Felült a halott: lett ellenzék

2019. október 14. 8:58

Pető Péter
24.hu
A fundamentum veszett el, amikor Budapestet megszerezte az ellenzék.

„Fontos leszögezni, hogy a NER vége nem a Fidesz uralmának vége. Sőt a vasárnapi választás megmutatta, a kormánypárt továbbra is brutálisan erős, simán behúzná az országgyűlési választásokat, a megyei közgyűlésekben pedig dermesztő marad a dominanciájuk.

Csakhogy a monolit – Török Gábor kifejezésével – hatalomgyár feltételezi a végtelenül asszimetrikus helyzetet, az erőforrások teljességének birtoklását, a végtelen lojalitási láncok működtetését, azt a helyzetet, hogy iszonyúan költséges nem fideszesnek lenni az orbánizmusban. Ez a fundamentum veszett el, amikor Budapestet megszerezte az ellenzék, és mellé tette az ország legnagyobb városai közül Miskolcot, Pécset, Szombathelyt, megtartotta Szegedet, és győzött Tatabányától Bajáig számos városban.

Ezek ugyanis nem egyszerűen vezetőváltások. A városházák mini, helyi NER-eket működtettek: a lojális emberek vezették a cégeket, a helyi média éppúgy üzemelt, mint az országos propagandagépezet, a Fideszhez lojális vállalkozók nyerték a közbeszerzéseket, a teljesítményt és a tehetséget bármikor legyőzte a hűség.

Hogy shakespeare-i vagy House of Cards-ra hajazó fordulat-e, az vita tárgya lehet, de a jelek szerint az történt, hogy egy orgiás mulatozás feszítette ki a magyarok elé ezeknek a helyi NER-eliteknek, polipoknak a képét. A Borkai-videón ugyanis azt láttuk, hogy a közhatalmat gyakorló polgármester együtt szexszel azokkal a vállalkozókkal, akiknek üzleti hasznot hajt közhatalmi pozícióban hozott döntéseivel, hogy aztán a vagyont együtt éljék fel.  

Ettől a korrupt és végtelenül erkölcstelen gyakorlattól akartak szabadulni sokfelé. Ennek azonban szükséges és mindenekelőtti feltétele volt Budapest megszerzése. Karácsony Gergely pedig – az új ellenzéki stratégiának is köszönhetően –végrehajtotta a küldetést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kicsit korán örül. Az öt évből még nem telt el semmi.

Aki a kampányban olyan dolgokat fogalmaz meg célként, ami nem a főpolgármester döntése, alkalmatlan. Olyan benyomást tesz, mint aki az elmúlt öt évben sem tanult semmit.
Kiváncsi leszek, most majd bejár-e a közgyűlésbe és többet beszél-e, mint 18 másodperc?

Feltűnt. Neked is?:-)))
A többivel egyetértek.

Egyértelmű, hogy a Borkai botrány országosan is éreztette hatását de mindenért nem okolható. Már a a tavaszi EU választáson látszott, hogy Budapest 'bünteti' a kormányt a szavazataival. Az ellenzék pedig a teljes szétesésből valamiféle összefogást mégiscsak felmutatott őszre, ezért is tudtak nyerni tegnap sok helyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés