Orbán Macronnak: „Magyarország egy klímabajnok”

2019. október 11. 16:16
Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik a magyar miniszterelnök.

Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség – mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz. Emellett – mondta – megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország – fejtette ki a kormányfő.

Arról is beszélt – kitérve az unió bővítésének ügyére –, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát. Ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

A kormányfő a klímapolitikáról is szólt, úgy fogalmazva:

„Magyarország egy klímabajnok”

a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására. Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar-francia kapcsolatokról Orbán Viktor azt közölte: Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reményét fejezte ki, hogy a francia befektetők folytatni fogják tevékenységüket Magyarországon.

A miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt, mert egy olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, és „ezt nagyra értékeljük”. „Az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának” – hangoztatta.

(MTI)

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szörnyű ez a folyamatos elszigetelődés...

Az Elysée főbejáratánál visszafordították Orbánt, mondván, a kapuzsanérok éppen javítás alatt állnak, biztonsági okokból.
Így szégyenszemre kénytelen volt egy oldalajtón beslisszolni.
Ráadásul: a pocakjától éppen, éppen hogy.
Majd várakoztatták egy padon, ráparancsolva, ne mozduljon, míg Macron elnök úr ide nem jön.

Most mondd meg....Egyébként, hogyhogy Gyurcsányné, Cseh Katóka, meg Donáth Annácska megengedték ennek a jelentéktelen "Európa ellensége" Orbánnak, hogy Macronnal találkozhasson? A Putyin pincsije mindenségit a világnak! :)))))))

Orbán Viktor túl elnéző volt a gyarmattartó franciával szemben.
Nyugodtan emlékeztethette volna, arra, hogy ami különbség ma Franciaország és a V4-ek gazdasági fejlettsége között van, azt a külö9nbséget a gyarmatok kifosztásával, a gyarmati népek vérével, verejtékével és nemzeti kincseik kifosztásával érte el.
Meg azzal, hogy minket odalöltek az embertelen szovjet szocialista birodalom kényének kedvének.

Akárhogy is fáj, Orbán a király.

+ vysoke-nak:
Adom a lovat a bolond palika alá..., hadd röhögjünk még jobban.

Hát ez az: valóban, semmi.
Azt még a hozzád hasonló kotsog is elismeri, Orbánnal azért fekete bőrű legényekről társalogni, az talán mégsem életszerű...
Bár, ha te írnád, elgondolkodtatna.
Egy olyan beteg embertől, mint te, sok minden kitelik.

Megjöttél, már vártam, ganajtúró, de úgy látom a stírölést abbahagytad.
Megvan már, mikor nem holokausztosok kaptak Nobelt meg Oscart, pöcebogár?

Ez szerintem irónia volt, vagyis a libsi trollok paródiája.

Nem csak jól oszt, keverni is tud...:)

Veszünk egy két rombolót, meg anyahajót tőlük, aztán szent a béke...

Euró beszél, libsik meg ugatnak.

Nem, csak irónia akart lenni, de úgy tűnik, mellé ment.

Miért nem szólt Macronnak Újhelyi, Cseh, Donáth, vagy Dobrev? Hol voltak ezek a lánglelkű forradalmárok? Látod, már rájuk sem számíthatsz, pedig nagyon nem tetszik, hogy az egykori duma a kiközösítésről nem megy. Az itteni pajtásaid is egyik ökörséget írják a másik után. Ami pedig a Néppártot illeti, az ne legyen a te gondod, az egy vita, ahol vagy megegyeznek, vagy nem. Nincs jelentősége.

Attól vagyunk klima bajnokok, mert a szükség rávitt minket. Nehézipar teljesen leépült, használható szenünk ( úgy, mint a lengyeleknek van) meg nincsen. A ligniterőmű tíz éve belül leáll, az atomerőmű meg tényleg emisszió ( széndioxid) nélküli.

Csak arra gondoltam, hogy ezek az EU-ban állítólag mindent blokkolni tudnak, ami nekünk jó, erre esküdtek fel. De ezek szerint vannak korlátaik, no nem a jellemtelenségben, magyarellenességben.

Állat, csak kapásból: Jelinek.
Miről írt, miért kapta, állat?

A kispesti video alapján az ellenzéki szavazók sem fognak elpártolni Karácsonytól, mert akár egy hegyi kecskét is elfogadnának jelöltnek Tarlós ellenében. Mert ha Borkai jellemző a Fideszre, akkor Zugló és Kispest is jellemző lehet az ellenzékre, pontosabban arra az összefogásra, amelyik elfogadja az ottani gyakorlatot.

Én nem használom a hazaárulást, mint érvet, nálam ez nem egy felületesen, vagy éppen az adott alkalomhoz illően meghatározható fogalom. De ebbe bővebben ne menjünk bele.

Az EU országokból áll, de párt alapon működik. Ez minden lehetséges szarkeverésnek az alapja. Így lehet egy ország választásokon kialakult stabil belpolitikai rendjét kikezdeni, akár saját hazájukban is csak kismértékben elfogadott pártocskák összefogása alapján. Például a választásokon a liberális pártok sehol nem tudnak 10% környékéről elmozdulni, de az EP-ben összefogva, globális tényezők által futtatva már rá tudják a maguk ideológiáját kényszeríteni a többi tutyi mutyi módon behódoló pártra.

Magyarországon akkor is lennének oligarchák, cégcsoportok, ha az ellenzéki pártok lennének kormányon. A kormányközeli helyzetet kihasználva ugyanúgy uralnák a gazdaságot, talán egy eltéréssel, ők beengednék a külföldieket, hogy azok felvásárolják mindazt, ami nekik tetszik. Ezt már láttuk egyszer. A cégek akkor is egy-egy ember neve alatt futnának, akik ugyanúgy jutnának hozzá, de te akkor nem mondanád, hogy ők lopták azt. Mindez azért lenne, mert a politikai hatalom a gazdasági hatalom nélkül nem sokat ér, erről Antall József tudott volna bővebben mesélni. A mai kormányzat tanult ebből.

A mai, liberális demokrácia széttöredezett alapon álló, kilúgozott programok kompromisszumai alapján működő kormányokat szeret látni, ahol mindenféle csoportosulások, zavaros ideológiákkal könnyedén éket verhetnek a kormányzó pártok közé, felborítva az éppen nem tetsző kormányzást. Nálunk is ez jöhetne létre, ha az annyira felmagasztalt összefogás győzhetne. Lásd Olaszországot, ahol a pártok demokratikus sokszínűsége dacára a gazdaság helyzete nem éppen rózsás. Ezt aztán vagy felróják nekik, vagy nem, attól függően, ki van éppen kormányon. Erre is látunk példát a saját múltunkban.

Itthon a tehetetlenség miatt marad a lopás mantrázása, Orbán személyes tulajdonszerzése, már az egész gazdaság az ő tulajdonában van. Ahogy minden marhaságra, úgy erre is van vevő. Igaz, hogy mondjuk a lopott pénzből Mészáros tulajdonrészt vásárol vissza a szocik által eladott Mátravidéki Erőműből, vagy az áramszolgáltatást kézben tartó E-ON-tól, hogy csak ezt említsem. Ami egyébként felveti azt a kérdést is, annak idején miért nem a szocik vették meg ezeket, hiszen volt rá pénzük a soha el nem számolt állami- és pártvagyonból. Miért a külföldieknek történő eladásban voltak érdekeltek? Mert az kockázat nélkül, későbbi fenntartási kötelezettség nélkül jobban fizetett?

Orbán nem egész Magyarország, de egyelőre jobban működtette az országot, mint eddigi elődei. Ez már kívülről is hozott elismerést. Persze, mindent lehet még jobban csinálni. De a kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy ha 2010 óta az ellenzéki pártok kormányoznának, ők mennyit tudtak volna megoldani az ország akkori gondjaiból? Mindent biztosan nem oldottak volna meg, lennének még fennálló hiányosságok, amikbe ugyanúgy bele lehetne kötni, mint a mostaniakba. Legfeljebb más természetűek lennének.

Mindig mondtam, hogy a birkák mellett a másik oldalon is van egy csorda. Te milyen nevet adnál nekik?

A te oldaladon, ezekkel a nevekkel? Mert én az általad említett seprűt loholva követő csordára gondoltam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés