Több ezren tüntettek Hongkongban a kínai nemzeti ünnepen

2019. október 1. 10:30
A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét.

Több ezer fekete ruhába öltözött tüntető vonult utcákra kedden Hongkong központjában, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”, miközben Pekingben épp nagyszabású katonai parádét tartottak a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján.

A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva elmondta: azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, „gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban”.

A Hongkong központjától távolabb eső részeken is voltak megmozdulások. Egy helyen összetűzött egymással egy Pekinget támogató, illetve egy kisebb demokráciapárti csoport, a rendőrök paprikaspray bevetésével választották szét őket. Legalább 11 metróállomást lezártak, és a kormányzati épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, számítva arra, hogy az évforduló alkalmából hevesebb tiltakozások lehetnek majd.  

A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóját Hongkongban is megünnepelték zártkörű rendezvény keretében. A Wan Chai negyedben felvonták a kínai lobogót, majd a Victoria kikötő felett helikopterekkel megjelenítettek egy nagyobb kínai és egy kisebb méretű hongkongi zászlót. Ezt követően kezdődött meg a hongkongi kormány zártkörű fogadása.

A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínai vezérek nem ismerik a magyar mondást:
"Törököt fogtam, s nem enged!"
Így jártak ők Hongkonggal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés