Volt román miniszter lett a NATO második legerősebb embere

2019. október 18. 8:02
Mircea Geoană szerint Románia még sosem volt annyira biztonságban, mint most.


Mircea Geoană hivatalosan is a NATO főtitkár-helyettese lett – számol be a Transindex.

A volt szociáldemokrata politikus úgy véli, a NATO ezzel a kinevezéssel azt méltányolja, hogy Románia megbízható szövetségese az észak-atlanti erőnek. Geoană még azt is mondta, hogy azért nagyon stabil szövetséges az ország, mert a szerződéshez híven a GDP-nek mindig rákölti a két százalékát a védelmi kiadásokra.

A politikus szerint az ország még sosem volt annyira biztonságban, mint most. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már július közepén bejelentette, hogy Geoană fogja megkapni a kinevezést. A hírek szerint a román diplomácia (beleértve a jobbközép elnököt és a szocdem kormányt) már évek óta erőteljesen lobbizott érte.

A politikus 2009-ben államelnök akart lenni, és majdnem az is lett, nagyon kevés szavazattal kapott kevesebbet, mint a győztes Traian Băsescu, 49,6 százalékkal veszített. Később, 2008 és 2011 között a szenátus elnöke lett, 2005 és 2010 között pedig a Szociáldemokrata Pártot vezette. Mielőtt a belpolitikába belemártotta volna magát, 1996 és 2000 között nagykövet volt az Egyesült Államokban.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egészben ez az, amire érdemes odafigyelni: "A hírek szerint a román diplomácia (beleértve a jobbközép elnököt és a szocdem kormányt) már évek óta erőteljesen lobbizott érte."

Jó lenne, ha a mi diplomáciánk akár csak fele ilyen hatékony lenne (érdemes megnézni, hogy a fociban is, miért milyen büntetéseket kapnak ők az Uefától, és milyeneket mi), másrészt ott az ellenzék képes a kormány mellé állni ha nemzeti érdekről van szó, nem próbál automatikusan mindig mindent megfúrni "minél rosszabb, annál jobb" alapon.

A NATO "elsőtől az utolsóig" embere az USA-ban van. A többi csak demokratikus díszlet.

Jó, de akkor a jajdenagyon mintaszerű finnek mivel érdemelték ki Putyin hasonló jutalmát?

Románia jobban teljesít szervilizmusból, ezért vele kapcsolatban félre néznek. Már akkor félre néztek, amikor létrehozták ezt a mesterséges államot. Most is félre néznek, legyen bármekkora a román sovinizmus, míg a magyar nacionalizmust, ami nem irányul senki ellen elítélik. Mindez inkább minősíti az őket futtató nyugatot, mint magát Romániát, aki a nyugat által igazolva látja minden jellemtelen húzását. De azért gyanítom, hogy jól kézben tartható román politikusokat helyeztek ezekbe a pozíciókba. Ismerve a Kövesi körüli, otthoni történéseket, az ő útja erősen ki van jelölve a háttéremberek által.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés