Működik az ellenzéki összefogás

2019. október 14. 9:09

Magyari Péter
444
A mostani előretörés létfontosságú az ellenzék számára.

„Öt országos választás (két parlamenti, két EP és egy önkormányzati) tapasztalatai bizonyították, hogy a mostani rendszer ellehetetlenítette a versenyt az ellenzéki térfélen belül. A 2010 óta eltelt idő, és a sok kudarc jórészt elsimította azokat az érzelmi és személyes sérelmeket is, amelyek fontos akadályai voltak az összefogásnak.

Az ellenzéki politikusok kénytelen-kelletlen, de alkalmazkodtak ahhoz, hogy végletekig megosztottan kétpólusúvá vált a magyar társadalom. Egészen leegyszerűsítve Orbán Viktor támogatóira és elutasítóira osztódott.

A Fidesz 2006 ősze óta tartó fantasztikus győzelmi sorozata többek között a "centrális erőtér" koncepciójának volt köszönhető. A rendszer lényege az volt, hogy az ellenzék egy része a Fidesztől balra, a másik része jobbra állt, és egyik oldal sem tudott akkorára növekedni, mint a Fidesz.

A rendszer 2018-ra ideológiai szempontból már nem működött, mert a tavalyi Jobbiktól a Fidesz valójában már jobbra állt. A felosztás viszont maradt, mert a Jobbik és a baloldali pártok közötti távolság akkor még áthidalhatatlannak bizonyult, ráadásul tavaly még a baloldalon is jelentős volt a rivalizálás a pártok között ahhoz, hogy országos szintű összefogás jöhessen létre. 

A mostani előretörés létfontosságú az ellenzék számára. Ha most sem sikerült volna jelentős pozíciókat szerezni, feladatot kapni, akkor az a Fideszen túli politika teljes kiüresedésével fenyegetett volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés