Két fundamentalizmus

2019. október 17. 17:21

Sayfo Omar
Facebook
Az iszlám fundamentalizmus és az amerikai típusú keresztény fundamentalizmus ugyanannak az éremnek a két oldala.

„Minél többet olvasok a témáról és minél többet beszélgetek újjászületett muszlimokkal és keresztényekkel, annál inkább úgy érzem hogy az iszlám fundamentalizmus és az amerikai típusú keresztény fundamentalizmus ugyanannak az éremnek a két oldala. 12 szembetűnő hasonlóság:

1, Miközben létüket a modernitásnak köszönhetik, a vallásuk (önkényesen rekonstruált) gyökereihez való visszatérést hirdetik és elvetik a történelem során kialakult tradíciókat.

2, A politika és a vallás nem választhatóak szét a számukra, úgy gondolják hogy Isten törvényei előrébb valók az állam törvényeinél.

3, Kötnek ugyan politikai szövetségeket, de szemük előtt mindig valamiféle legvégső totalitárius utópia megvalósítása lebeg.

4, Vezetőik nem teológiai képzettségüknek, hanem karizmájuknak köszönhetik pozíciójukat. Az ő szavukat megkérdőjelezni szinte már eretnekség.

5, A szent szövegeket önkényesen értelmezik és elutasítják az évszázados teológiai hagyományokat.

6, Híveiknek érzelmileg mély, de intellektuálisan sekélyes vallási élményt kínálnak.

7, A világ bonyolult kérdéseire egyszerű válaszokat adnak, mindent Isten akaratával magyaráznak, Jézust/Mohamedet helyezve a középpontba.

8, Kárhoztatják a modern technológiát de profin használjak azt saját céljaik érdekében.

9, Toleranciát és szeretetet hirdetnek, de a világot “mi”-re és “ők”-re osztják.

10, A görög gyökerű európai logikával végiggondolva szinte semminek nincs értelme amit állítanak. Az üzenetek csakis feltétel nélküli hittel fogadhatóak el.

11, Noha kisebbségben vannak, úgy tesznek mintha ők lennének a kereszténység/iszlám legfőbb képviselői, a közösségeiket ért politikai gyökerű atrocitásokat totális muszlim/keresztényüldözésnek vizionálják.

12, Mind a kettő vallási ügyet csinál a palesztin-izraeli konfliktusból és sokszor mind a kettő álláspontja fanatikusabb mint a konfliktus valódi érintettjeié.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hagyjuk már ezt az iszlám-mosdatást! Rendkívül primitív. Omar úr hol látott nyakazó és nőket csonkító keresztényt?

Nem értem, milyen keresztény-fundamentalizmusról beszél. A mormonokra gondol?

Akció-reakció. Ezt összemosni...

Ahol a kereszténység volt a vallás, ott fogynak, a muszlim területeken szaporodnak.
Sok muszlim keresztényt győz.

Ezek nem keresztények, hanem őrültek. Elszigetelt egyének. Amerikában mindenféle okból lövöldöznek bekattant emberek, mert fegyver van a kezük ügyében. Az antiszemitizmus évezredes frusztráció errefelé. Muszlimokat csak ketten gyilkoltak, a norvég és az új-zélandi erős fiú. Pár évtizeddel ezelőtt az ilyenek pl. kommunistákat gyilkoltak vagy protestánsokat, vagy spanyolokat, stb. De a lényeg az, hogy a mi társadalmunk elhanyagolható töredéke támogatja az ilyeneket. Az Európában élő muszlimok többsége ellenben támogatja az úgynevezett iszlamistákat és az értelmezésüket az iszlám alapjának tekintik. Muzulmániában tízmilliók vonulnak öklüket rázva az utcára arra a hírre, hogy valahol egy másik civilizációban valaki lerajzolta Mohamedet.

Fundamentalisták minden civilizációban vannak, de csak egyetlen civilizáció van, amely lényegében és egészében fundamentalista, azaz önmagán kívül minden mást meghódítandónak és kiirtandónak tart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés