Angol hülyék – Monty Python 50

2019. október 5. 20:28
Most ötven éve adták a BBC-n a Monty Python Repülő Cirkuszának első epizódját. A többi történelem – no meg halott papagájok, spanyol inkvizítorok meg vidáman éneklő keresztrefeszítettek.

1969. október 5-én került adásba a BBC-n a Monty Python Repülő Cirkuszának első epizódja, amit további 44 követett, valamint olyan filmek, mint a Gyalog Galopp vagy a Brian élete. 

Az Oxford és Cambridge egyetemeiről érkezett öt angol, Terry Jones, Michael Palin, Graham Chapman, Eric Idle és John Cleese, valamint amerikai barátjuk, az animációkat készítő Terry Gilliam korszakalkotót hoztak létre a televíziós humorban. 

Elvont, továbbgondolkodásra késztető avagy meghökkentő poénjaik máig szórakoztatóak és érvényesek – az azóta eltelt évtizedek és korunk nagy társadalmi változásaira és közéleti eseményeire vonatkoztatva is.

Önnek melyik a kedvenc Monty Python-jelenete?

Másfél óra Monty Python, magyar szinkronnal – azért majd nézzenek angol eredetiket is!

 

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma már a Brexiten vitáznak ők is.

https://hvg.hu/elet/20190903_A..

Elkanyarodtunk a Monty Pythontól. Szerintem a legszórakoztatóbb a "Brian Élete", amit sokan félreértenek. ( A film nem Jézusról szól, hanem egy ugyanott, ugyanakkor született gyerekről Brianról.) "Mit kaptunk a rómaiaktól?........A sok vitatkozó, mini baloldali szervezet ( pl. Judea Felszabadítási Frontja etc.), amelyek egymás ellen is "harcolnak".....

Douglas Adamsnek volt egy nagyon jó cikke a Monty Pythonról, amiben belehelyezte az adott korszakba a Monty Python megszületését - ugyanolyan szikár, karót nyelt korszak volt, mint nálunk a késő kádári (a korábbi meg összehasonlíthatatlanul szárazabb)
Ott és akkor az egy forradalom volt, az akkori szabályok felrúgása, és azokon páros lábbal ugrálás.
Azt maga John Cleese mondta, hogy ma már egészen biztosan nem készülhetne el a műsoruk - egyrészt elit egyetemekről érkező, fehér férfiak - ma már mindegyik önmagában kizáró ok ahhoz, hogy a BBC-n bármilyen műsort elkészíthessenek. Másrészt régen formabontóan liberálisoknak számítottak, ma már fájóan konzervatívnak, az összes mai liberális epét hányna pl. a Brian élete női jogokról szóló részétől.

Nem juthat mindenkinek egy Nikki Miller..

Hu de jo lenne egy idogep most vissza kuldeni teged 2006-ba az akkori jobbikosok koze... darabokra szednenek ezert a mondatert..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés