Kemény dió lesz az uniós bővítési biztosi poszt

2019. október 6. 11:42
Gyetvai Mária
Magyar Nemzet
Az EU-nak jelen pillanatban esze ágában sincs bővíteni.

„Ha a pályázók számát vesszük figyelembe, akkor számít, hogy az új Európai Bizottságban ezt a posztot nekünk szánták. Mivel hosszabb ideje következetesen kiállunk a nyugat-balkáni országok uniós tagsága mellett, meg is érdemelnénk a lehetőséget, hogy végre tehessünk is valamit érte.

Trócsányi Lászlónak mint nemzetközileg elismert jogtudósnak nem lehetett különösebben jó élmény, hogy tudását és tapasztalatát figyelemre se méltatva diszkvalifikálták összeférhetetlenség miatt. Nevéhez fűződik többek között a Brüsszelben sokat bírált alkotmány és a médiatörvény is. Ugyanakkor az EU-nak jelen pillanatban esze ágában sincs bővíteni, és többnyire a nyugat-balkáni országok sem szakítják el a hámot, hogy az uniós elvárásoknak megfeleljenek.

Először is, azért nincs napirenden a bővítés, mert egyes magországok nem akarják. Emmanuel Macron francia elnök júliusi belgrádi látogatásán személyesen fejtette ki Alekszandar Vucsics szerb államfőnek, hogy szó sem lehet addig új tagok felvételéről, amíg nem kerül sor az EU reformjára, hiszen a jelenlegi 28 tagállam között sincs egyetértés.

Egyelőre nem hangsúlyos, de a nyugat-európai gazdasági növekedés lassulásával egyre fontosabbá válhat az ellenérv, hogy a potenciális balkáni tagok szegények, s felzárkóztatásukra a pénz és az elszántság is kevés. Ha bekövetkezik a régóta rebesgetett gazdasági visszaesés, a tagországok lakosságával is nehéz lesz elfogadtatni az ezzel járó költségeket. Hogy egy történelmi példával éljünk, Bosznia-Hercegovina bekebelezése az Osztrák–Magyar Monarchiának is sokba került, olyannyira, hogy Andrássy Gyula külügyminiszter kis híján belebukott.

Azt, hogy Brüsszel részéről csökken a hajlandóság új tagok felvételére, a tavaly elkészült nyugat-balkáni stratégia elég világosan jelezte. Már a keletkezése is pótcselekvés volt, a bővítési szándék hiányának elkendőzése. Ezt tavalyi balkáni útján hordozta körbe Johannes Hahn, az EU leköszönő bővítési biztosa. Hangzatos neve ellenére kevés konkrétumot mondott arról, hogy mikor számíthatnak az érintett országok bebocsátásra az Európai Unióba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért kellett új nick nevet felvenned?
A poszt témájához nem tudsz hozzászólni, így csak trollkodsz.
Mész a trolltartóba.

A bővítés témát 3 oldalról kell megvizsgálni, ahogy az érmét is.
Úgymint:
Geopolitika
Gazdasági
Politikai

Egyértelmű, hogy az első kettő fontos lenne az EU számára, hiszen kell a terület és kellene a piac.
Közbeszól azonban a harmadik, a politika. A fejlett nyugati országoknak az elképzeléseinek nem felel meg a balkáni ideológiai, politika, társadalmi felfogás. Rontaná az elképzeléseiket az Európai Egyesült Államokhoz vezető úton. Ezért húzódik a felvételük és nem azért amivel indokolják.

Emlékezzünk a 2004 évi csatlakozásra. Ugye először egyenként akarták az országokat csatlakoztat? Majd hármasával. 1993 évben létrejött a Visegrádi Együttműködés (V4) rögtön megváltozott a felfogás és fontos lett az egyszerre történő csatlakoztatás.
Vajon miért változott meg a felfogás?

Mely országokról lehet szó a bővítés kapcsán? Montenegró, Szerbia, Törökország, Észak-macedón Köztársaság, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó.
Ha megnézzük ezen országok területét és lélekszámát, hozzáadjuk a már EU-s Közép-Kelet országokat, eredményként azt kapjuk, hogy lélekszámban meghaladják a Nyugat Európai blokkot, így képviselők számában is meghaladnák.
Ez pedig Franciaország, Németország elképzeléseit akadályozná. Rögtön megváltozna a hozzáállás, ha az érintett országok egy közös szövetségbe egyesülnének és hozzájuk csatlakoznának a már EU-s kelet-európai országok. A háttérben pedig zajlik ezen országok összeugratása, az esetleges szövetség megakadályozása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés