XXI. Század Intézet: Történelmi lehetőség lenne Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozása

2019. október 19. 9:47
Berzi Gergely szerint a csatlakozást egyelőre vétózó Franciaország és más tagállamok között érdek- és nézetkülönbség van a bővítés kérdésében.

Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásával az Európai Unió nagyobb befolyást tudna szerezni a Balkán felett, a XXI. Század Intézet külügyi igazgatója szerint ez történelmi lehetőség.

Berzi Gergely szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a csatlakozást egyelőre vétózó Franciaország és más tagállamok között érdek- és nézetkülönbség van abban, hogy bővíteni kell-e az EU-t.

A szakértő szerint a bővítés jobb megoldás lenne, mert a Balkán biztonságának növelésével és új piacok megszerzésével fel lehetne lendíteni az unió gazdaságát. Néhány ország vétója miatt azonban átadják a terepet a térség iránt szintén érdeklődő Oroszországnak, Törökországnak és Kínának – tette hozzá.

Berzi Gergely úgy vélekedett, hogy a csatlakozni kívánó országok sértve érezhetik magukat, mert teljesítették a kiszabott elvárásokat, az EU mégsem nem tesz eleget az ígéreteinek. Véleménye szerint a bővítés kérdésének elhalasztásával az EU azt bizonyította, hogy külpolitikai, geopolitikai értelemben nem tud felnőni a saját súlyához.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés