A „bűnös város”

2019. október 16. 7:54

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
A jövő a nagyvárosiak felé fordulásé, azaz a szereteté és alázaté.

„Ennek pedig nyilván oka van. Ez az ok minálunk nyilván ott lapul a századfordulótól egészen a rendszerváltásig »faji« hátteret is magában foglaló népi-urbánus ellentétben, amely ma is fennáll, csak éppen a »faji« motívum tűnt el belőle, szerencsénkre. De ettől még ez a dichotómia kétféle életformát, látásmódot, értékválasztást jelent, kétféle viszonyulást múlthoz, hagyományhoz, históriához, nemzethez.

A ma még mindig egészségtelen magyar társadalomszerkezetben van egy nagyjából ötszázaléknyi gazdag réteg, vele szemben áll 15-20 százaléknyi úgynevezett középosztály és egy 75-80 százaléknyi »underclass«. Az Orbán-kormányok minden törekvése arra irányul, hogy megerősítse a középosztályt, létrehozza a nemzeti burzsoáziát, amely a globális piacon is versenyképes, s hogy kiemelje az alsó osztályokat a mélyszegénységből, elsősorban a munka biztosítása és a családtámogatási rendszer által. Mit látunk mégis?

Azt, hogy a nagyvárosokban, ahol az iménti társadalomszerkezeti arány 15–40–45 százalékos, mégis a kormány által ezekben a városokban – ellenzéki vádak szerint – »túltámogatott« felső- és középréteg szavaz balra, míg a vidéki kis- és közepes települések lakói a leghívebb támogatóink.

Ennek oka van. Egy olyan ok, ami messze áll az ellenzéki lózungokon, az ellenzék által irritáló nagyképűséggel kisajátított »szürkeállomány« mítoszán – ami ráadásul nem is igaz. És ez az ok ráadásul ugyanaz Bécsben, Párizsban, Londonban és Budapesten. És összefügg a nagyvárosi lét gyökértelenségével és globalizmusával éppúgy, mint a vidéki és kisvárosi létezés hagyománytiszteletével és »földközeliségével«. És az is biztos, hogy a jövő nem e kettő közötti választásé, hanem a nagyvárosiak felé fordulásé. A szereteté és alázaté.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 399 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Bayer valami oknál fogva még 5 év múlva is ott lakik, ahol most, akkor remélem
meglincselitek Karácsonyt és a közgyűlés moslékkoalíciós tagjait, mert beléptek a NER-be.

Válaszok:
pollip | 2019. október 16. 9:40
pollip | 2019. október 16. 9:50

Egy bekezdésben a "gyökértelenség" meg a "szeretet és alázat".
Ez így nem fog menni, Zsolti!

Szerinted hogyan lehet a szerződéseket felbontani? A szoci bérlők majd maradhatnak? Aztán ki költözne be a lakásba? Hány év pereskedés lenne?
Ez a felvetés csak arra jó, hogy téged hergeljenek, egyébként csak duma:-))))

Már előre örülök:-)
Némi ismerettel tudható, hogy nem fogják megvalósítani:-)
Te hamar csalódott ember leszel:-))))

Végre nem háborús cikket írt a Zsolt, ideje volt.

"a hála nem politikai kategória". - ezt Pozsgay mondta., vagyis a ti kommunistátok.
Talán le kellene géppuskázni Bp lakosságát? Pont száz évvel vagy lemaradva, csak most nehéz volna pont Szegedről fehér lovon bevonulni. Amit most látsz (és ezt még Kósa is megértette) nem más, mint a politikai váltógazdálkodás. Ez a világ rendje demokráciákban. Márpedig itt - ugye? - az van.
Zsóti a Paláverben is mondogatja, a népet nem lehet leváltani. Nem kell pampogni, túltoltátok...
Nem kell belebetegedni, a nép most erre hajlott, máskor meg másmerre.

Nem fog megugrani, mert akkor az ott lakók többségét kitevő ballibsik lakbére is megugrana.

Köszönjük, okoska! Mit jelent akkor magyarul a "votan" szó?

Mennyire igazad van!
Szólj már a DK és Momentum pártközpontjában, hogy csak ennyi kell a választási győzelemhez! Úgy látszik az SZDSZ kimúlásával a szürkeállomány vastagsága is csökkent, segíts rajtuk!

Nem érdemes vele vitatkozni. Ezek idegen bálványt imádnak, nemsokára Viktor a szentképeken is meg fog jelenni. Igazi keresztények? Még csak jó katolikusok sem.

Te meg honnan tudod, hogy én mi vagyok? Ne ítélj, hogy ne ítélhess! Járj először alapfokú hittanra. :)

Logikai bukfenc. Szerinted én istentagadó ateista vagyok (ezért baloldali???), akkor ítélkezhetnék, mert nem érvényesek rám a keresztény elvek. Rád viszont érvényesek, mert te bezzeg igaz keresztény vagy. Tehát, még egyszer mondom, tehát, neked nem szabad ítélkezned.
Másrészt, mi abban a nem igaz, hogy Viktorra hallgatsz, nem pedig a katolikus egyház fejére?

" Tudatlan, tájékozatlan, ostoba, hitvány söpredék." szeresd felebarátodat. Keresztény vagy, nem?
Ez a Paláverbe betelefonálók stílusa. Ott már Kőrösi úr finomkodónak tűnik.

"Fletóék ideje alatt bezzeg nem így volt ugye?" Ez egy érv? Ne haragudj... Akkor tehát ti sem vagytok különbek? Akkor miért pont rátok szavazzon a jónép?

Bűnös a luxuséletet hajszóló politikai elit és csatolt részei.

BP és a többi város ezt is büntette, ez a fájdalmas realitás.

Ha már Szakács Árpádot említetted, a Karc FM-ben hallottam, hogy Vajda Miklós az Üllői út végén valahol szervezi a polgári összejöveteleket, s talán azok egyikén részt vett Szakács Árpád is. Még jó, hogy Orbán ezt a klubot nem záratja be.

A Fidesz egyszerre kíván liberális és nemzeti pártként működni. Kifelé, lózungokban - lásd Kövért és másokat - előadják a nemzeti retorikát, de a kulturális területen korlátlan teret engednek a balliberálisoknak. Orbán, mivel csak a foci érdekli, no meg azért gyökereit tekintve liberális, nem támogatja a kulturális-oktatási térben a konzervatívokat. Meddig kellett várni a PIM-kérdés megoldására?

A Fidesz nem támogatja saját konzervatív értelmiségi bázisát, semmilyen vonalon. Nem kívánom vissza az országot kiárusító balliberálisokat, de Orbán 22-ben meg fog bukni. Ő igen, de az ország nem érdemli meg.

Hosszú idők után ez volt a számomra legérdekesebb komment.

A média pálya teljesen az ellenzék felé lejtett, szerintem, mikor erről írtam, ketten is tiltakoztak.

Hogyan is lehetne ezen a téren változás?

Ne veszítsd el a kedved, lehet itt sok érdekeset, sőt, tanulságosat olvasgatni.

Még emlékszem, a legvadabb Horn-Medgyessy-Gyurcsány időkre, mikor a II. kerületben laktunk, ahol 42 évet húztunk le, és időként, családi vicceskedésből főlvetettük, h. mostmár tényleg itt az ideje annak, h. h. az I., II., XII. kerület önállósítsa magat az országban. Nagyon útáltuk a kifosztást, lerablást, eladósítást.

Az a megszabadítás a nemzeti vagyon nyűgeitől! Az a fölkúszó államadósság, az a devizahitelezés, az a Heti Hetes, az a Napkelte, az a vallás, egyház simfelés és mindennek a tetejében a nemzettestvéreink románozása! Bizony, olyan volt, mintha egy idegen ország ellenséges közegében éltünk volna, ahonnan a mi korunkban már nincs szabadulás!

Most megint ez jön. Ki fogjuk bírni.

Nehéz valamit NEM kibírni.

Jól látod.
A gugli mindent tud mindenkiről, az algoritmusait meg emberek készítik, úgy befolyásol, ahogy akar.
A neten órákat kell tölteni, ha valamiről releváns információt szeretnénk.
A félő, hogy még okosabb lesz, jön a MI(AI), amibe a gugli már sokat tett.
Szép új világ, tele zombival.
Sajnos a net rossz irányba tart.

Előre is köszönöm és remélem, lehozzák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés