Tusk: Az új brit javaslatok nem meggyőzőek

2019. október 3. 18:04
Az Európai Tanács elnöke biztosította Leo Varadkar ír miniszterelnököt, hogy az Európai Unió teljes mértékben Írország mögött áll.

„Nem meggyőzőek” a brit miniszterelnök szerdai javaslatai a Brexit-megállapodás új feltételeiről – mondta az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk egy csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, hogy két telefonbeszélgetése is volt, az egyik Dublinnal, utána a másik Londonnal. Leo Varadkar ír miniszterelnököt biztosította, hogy az Európai Unió teljes mértékben Írország mögött áll. Boris Jonhnson brit kormányfő számára üzenete pedig az volt, hogy – mint fogalmazott – „nyitottak vagyunk, de nem vagyunk meggyőzve”. Ezzel a szerdán bemutatott új brit javaslatokra utalt, amelyekről tovább lehet tárgyalni.

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága, amely szerint az október 2-án, „az utolsó pillanatban” ismertetett brit javaslatok  jelenlegi formájukban nem képeznek alapot a megállapodáshoz Nagy-Britannia rendezett távozásáról az Európai Unióból, nem foglalkoznak a megoldandó ügyekkel. Az unió ugyanakkor nyitva áll a „működő és komoly” megállapodás előtt, amelytől London javaslatai messze állnak – hangzik a közlemény.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés