, mert az sokkal nehezebben érhető el, mint mondjuk egy polgári peres eljárás során.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés