Trump szankciókat vezetett be Raúl Castróval szemben

2019. szeptember 26. 20:57
Castro és közvetlen családja nem léphet be az Egyesült Államok területére.

Szankciókat vezetett be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök kormányzata a Kubai Kommunista Párt vezetőjével, Raúl Castróval szemben, „súlyos emberi jogsértésekkel” vádolva őt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a szankciók értelmében Castro és közvetlen családja nem léphet be az Egyesült Államok területére.

„Castro felelős Kubának azokért a tevékenységeiért, amelyekkel támogatják a korábbi Maduro-rendszert Venezuelában erőszak, megfélemlítés és erőszak által” – fogalmazott egy közleményben Pompeo, megerősítve a Trump-kormányzat álláspontját, amely szerint Maduro már nem tekinthető Venezuela törvényes elnökének.

Az amerikai külügyminiszter szerint a kubai biztonsági erők tagjai Maduro katona- és hírszerző tisztjeivel együttműködve súlyos emberi jogsértésekben és visszaélésekben vettek részt Venezuelában, köztük kínzásokban.

Pompeo ezenkívül azt is a Kuba legbefolyásosabb emberének tartott Castro szemére vetette, hogy egy olyan rendszer felett őrködik, amely „kubaiak ezreit veszi önkényesen őrizetbe, és jelenleg is több mint 100 embert tart fogva politikai okokból”.

Noha az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok, más országok – például Oroszország – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés