Kurd területeket foglalt el a török hadsereg

2019. október 10. 10:37
Közben amerikai járművek érkezhettek Kobanéba, hogy megakadályozzák a város elleni támadásokat.

A Sky News Arabia szerint az ankarai védelmi minisztérium bejelentette: a török hadsereg csapatai, valamint a velük szövetséges szíriai csapatok több falut elfoglaltak a szíriai kurdok fennhatósága alatt lévő területen.

Az Anadolu török hírügynökségnek még hozzátette: a kezdeti célpontokat sikeresen elfoglalták, a tervezett légi és szárazföldi akciókat sikeresen végrehajtották. A szóban forgó célpontokról azonban a minisztérium nem árult el részleteket az MTI szerint, de az Anadolu török állami hírügynökség igen: eddig 180 ellenséges célpontot semmisített meg, köztük búvóhelyeket.

Az állami hírügynökség később azt is tudatta, hogy a török hadsereg Tell-Abjadtól nyugatra két falut, el-Jabszét és Tel-Fandert már „megtisztította a terrorizmustól”. Az Anadolu arról szintén beszámolt, hogy Szíria felől – a korábbi aknagránátokat követően –légvédelmi lövedékek is becsapódtak a török Ceylanpinar településen, és három házban károkat okoztak. Az incidensben két gyerek megsebesült, kórházba kellett szállítani őket. További aknagránátok zuhantak Akcakaléra, Nusaybinra és Birecikre.

A jelentés szerint Tell-Abjadban reggel csend honolt, hallgattak a tarackok, később azonban újraindult a támadás. Rász-el-Aint mindvégig lőtték a határ török oldaláról, a város felett több füstfelhő magasodik az égnek. Csütörtökön a déli órákban Törökország szíriai szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia is belépett az Eufrátesztől keletre fekvő szíriai területekre.

Az offenzíva szerda délután a tüzérség és a légierő csapásméréseivel kezdődött meg a szíriai Rász-el-Ain és Tell-Abjad településeknél, ahol a török szárazföldi alakulatok késő este lépték át a határt. A kommandósok helyi idő szerint 22 óra magasságában kezdték elbontani a korábban létesített, mozgatható tömbökből álló betonfal egyes elemeit.

A katonai beavatkozás elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen irányul, amelyet a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatott harc során. Ankara az YPG-t biztonsági fenyegetésnek és terrorszervezetnek tartja, miután szerinte a szíriai kurd fegyveresek a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségesei.

Meg nem erősített hír szerint korábban hat amerikai harci jármű érkezett Kobanéba, hogy megakadályozzák a város elleni támadásokat.

Török ellenzékiek ellen indult eljárás

Mindeközben az isztambuli rendőrség csütörtök reggel őrizetbe vette otthonában a BirGün című ellenzéki napilap internetes kiadásának szerkesztőjét, Hakan Demirt. A rendőrség közölte: szerda éjszaka óta 78 emberrel szemben indult jogi eljárás, amiért forrásmegjelölés nélkül, hazug információkkal lejárató kampányt, valamint terrorpropagandát folytatott Törökország és a török biztonsági erők ellen a Béke Forrása hadműveleten keresztül, továbbá gyűlölködésre buzdította a lakosságot.

Nyilatkozataik miatt nyomozás indult a második legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnöke, Sezai Temelli és Pervin Buldan, illetve a HDP további három képviselője ellen is terrorszervezet propagandájának, valamint a kormány lejáratásának gyanújával.

Törökország azért indította meg a Béke Forrása hadműveletet, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban megelégelte, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti Ankara kívánságait az Északkelet-Szíriában közösen kialakítandó biztonsági övezetet illetően.

Stoltenberg Törökországba megy

Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken hivatalos látogatásra Isztambulba érkezik, ahol Erdogannal is tárgyal az újonnan megindított török hadműveletről. Stoltenberg szerdán Rómában azt mondta: Ankarának vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban elért sikereket. Hangsúlyozta: Törökországnak jogos biztonsági aggályai vannak, észak-szíriai katonai tevékenységének azonban megfontoltnak és arányosnak kell lennie, ami fontos a térség további stabilitásának szempontjából.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az éjjeli órákban telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval. Az egyeztetés tartalmáról a török tárca nem közölt részleteket.
 

(Mandiner)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés