Hongkong: a kormányzó maszktilalmat hirdetett, összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel

2019. október 4. 20:32
Meglőttek egy tizennégyéves tüntetőt.

Összecsapások törtek ki Hongkongban az után, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette: tilos lesz az arcot eltakaró maszkot viselni az illegális és engedély nélküli tüntetéseken. Tiltakozók helyi idő szerint péntek este tüzet gyújtottak, barikádokat emeltek és kirakatokat törtek be.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint több kerületben metróállomásokat rongáltak meg, vezérlőtermi ablakokat zúztak be, és elárasztották őket. Az előkelő Causeway Bay hongkongi bevásárlónegyedben egy csoport tüzet gyújtott egy állomás bejáratánál, majd élőláncot alkottak, megakadályozandó a tűzoltókat abban, hogy a tűzhöz férjenek.

A hongkongi metróüzemeltető teljes mértékben leállította forgalmát. Számos helyszínen könnygázt vetettek be, és a rendőrség figyelmeztető zászlót emelt fel, jelezve, hogy – nem halálos – lövedékeket lőnek ki, ha a tömeg nem oszlik fel.

A dpa szerint egy civil ruhás rendőr meglőtt egy 14 éves tüntetőt Hongkong Jüan Lang nevű részén. Az Apple Daily nevű helyi napilap jelentése szerint a rendőr combon lőtte a fiatalt azt követően, hogy egy kisebb közúti balesetet követően összetűzés alakult ki tüntetők egy csoportjával, akik megtámadták a rendőrt. A rendőrség szerint a tiszt önvédelemből nyitott tüzet, miután megtámadták, és egy gyújtópalackot hajítottak rá, aminek következtében lángra kapott. Miközben megpróbált elmenekülni a lángok elől, eldobta a pisztolyát, amelyet egy tüntető megpróbált elvenni. Egy másik gyújtópalack következtében lángra kapott a lába – tette hozzá a rendőrség.

A német hírügynökség szerint a tiltakozók Pekinghez köthető társaságokat vettek célba, betörték azok ablakait, illetve felgyújtották a Bank of China nevű kínai bank bankautomatáit, miközben érintetlenül hagyták a szomszédos helyi üzleteket. A hongkongi kormányzó helyi idő szerint péntek délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szombattól az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.

A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint 50 éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva bármilyen szabályozást alkossanak. „Véget kell vetnünk az erőszaknak” – indokolta a döntést Lam. Elmondta azt is, hogy a pénteken, rendeleti úton bevezetett tilalmat törvényjavaslat formájában később a parlamentben is beterjesztik.

John Lee Ka-Chiu biztonsági miniszter kifejtette, hogy a tilalom megsértői egyéves börtönbüntetésre számíthatnak vagy pénzbüntetést kell fizetniük. A tilalom nemcsak a maszkokra vonatkozik majd, hanem az arcot elrejtő arcfestésre is – ismertette.

Eközben egy aktivista, Lester Shum kérelmet nyújtott be a maszk tilalmának bírósági felülvizsgálatáért, hogy – mint a dpa megjegyzi – megpróbálja megakadályozni, hogy a tilalom éjfélkor életbe léphessen. Elmondása szerint a kérelmét a legfelsőbb bíróság péntek estére felülvizsgálja.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína törököt fogott Hongkonggal.
Lehet, hogy ez lesz egy kataklizma elindítója?
Ma már, lehet, visszacsinálnák a hongkongi projektet, elvégre elég nagy az az ország Hongkong nélkül is.
Tajvan így megmenekül, legalább egy emberöltőre, de ha Hongkongban a helyzet fokozódik, akkor végleg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés