Addig cinikuskodott Varadkar a Brexit körül, míg sarokba nem szorította magát

2019. október 2. 22:46

Liam Halligan
The Telegraph
Most, hogy ennyire besétált a sűrűjébe, a tapasztalatlan Taoiseach hazai mozgástere teljesen beszűkült.

„Az ír határ kérdése csak 2017 júniusában vált toxikussá, amikor May elveszítette a többségét és a DUP-tól vált függővé, és amikor Varadkar lépett Kenny helyébe [az ír kormány élén]. Brüsszel azzal emelte a tétet, hogy hamisan elkezdett »az ír határellenőrzés visszaállításának elkerülhetetlenségére« utalni, amennyiben Nagy-Britannia nem marad a vámunió tagja. Ez ellehetetlenítené, hogy az Egyesült Királyság globális kereskedelmi megállapodásokat kössön, miközben arra kötelezne bennünket, hogy évente fontmilliárdokat fizessünk Brüsszelnek az EU közös külső vámtarifájának köszönhetően. 

Hivatalba lépésekor Varadkar megvétózta a közvetlen brit-ír együttműködést. A népszerűsége növekedni kezdett - a »brit-bashing« szavazatokat hoz, a kisebbségi Fine Gael-kormány vezetőjeként pedig szüksége volt a támogatásokra. Azóta a Sinn Fein és a saját helyettese, Simon Coveney arra kényszerítik, hogy még tovább feszítse a húrt. 

Most, hogy ennyire besétált a sűrűjébe, a tapasztalatlan Taoiseach hazai mozgástere teljesen beszűkült – pedig a rugalmasság és a backstop lazítása a rendezetlen kilépés elkerüléséért Írország érdekében állna. 

Írország és az Egyesült Királyság között heti egymilliárd euró értékben zajlik a kereskedelem, minden tizedik munkahely ennek köszönheti a létét. Az ír nyers- és építőanyagexport körülbelül 55%-a Nagy-Britanniába irányul, a marhahúsexport felével egyetemben. Az ír áruexport háromötöde Nagy-Britanniát használja »földi hídként«, átkel az Ír-tengeren, hogy aztán a déli és keleti brit kikötőkből induljon az EU és a világ piacai felé. 

Nincs még egy olyan ország, amely annyit profitálhatna az EU-Egyesült Királyság szabadkereskedelmi megállapodásból, mint Írország. Egy rendezetlen Brexit komoly logisztikai kihívásokat jelent. John McGrane, az ír kereskedelmi kamara vezetője okkal ideges a no deal miatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon is eszüknél vannak a Nagy-britek!
"Johnson szólt arról is, hogy szeretik Európát és az európaiakat, de az elmúlt 45 év „drámai alkotmányos változásai” miatt most „új kapcsolatra” van szükségük az EU-val.
Azaz: Nagy Britannia nem akar az Európai Egyesült Államok egyik tartományává válni!

Nagy Britannia népe észrevette, hogy a korlátozott szuverenitás nem üdvözít és három és fél éve arra szavazott, hogy kerüljön vissza London hatáskörébe az Egyesült Királyság határainak, pénzének és jogalkotásának ellenőrzése.

Szó sem lehet V4 exitről!

Az Infostart cikke szerint: "A brit miniszterelnök brexit-javaslata nyomán komoly nyomás nehezedik Írországra, hogy fogadja el a brit kormány kilépési alkuját."
Úgy tűnik, a brit parlamentben meglehet a szükséges többség ahhoz, hogy átmenjen Boris Johnson brexitalkuja.
Boris Johnsonnak sikerült megnyernie az északír koronahű protestánsok pártja, a DUP támogatását és ami még fontosabb, 25 lázadó ellenzéki munkáspárti képviselő is hajlandó az egyezményre szavazni.
A labda így átkerült az Európai Unió térfelére, amely valójában arra vár, hogy az Ír Köztársaság számára mi az elfogadható a Johnson-tervből. Azaz, hatalmas nyomás nehezedik Dublinra azt követően, hogy Boris Johnson elküldte az Európai Bizottságnak az elképzelést."

LIAM HALLIGAN a The Telegraph cikkírója is azért ostorozza Varadkart, az ír kormány fejét, hogy térjen már észhez.
Varadkar népszerűsége növekedni kezdett - a »brit-bashing (dagasztás)« szavazatokat hozott neki. Azóta a Sinn Fein és a saját helyettese, Simon Coveney arra kényszerítik, hogy még tovább feszítse a húrt.
Brüsszel azzal emelte a tétet, hogy hamisan elkezdett »az ír határellenőrzés visszaállításának elkerülhetetlenségére« utalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés