Vajon a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel folytatja Kurz?

2019. szeptember 29. 19:30
Kényelmes helyzetben van a nagy győzelmet arató Sebastian Kurz Néppártja Ausztriában: elméletileg három párttal, a Szabadságpárttal, a szocdemekkel és a Zöldekkel is többségi koalíciót tudna alkotni – a döntés Kurz kezében lesz.

Kohán Mátyás írása

 

A vasárnapi osztrák szövetségi parlamenti választás után Sebastian Kurz Osztrák Néppártja ünnepel, az SPÖ elismerte vereségét, a Szabadságpárt hatalmasat bukott, a Zöldek pedig történelmük legjobb eredményével robbantak be a parlamentbe két év szünet után.

Sebastian Kurz Néppártja 2017-es rekorderedményéhez képest még 5,6 százalékot erősödött, a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg. Botrányba keveredett volt koalíciós partnere, a Norbert Hofer vezette Osztrák Szabadságpárt több mint tíz százaléknyi szavazatot bukott,

16 százalékos eredményük kolosszális vereség.

Enyhébb, nagyjából 5 százalékos veszteséget könyvelhetett el a szociáldemokrata párt, amely 21,8 százalékos eredményével továbbra is Ausztria második legerősebb pártja, bár soha nem szerzett még ilyen kevés szavazatot.

Minden várakozást felülmúlt a Zöldek eredménye: a 2017-ben a parlamentből is kiesett formáció több, mint 10 százalékot erősödött idén, soha nem látott mennyiségű szavazattal, 14,3 százalékos eredménnyel térhet vissza a párt a törvényhozásba, azaz szinte beérte a Szabadságpártot. A liberális NEOS 2,5 százalékos erősödést mutatott fel, 7,8 százalékos eredményükkel minden bizonnyal a parlament legkisebb frakciója lesznek, mandátumszámuk azonban nő. Az eddigi legkisebb parlamenti párt, a Zöldektől kiugrott Peter Pilz JETZT pártja szavazóinak több, mint felét elvesztette, a rendszerszintű korrupcióra koncentráló kampányuk sikertelen volt, 2 százalékos eredményük a parlamenti bejutási küszöb felét karcolja.

A Néppárt nélkül csak az SPÖ, az FPÖ és a Zöldek tudnának hármas koalíciót alkotni, ennek létrejötte teljességgel lehetetlen, így Ausztria következő kancellárját egészen biztosan Sebastian Kurznak fogják hívni. 

Kurzék előtt három lehetőség áll: folytathatják a koalíciót a meggyengült Szabadságpárttal, nagykoalícióra léphetnek a szociáldemokratákkal, vagy

megpróbálkozhatnak az osztrák történelem első néppárti-zöld koalíciójával,

amelynek a mandátumbecslések szerint viszonylag szűk, hatmandátumos többsége lenne a parlamentben. Az eredményt örömmel konstatáló Néppárt még nem kötelezte el magát semelyik irányba, Karl Nehammer ÖVP-főtitkár szerint „ma Sebastian Kurz és a Néppárt napja van, aztán a szövetségi elnök van soron, és csak ezután lesznek tárgyalások. Akkor meglátjuk majd, kivel lehet a legjobban koalíciót alkotni.” A pártokat nem sürgeti az idő, Alexander van der Bellen szövetségi elnök kijelentette: Brigitte Bierlein volt alkotmánybírósági elnök szakértői kormánya a koalíciókötésig hivatalban marad. Sebastian Kurz meghatódva köszönte meg az osztrák választók támogatását: „Nem találom a szavakat, és ritkán van úgy, hogy nincsenek szavaim.”

A Heinz-Christian Strache szabadságpárti vezér ibizai botránya után megbukott néppárti-szabadságpárti koalíciónak világos parlamenti többsége lenne. Az azonban egyértelmű, hogy a Szabadságpárt sokkal gyengébb pozícióból indul majd a koalíciós tárgyalásokon, mint két éve. Herbert Kickl volt belügyminiszter semmiképp nem lehet a kormány tagja, és egyéb fontos posztokon is engedményeket kell majd tenniük a szabadságpártiaknak, ha kormányozni szeretnének. Harald Vilimsky, az FPÖ csalódottan nyilatkozó főtitkára tisztújítást harangozott be, és „szavazó-visszaszerző akciót” szorgalmazott.

Herbert Kickl szabadságpárti alelnök vasárnap este

kijelentette: pártja nem kapott kormányzásra megbízást.

Az FPÖ részéről osztrák lapjelentések szerint egyre többen jelentik ki, hogy inkább ellenzékbe kell vonulnia a pártnak. 

A néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció továbbra is valószínűtlen, a gyenge SPÖ számára taktikailag rossz döntés lehetne, a pártvezetők pedig összeférhetetlennek látszanak. Az SPÖ ügyvezetője, Thomas Drozda szerint „irigység nélkül el kell ismerni”, hogy ezen a választáson a Néppárt és a Zöldek győztek.

Utóbbi két párt koalícióját Sebastian Kurz titkos vágyaként rebesgetik az osztrák sajtóban, a Zöldek részéről azonban a kampányban kinyilvánított nyitottságon kívül még nincs világos elköteleződés egy néppárti-zöld koalíció mellett. De nem is tiltakoznak ellene.

A következő osztrák kormány összetétele az eredmények tükrében attól függhet, hogy Sebastian Kurz Néppártja a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel tud-e majd előnyösebb koalíciós megállapodást kötni. Ez a következő hetek tárgyalásain dől majd el – a Zöldek potenciális koalíciós partnerré erősödése azonban komoly fricska a Szabadságpártnak, és ütőkártya Kurz kezében.

Összesen 196 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vörösből előbb kékbe majd zöldbe öltözetű liberálfasisztákkal kötelező kurcnak koalázni.
Így az élősködés is megmarad Ausztriában, meg az engedelmesség is, iránymutatásként.

"a Szabadságpárt sokkal gyengébb pozícióból indul majd a koalíciós tárgyalásokon, mint két éve"

Ebben van a lényeg. Kurznak sokkal kedvezőbb egy gyengébb párttal koalicióra lépni, mint egy erősebb "kívülről" támogatott párttal. Én ezért az FPÖ-t választanám. Ugyanakkor az FPÖ-nek sem lenne akkora a bukta, mintha ellenzékbe kerülnek.

"Vajon a Szabadságpárttal vagy a Zöldekkel folytatja Kurz?"

Ami biztos; a DK-val nem.

A Zöldek a nagy átverés pártja. Tavaly ősszel, az EP választások előtt kezdődött a nagy klímahisztéria, ez ágyazott meg a politikát felületesen ismerők körében a Zöldeknek. Egyszerű balliberális társaság, nyomják a klíma paneleket, kiegészítve az LMBTQ és a migráció pártolásával. Ez a az árukapcsolás az ami hiteltelené teszi őket, mert aki ebből bármit is kritizál, arra rögtön ráfogják, hogy tagadja a klímaváltozást. A gyengén fejlett nyugati szavazók ezt beveszik, a mi térfelünkön viszont nem tudnak feljönni, nálunk jobban átlátják ezt a kérdést.

Ha az FPÖ-vel próbálna ismét koalázni, akkor rövidesen kapunk ajándékba egy videót, amin részegen, heilhitlerezve kefél kiskorú fekete mozgássérültekkel.

Az, h. valaki politikus létére hülye, tartása nincs, előre nem lát, nem újdonság, van ilyen. A Ripacs sem esik ettől messze. Valószínűleg együtt szoktak bérmálkozni a Strachéval.

Ahogy viszont Strachét eltakarították, az új és az az igazi nem semmi. Máig nem ismerjük az akció háttarét, legfeljebb azt, h. kiknek volt érdeke. Ez az igazán érdekes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés