Merkel és Macron bizakodó a megállapodással kapcsolatban

2019. október 16. 22:37
A csütörtökön kezdődő EU-s csúcson készek volnának elfogadni azt.

Optimistának mutatkozott szerda este Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről (Brexit) rendelkező új megállapodás lehetőségét illetően. Jelezték: készek azt az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján elfogadni.

Szeretném hinni, hogy egy megállapodást épp most véglegesítenek, és hogy csütörtökön foglalkozhatunk vele Brüsszelben” – mondta a francia elnök a német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a dél-franciaországi Toulouse-ban a közös francia-német kormányülést követően. „Egyre inkább úgy gondolom, hogy meglesz a megállapodás” – hangsúlyozta Angela Merkel. „​​​​​​​Az utolsó sprinthez érünk” – tette hozzá. Emmanuel Macron szerint „​​​​​​​​​​​​​​pozitívak a visszhangok”, s az európai vezetők reménye és szándéka az, hogy az európai csúcstalálkozón megszülessen a megállapodás.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán közölte, a felek képviselőinek sikerült megegyezniük az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól. Angela Merkel és Emmanuel Macron egyaránt megköszönte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója munkáját, akinek „​​​​​​​sikerült megőriznie az európaiak egységét” a hosszú tárgyalások kezdete óta. „​​​​​​​Az alapok megvannak, elméletileg csütörtökön el is fogadhatjuk ezt a megállapodást az Egyesült Királysággal” – közölte Donald Tusk Brüsszelben, hozzátéve, hogy így elkerülhető lenne a rendezetlen kilépéssel járó „​​​​​​​káosz és katasztrófa”.

Michel Barnier szerint viszont még vannak „​​​​​​​fontos rendezendő problémák”. Boris Johnson brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának szakpolitikai irányadó testülete, az 1922 Bizottság szerda esti ülésén a Brexit-megállapodás esélyeire utalva úgy fogalmazott: a meghódítandó hegycsúcs már nincs messze, de még mindig felhőkbe burkolózik.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés