Karácsony: Új épület nem kaphat építési engedélyt a Ligetben

2019. október 16. 13:22
Marad a BKK, hétvégente lezárnák a pesti rakpartot, négy főpolgármester-helyettes – terveiről beszélt az Indexnek az új fővárosi polgármester. A Városliget Zrt. később közölte, Karácsony Gergely téved, a fővárosnak nincs joghatósága az építkezések ügyében.

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt – közölte a megválasztott főpolgármester szerdán az Indexnek adott online követhető interjúban. Karácsony Gergely elmondta azt is, a bérletek árát csökkentené, felmondaná a fővárosi patkányirtási szerződést és már alakuló ülésen visszavonatná a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos döntéseket.

A Nemzeti Galéria(sic!) építését akadályozná meg Karácsony

A vasárnap megválasztott ellenzéki politikus a Liget-projektről elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén módosítják a városligeti építési szabályzatot. Ez a szabályzat nem teszi majd lehetővé, hogy a Városligetben új épület építési engedélyt kapjon – tette hozzá.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, csak a sajtóhírekből tudja, hogy a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye. Karácsony Gergely közölte, a projekt részeként megépült játszótérnek és az Olof Palme-ház megújulásának örül, de „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését. Beszámolt arról is, hogy az első alakuló ülésen visszavonják a Római-parti mobilgát megépítéséről szóló döntéseket.

Arra a felvetésre, hogy korábban stadionépítési tilalmat hirdetett, az új városvezető elmondta, a jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek, ezzel élni is fog. Karácsony Gergely a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződésről azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, az ő javaslata az, hogy bontsák fel szerződést és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót a feladattal arra hivatkozva, hogy közegészségügyi veszélyhelyzet van. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelemnek kell megállapítania – tette hozzá.

Jön az új parkolási rendszer

Beszélt arról, hogy egységes parkolási rendszert, egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban. Szerinte a kerületek partnerségét kell megnyerni az egységes rendszer kialakításához, jelenleg ugyanis ők üzemeltetik a parkolást, amelyből hatalmas bevételük van. Elmondta, több önkormányzat kiszervezte a parkolás üzemeltetését; szeretné elérni, hogy fővárosi rendeletalkotással tiltsák meg, hogy a jelenlegi szerződéseiket a kerületek meghosszabbíthassák.

Karácsony Gergely azt monda, továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét. Ebben a költségvetési évben hatról hét évre emelik azt a korhatárt, amíg a gyermek ingyenesen utazhat a tömegközlekedésen – ígérte. Rögzítette azt is, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni. A turisták által használt napijegyek esetében merülhet fel emelés – közölte.

Marad a dunai rakpart, népszavazás a dugódíjról

A Lánchíd felújításáról közölte, gyanítja, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) távozó főpolgármester helyesen döntött akkor, amikor leállította a felújításra kiírt pályázatot, mert az túl volt árazva. Megjegyezte, a 3-as metró középső szakaszánál is ez a helyzet. Pénteken lesz az első munkanapja, akkor tud ezeknek a közbeszerzéseknek utánanézni – jelezte. Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot azonban – első lépésként hétvégente – szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a bringásoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák – közölte.

Karácsony Gergely szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni, amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kell kezdeni. Elmondta, a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, amely megtartásáról később népszavazás dönt. Az ingyenesen az aluljárókban osztogatott Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre az mondta, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is.

Megmarad a BKK, akár négy helyettes is lesz

Karácsony Gergely elmondta, a BKK megmarad és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki. Szólt arról is, hogy már a mostani télen szeretne javítani a hajléktalanokat befogadó helyek állapotán, illetve megnyitni más lehetőségeket. Ebben az ügyben látványos előrelépést várni nem lehet, reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie – fejtette ki.

A színházigazgatói pályázatokról elmondta, mindenki kitöltheti mandátumát, és nyilvános pályázaton választják majd ki az új igazgatókat. Hozzátette: a tao-rendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre. A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színeiben indult főpolgármester koalíciós kormányzásra készül, és elmondta, három vagy négy helyettese lesz.

Közölte, csütörtökön állománygyűlés lesz a Fővárosi Önkormányzatnál, ahol elmondja, mindenkinek lesz fél éve arra, hogy együtt dolgozzon az új vezetéssel, és ha annak végén úgy látja, tudnak közösen küzdeni a programja megvalósításért, mindenkinek lesz helye.

hvg.hu: Rosszul tudta Karácsony, van építési engedélye az Új Galériának

Már nincs mozgástere Karácsony Gergely főpolgármesternek a Liget-projektnél – derítette ki a hvg.hu. 

Mint írják, Karácsony Gergely úgy tudta, hogy az Új Nemzeti Galériának nincs még építési engedélye, azonban ezt a Városliget Zrt. cáfolta. A hvg.hu megkeresésére azt közölték, „minden épületnek megvan már az építési engedélye”. Hozzátették, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzik a munkát, a beruházásokat engedélyek birtokában hajtják végre. A tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a Fővárosnak mostanra nincs joghatósága.

A hvg.hu-nak még azt írták: "A kivitelezések meghatározó hányada folyamatban van vagy lezárult, és a park megújítását is megkezdtük. Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarország Kormánya, vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Liget Budapest projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna”.

Mint azt a portál megjegyzi, építési engedély kiadásáról amúgy kormányhivatal dönt, a főváros esetén jellemzően az V. kerületi.

(MTI)

Összesen 607 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdődik! Jöhetnek a kávék!

A hajléktalanoknak adjatok lakást, aki dolgozik, majd keres magának. Dolgozzon többet.
Legyen meg a 100milliója évente minden képviselőnek.

Legyen alapvető emberi jog!

Kíváncsi vagyok, megint megjátsszák-e majd azt, hogy nem várják meg a szerződés lejártát, hanem azonnal kirakják a jelenlegi igazgatókat.
Mert ugye a gaz, elnyomó, diktatórikus Fidesz ezeket mindig betartotta, baloldalon nem volt akadály...

Zuglói kollégám azt látja, hogy kimondottan lezüllött a kerület az utóbbi pár évben.
Te mikor jártál Zuglóban?

Válaszok:
rosettastone | 2019. október 16. 15:42

De én pesti (budai) vagyok, nekem nem mindegy!

Mi végre? :))

Az ingyenes BKV?
Vagy annak elnapolása?

Nincs gond! És örülök, hogy ismét demokrácia van. Csak annyi kellett, hogy ti nyerjetek. Most pedig jöhet az előadás, a műsor, a show!

Szóval soha. Gondoltam.
Akkor mi alapján ítéled meg Karácsony munkásságát?
Nyilvánvalóan, ha nem azt mondja, amit te szeretnél, az bizonyára azért van, mert náci. Vagy szélsőjobbos. Elég egyszerű a világképed, nem mondták még neked?
Tudod, a választás nem egy objektív teljesítménymérő módszer, hanem a szimpátiát jelzi. Objektív módon nehéz lenne megmagyarázni, hogy mennyiben tudná Tarlósnál jobban vezetni a várost Karácsonyt. De majd ki is derül az elkövetkező öt évben.
Karácsony mindenesetre még meg se volt választva, már elkezdte a magyarázkodást, hogy "rossz állapotban hagyta maga mögött Tarlós a fővárost", illetve "majd a Fidesz büntetni akarja a fővárost"...

Vegyenek fel hitelt! Törlesszék a pestiek!
Nekem már csak egy kávé kell, Karácsonyt pedig a saját hívei fogják meglincselni.

Geri a rendszeresen menstruáló liberálisoknak ingyenes abortuszbérletet biztosít.

Lumpeneknek jó a főtt kukoricás lufis vurstli.

Istenem, de egy primitív ember vagy te, Tarlós, Fidesz kisbetűvel, Alföldi, Karácsony naggyal.
Egy tipikus beszűkült gyűlölködő, pont ennyit érnek a hozzászólásaid is.

Közterületről meg nem homelesseket tiltaná ki, hanem sajtótermékeket.

"Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt, közölte Karácsony Gergely"
"A Városliget Zrt. később közölte, Karácsony Gergely téved, a fővárosnak nincs joghatósága az építkezések ügyében."
Akkor ezzel máris Karácsony-Városliget Zrt. 0:1.
Az sem lenne haszontalan és kevésbé informatív, ha a Magyar Kormány közölné:
"A városok, községek, Budapest főváros és kerületek 2019. október 13. után keletkezett adósságáért a magyar kormány semmiféle garanciát, adósságrendezést NEM TELJESÍT."

Ezt majd írd meg a gyámodnak, G. Soros elvtársadnak is.
Minden lépéséről tájékoztasson, tegye nyilvánossá, hogy a szerződéseit mindenki láthassa.
Elvégre a szerződéseket ezért teszik trezorokba, titkosságot őrzendő, és az arra hivatottaknak büntetőjogi elismervényes felelőssége mellett bemutatják.
No de persze, ha Budapest újra gyámság alá helyezése a cél, a legújabb kifosztás, akkor usgyi, gyerünk, legelőször az ellenérdekelt üzleti ellenfeleknek kell megküldeni minden szerződést, de még az alkupozíciók kialakításáról szóló jegyzőkönyveket is.
Prosztó f.szfej.

D-209 megpuccsolása után KariGeri megpuccsolása ujjgyakorlat lenne.

"a három darab jobbikos lesz érdekes, beállnak-e a bolsevisták mögé."

Már rég beálltak.

Tarlós világos összesítést adott mind arról, amit eddig végzett. Karácsony titkolózott Zuglóról, bizonyos dolgokat tíz évre titkosított.

Karácsony, amikor megszorult anyagilag Zuglóban, saját ostobasága miatt, egyszerűen csökkentette néhány intézmény költségvetését. Például egy kulturális intézményét, amit nem nevezek inkább meg. Ez az ember egy olyan figura, aki mindenre rábólint, mindent megígér, aztán hagyja futni a nagy semmibe a dolgokat. Ezt ez az intézmény és annak igazgatója saját bőrén tapasztalta. Karácsony egy amolyan haver típus, bárkivel kedélyesen elbeszélget, közben kerüli a konfliktust, mert nem tud vele mit kezdeni. De a vezetői kompetenciája valóban NULLA. De ezt csak azok tudják, akiknek szakmai szinten dolguk volt vele.

Orbán és Tarlós kötött egy egyezséget, ezen alapul Budapest támogatása. Ha Karácsony vállalja az egyezségnek Tarlós által vállalt, a fővárosra eső részét, meg lesz a támogatás. Ha nem vállalja, ha ő kormányellenes bázisnak akarja Budapestet, akkor kössön másik megállapodást a támogatásért.

Ugyanúgy, ahogyan az EU támogatásokat akarják politikai feltételekhez kötni. Azt azért ne várja, hogy ő a kormány pénzén fogja a kormányt megdönteni, mert lényegében ezzel kampányolt.

Izgi lesz, ha a parkolást kiszervezi az kerületi önkormányzatoktól.
:-))

Kedves kerületek, ezt megszívjátok.

TGM bíztatott másokat a Magyar Fórumot áruló bodegák borogatására. Maga nem merte.
Mindig a tornából felmentettek.
FegyŐr! Behatol magánszerkesztőségbe és szerkesztőt vegzál mit írjon és ne írjon.

"Ennek az ökörnek nincs egy olyan nyilatkozata, amit később ne kellene korrigálni, vagy magyarázni."

Majd Dobrevék benyomják Kálmán asszonyt szóvivőnek. Tele vannak szakértő káderekkel.

Előbb hallottam, hogy minden ligeti épületnek meg van az engedélye....

Nagy köszönet a részletes infókért, grat.

Te f.szfej: jegyezd meg egyszer s mindenkorra: a spekulatív pénzek a legközebb közpénzek. Mert ezek mindig a polgárok életére vannak hatással.
Szemben a termelő tőkével.
A termelésbe fektetett pénz, az a: nem közpénz.
De 100%-osan magánnak, privátnak azt sem lehet nevezni, mivel adóvonzataival, -kedvezményeivel estébé - közelít a közpénzhez.

Majd a 7.cikkely tárgyalásakor előjön, hogy lokális lapok terjesztését betiltották Pest-Buda városállamban közterületen, a Facebook hirdetéseket és posztokat, kommenteket az USA-ban cenzúrázzák, Németországban meg letöltendő jár értük.

"A vállalt ígérgetésiből semmit nem fog tudni megvalósítani."

Jobb is.

Gergely! Hová lett a székelyzászló a Fővárosi Polgármesteri Hivatalról?

Miért vitték volna vissza, amikor a magyarok készítették?
Azt gondolod, hogy minél jobban trollkodsz, annál több lesz a diszlájk számod? Ja, gyűjtöd őket.

A dugodijrol sincs értelme népszavazást kiírni, ugyanis Demszky vállalta be Brüsszelben a 4-es metró uniós pénzével kapcsolatban.

Székelyföldön, Erdélyben az uniós zászló kitétele a kötelező, a székely zászló nem ajánlatos, büntetendő, Tudtad-e?

Van rá jogszabályi előírás, hogy le kell venni?

Rosszul emlékszel.
A Városligeti Színházon kívül
az Új Nemzeti Galéria építését SEM, és a Magyar Innováció Háza építését SEM kezdték meg.

Te még sosem jártál Erdélyben. Te nem ismered az erdélyi embereket.
Meg vagy te, aki súlyos árat fizetsz, hogy legalább észrevegyenek.

Nem biztos, hogy Karácsony szedette le, lehet, hogy egy túlbuzgó szolga.

Ne fantáziálj. Nem a fideszesek szedték le.

Miféle útlevél? Személyivel utazom.

Nincs kedvem veled beszélgetni. Ne írj többet nekem.

Az ott dolgozóktól vette le valaki. A kérdés az, hogy kinek az utasítására, és nem az, hogy ki érte el. Biztosíthatlak, hogy nem érem el.

"A Városliget Építési Szabályzatának közgyűlési jóváhagyása már évekkel ezelőtt megtörtént"

Ja.
A Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ) a közgyűlés a 34/2014 (VII.15.) sz. rendeletével hozta létre,
DE azután TÖBBSZÖR is MÓDOSÍTOTTA.
A fideszes többségű közgyűlést az sem zavarta, ha pl. a tervpályázaton győztesnek kihozott több épületterv nem felelt meg a VÉSZ-ben rögzített követelményeknek. Nem tiltakoztak, hanem a VÉSZ-t módosítva, UTÓLAG ööögyesen "hozzáigazították" a győztes tervekhez.
Szóval, a VÉSZ kb. olyan "gránitszilárdságú", mint az alaptörvény; aki megalkotta az módosíthatja is.

Primitív ráolvasás részedről.
Senki sem – a "libsik" SEM – akarta/akarja, hogy a Liget ótvar csövestanya legyen.

Megjegyzem, a legutóbbi 9 (kilenc) évet tekintve
2010-től 2014 elejéig
a Városliget leromlott állapotát a tulajdonosokon (a magyar állam, a főváros, Zugló) lehetett számonkérni. Az államot Orbán kormánya, a fővárost Tarlós és a fideszes többségű közgyűlés,
Zuglót pedig a fideszes Papcsák és a fideszes többségű közgyűlés jelentette.
2014 elejétől viszont 99 (kilencvenkilenc) évig
a Városliget Zrt. (élén a derék Baán Lászlóval) a felelős a Városliget állapotáért.

Az is lehet persze,
hogy a Városliget Zrt. az, aki hazudik.
Többször is megtette már.
Gondolj pl. arra, mit hazudott a 2017-es MIPIM eredményéről...

A derék Szentgyörgyvölgyi taktikusan elfelejtette közölni,
hogy 3 épületnek (ÚNG, VSZ, MIH) nincs építési engedélye, és a NM-ét is hatályon kívül helyezték
(bár Baánék ezt jelentéktelen dolognak kommunikálják).

Tévedsz.
Csak akkor lenne "kultúragyilkos"-nak nevezhető,
ha valamely más budapesti helyszínen akarná ellehetetleníteni múzeumépületek és színházépület megépítését.
DE a városligeti park olyan helyszín, ahol ezek a beépítések az alapvető közparki funkciót szorítják háttérbe a másodlagos funció drasztikus felerősítésével.
A városligeti parkból ne csináljanak múzeumok és vendéglátóhelyek kertjét.

"sincs semmiféle ráhatása a városligeti rekonstrukcióra, épp úgy ahogy a fővárosnak sincs"

Rosszul tudod.
Ha a VÉSZ-en változtatni kellett (többször megtörtént), azt csakis a fővárosi közgyűlés tehette meg. Merthogy azt fővárosi rendelettel hozták létre. Ezután sem lesz másképp.

"amit terveznek az már mind kivitelezés alatt áll"

Ne mondd!
Az ÚNG is? A MIH is? A VSZ is?
(:–)))))))))))

Ezt írtad:
"Miért szúrja a szemüket a Vár, a Kossuth tér, a Liget? Mind-mind a magyar alkotó szellemet, lelki nagyságot hivatott szimbolizálni."

Na, ami a Ligetet illeti
– pontosabban: a Ligeten belül, a városligeti parkot illeti,
és ott "megújítás" ürügyén a NM, a MZH, a VSZ épületének felhúzását és a MIH (a KM lebontott) épületének visszaépítését illeti –,
nos, az éppen
NEM "a magyar alkotó szellemet, lelki nagyságot" szimbolizálja,
HANEM a Liget projekt kiagyalóinak és keresztülverőinek szakmai ostobaságát.

Mert a városligeti park olyan helyszín, ahol ezek a beépítések az alapvető közparki funkciót szorítják háttérbe másodlagos funciók drasztikus felerősítésével.
Ezekkel a beépítésekkkel és a tucatnyi új vendéglátóhely létesítésével a városligeti parkból
– a közparkként való megújítás HELYETT – múzeumok és vendéglátóhelyek kertjét csináják.
(:–(((

Hazudozás helyett
ha kimentél VOLNA a Városligetbe,
akkor a saját szemeddel is meggyőződhettél VOLNA arról, hogy mekkora ostobaságot írtál.
Merthogy a valóság az, hogy
NEM "áll kivitelezés alatt" SEM az ÚNG, SEM a VSZ, SEM a MIH épülete.

Jobb, ha tudod:
ott biztosan NEM kezdődik, hogy még kiviteli terv sincs...

Na,
tologasd inkább a csattogós lepkécskédet,
a pofonosládádról pedig a verekedős Pistikének hadoválj az oviban.

A te stílusodban a válaszom:

Hogy te miért, nem egyszerű.
Hozzáteszem, hogy nagyon sokat.
Pedig amikor legutoljára, akkor nem így volt.
Kérdés persze, hogy ki, az is lehet, hogy be, de sohasem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés