Lövések a társadalom mélyéről

2019. október 9. 20:12

Jasper von Altenbockum
Frankfurter Allgemeine Zeitung
A szélsőjobboldali és antiszemita erőszaktevők Németországban már évek óta szabadon mozoghatnak.

„A németországi zsidó közösségek számára kiadott figyelmeztetések sajnos ismét beigazolódtak. Az elkövető félkatonai öltözéke jól mutatja, mennyire radikális ez az új antiszemitizmus. Az ilyen erőszakos fellépés eddig csak az őrült szélsőjobboldali szubkultúrákhoz volt köthető. De az, hogy most előbújik a rejtekéből és szavaknak és rituális cselekedeteknek ebben a formájában megnyilvánul, még sosem fordult elő a szövetségi köztársaság történetében. 

A titkosszolgálatoknak, biztonsági szervezeteknek és a politikának ezért ismételten meg kell felelniük a kellemetlen kérdésekre: ismerték az elkövetőket név szerint? Ha nem, megmagyarázható ez a kudarc azzal, hogy a mindenre kész szélsőjobboldaliak nem hagyományos módon szerveződnek? Ha pedig ismerték őket, hogyan jutottak fegyverekhez és hogyan eszelték ki ezt a cselekedetet, amelyet bizonyosan be is gyakoroltak? Végül, a halálos áldozatokkal járó és egyre szaporodó gyűlölet és uszítás tekintetében: megállapítható, hogy a hatóságok urai a helyzetnek? 

Hogy ezt a kérdést kikerüljék, gyakran és jogosan utalnak arra, hogy teljes biztonsággal nem lehet az ilyen támadásokat kizárni és hogy a megelőzésükhöz a társadalom éberségére is szükség van. De ki beszél itt »teljes biztonságról«? 

A szomorú igazság mégis az, hogy a szélsőjobboldali és antiszemita erőszaktevők Németországban már évek óta szabadon mozoghatnak a társadalom mélyén, olyan mélységben, ami nem csak Szász-Anhaltban vár ugrásra készen a megfelelő pillanatra. Legújabb történelmünk e dicstelen fejezete szerdán a harminc évvel ezelőtti forradalom emlékezetét is beárnyékolta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a társadalom éberségére is szükség van."
Tiszta "Kádári idők" . :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés