Boris Johnson mégis a Brexit elhalasztását kérheti

2019. október 5. 11:34
A brit kormány egy skót bíróságnak benyújtott dokumentumban elismeri: a miniszterelnök nem akadályozhatja meg a Brexit elhalasztását, ha a brit parlament nem szavaz meg semmilyen Brexit-megállapodást, Boris Johnsonnak későbbi kilépési időpontot kérő levelet kell küldenie az Európai Bizottság elnökének.

A brit parlament képviselői szeptemberben olyan törvényt szavaztak meg, amely kötelezi a miniszterelnököt a Brexit elhalasztásának kérvényezésére, ha egy október közepi EU-s csúcstalálkozóig nem születik megállapodás az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről. A kezdetektől fogva Brexit-párti Boris Johnson a törvényt „Fegyverletételi törvénynek” nevezte, és válaszul kijelentette: inkább feküdne holtan egy árokban, mintsem hogy a kilépés elhalasztását kérje.

Bár Johnson ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyság - megállapodással vagy anélkül - el fogja hagyni az Európai Uniót október végén, ezt az álláspontot egy skót bíróságon megtámadták. A bírósággal a kormány közölte: a miniszterelnök elismeri, hogy a törvény értelmében köteles megállapodás híján a Brexit késleltetését kérni, és nem állhat a halasztás útjába.

Boris Johnson múlt héten már átesett egy komoly jogi megaláztatáson, mikor a brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy szeptemberben jogtalanul függesztette fel a parlamentet.

(Reuters)

  

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideiglenesen EUban allomasozo Nagybritannia...

Hat kuldj egy levelet, de a leglassabb legolcsobb postaval ahogy csak lehet es olvashatatlanul irva.

Megtagadtad a demokráciát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés