Fenyegetésértékű diadal

2019. október 14. 20:04
Meret Baumann
Neue Zürcher Zeitung
Az, hogy a lengyelek többsége nem a PiS-re szavazott, Kaczyński számára inkább afféle árulás.

„A lengyel kormánypárt, a PiS nemcsak megnyerte a vasárnapi parlamenti választás, hanem egyenesen diadalmaskodott. A nemzeti konzervatívok 2015 után ismét többséget szereztek, újabb négy évig kormányozhatnak egyedül és látványosan megnövelték a szavazatkülönbséget a legnagyobb ellenzéki párthoz, a Polgári Platformhoz képest. A rekordmagas választási részvétel tükrében ez a siker még fajsúlyosabb. A lengyelországi rendszerváltás óta párt még sosem gyűjtött be ennyi szavazatot. Annál paradoxabbnak tűnt a PiS-elnök Jarosław Kaczyński fellépése vasárnap. Jobb eredményt érdemeltek volna, magyarázta Lengyelország erős embere az ünneplőknek. Még mindig túl sokan jutottak arra az »idiotisztikus« következtetetésre, hogy az ellenzék jobb lenne, mint a PiS. 

Ez a kijelentés jellemző Kaczyński gondolkodására. Noha a pártja négy, hatalomban töltött év után szinte minden kulcspozíciót birtokol az államban, a közszolgálati médiát szégyentelen kormánypropagandává silányította, a lengyelek többsége mégsem rájuk szavazott. Kaczyński számára ez nem a politika normális, elkerülhetetlen velejárója, inkább afféle árulás. Ennek megfelelően kormányzott a PiS az elmúlt években: miközben a választókat szociális intézkedésekkel udvarolta körbe, ellenfeleit eltávolította funkcióikból, elnémította vagy megbecstelenítette őket. 

Amikor tehát Kaczyński azt mondja, hogy még sok a tennivaló, az csak és kizárólag fenyegetésként értelmezhető. A társadalom további lekenyerezése már nem nagyon lehetséges, hiszen a gazdaság állapota jelentősen romlott. A hangsúly tehát a demokratikus játékszabályok további testreszabására kerülhet. A kampány során a PiS világossá tette, hogy véghezviszi azt az igazságügyi reformot, amely eddig is hozzájárult a jogállamiság drasztikus leépítéséhez. Hosszú ideje szövögetik terveiket a független médiumok »államosítására«, így fogva őket rövidebb pórázra. Ez most valóra válhat. Végül, ismét terítékre kerülhet a választójog kérdése, miután a köztársasági elnök tavaly megvétózott egy, a PiS számára kedvező módosítást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt elfelejtik, hogy két ellenzéki erő, a Parasztpárt-Kukiz 2015 és a radikális jobboldali koalició kapott még vagy 15%-ot.
Ezek aligha akarják a gender elméletet, vagy a homoszekszuális házasságot és egyéb liberális tanokat.
A baloldal és a Polgári Koalició együtt kapott 40%-ot, kevesebbet, mint a PiS.
A NZZ cikke nem meglepő, a szokásos ideológiai szöveg, tények elhallgatásával.
Ismerős itthonról, a magyar vonatkozású cikkek is így készülnek, és erre alapítanak jelentéseket az unióban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés