Törökország agresszív fellépése elfogadhatatlan

2019. október 10. 10:55

Cseh Katalin
Facebook
A magyar kormánynak választ kell adnia: tényleg igyekezett-e megvétózni a közös európai fellépést Törökország szíriai támadása kapcsán.

„Alig 48 óra alatt vált a világ egyik legveszélyesebb konfliktusává az északnyugat-szíriai szembenállás. Miután Donald Trump amerikai elnök zöld lámpát adott Erdogan török elnöknek, Törökország támadást indított többek között a térséget irányító kurdokkal szemben is.

A kurdok a közel-keleti konfliktusokban a demokratikus országok szövetségesei. Harcoltak a szélsőségesek ellen, rendszeresen fellépnek a nyugati értékek – például a nők jogainak – védelméért; fontos és megbízható partnereink voltak. Törökország agresszív fellépése elfogadhatatlan amit a demokratikus államok közösségének mielőbb meg kell állítania. Az Európai Unió tudja ezt: tagállamainak döntő többsége elítélte Törökországot, tegnap pedig az Európai Parlament plenáris ülésén is elítélően nyilatkoztunk.

Sajtóhírek szerint egy európai ország volt, ami a közös EU-s fellépés ellen dolgozott: Magyarország. Német lapok szerint az Orbán-kormány igyekezett megvétózni az Unió egységes fellépését. Ez elfogadhatatlan.

Választ várok a magyar kormánytól, igaz-e, hogy európai szövetségesei helyett a török autokrácia érdekeit igyekezett képviselni, ahogyan arra is, milyen okból és milyen befolyásra tette ezt. A kurdokkal szembeni fellépés ismét emlékeztet annak a veszélyeire, amit Európa ellenségeinek együttműködése jelent. A populista, autokrata politikusokkal szemben csak egy erős és egységes Európa tud hatékony választ adni. Mi a Momentumban ilyen Európáért dolgozunk – Magyarországon és Brüsszelben egyaránt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A populista, autokrata politikusokkal szemben..."
Ez elítélő nyilatkozatnál nincs "populistább".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés